Strategieën om van gas af te gaan

Strategieën om van het gas af te gaan.

Nederland is bezig met de warmtetransitie: de overgang van verwarmen met en koken op aardgas naar duurzame alternatieven.
Eind 2021 moeten Nederlandse gemeenten, ook de gemeente Maasgouw,  daarom de Transitievisie Warmte vastgesteld hebben.
De Transitievisie Warmte wordt uiterlijk 31 december 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Daarin geven ze aan op welke datum wijken van het gas af gaan.
Voor de wijken of buurten die vóór 2030 worden geïsoleerd en van het aardgas afgaan, moet in de visie staan:

  • hoeveel woningen en andere gebouwen geïsoleerd en/of aardgasvrij worden gemaakt
  • welke alternatieve betaalbare, betrouwbare en duurzame energie-infrastructuren en bronnen potentieel beschikbaar zijn
  • welk van die alternatieven de laagste nationale kosten heeft

Voor de overige wijken moet een globaal plan beschreven worden.

Voor de wijken die vóór 2030 worden geïsoleerd en van het gas worden afgesloten, staat er ook in op welke alternatieve warmtebron ze worden aangesloten, bijvoorbeeld een warmtenet of “all electric” met een warmtepomp.

De Transitievisie Warmte is van groot belang, omdat het aan alle betrokken partijen duidelijk maakt welke mogelijkheden er per wijk zijn om van het gas af te gaan en op welke termijn de transitie gaat plaatsvinden.

Voordat de uitvoering van de warmtetransitie daadwerkelijk start, moet de Transitievisie Warmte nog worden vertaald naar gedetailleerde wijkwarmteplannen of uitvoeringsplannen.

Het Expertise Centrum Warmte (ECW) heeft een serie factsheets gemaakt ter ondersteuning van gemeenten. Maar naar mening van de Coöperatie Duurzaam Maasgouw zijn deze factsheets ook heel informatief voor bewoners !
In de strategiefactsheets lees je meer over de strategieën. (voor “strategieën” mag u lezen: de alternatieven die aardgas als energiebron zouden kunnen vervangen, en waaruit ook de gemeente Maasgouw een keus moet maken.)
Er zijn ook achterliggende technische factsheets met informatie over veelgebruikte technieken en energiebronnen en -dragers voor het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.

*) wijken in Maasgouw zijn in de classificatie en definitie van de overheid: de oorspronkelijke 8 kernen Linne, Maasbracht, Stevensweert, Ohé en Laak, Beegden, Heel, Wessem en Thorn, waaruit Maasgouw is samengesteld.

bron: Transitievisie Warmte in Praktijk
bron: ECW – Expertise Centrum Warmte

Strategie 1 - Individuele elektrische warmtepomp
Strategie 2: Warmtenet met midden- en hogetemperatuurbron
Strategie 3: Warmtenet met lagetemperatuurbron
Strategie 4: Groengas
Strategie 5: Waterstof
Zijn de strategieën beschikbaar, uitvoerbaar en technisch haalbaar?
Energielabel A of B minimaal vereist
Strategie voor Maasgouw al vastgelegd door de praktijk?

TRANSITIE VISE in menublok: "van het gas af"