Zonnepanelen

Milieuvriendelijk en winstgevend: zonnepanelen voorzien je van duurzame stroom. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 14 tot 18 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 tot 3 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 22 jaar milieuvoordeel!

Voordelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen is voor veel mensen de besparing die de zonnepanelen opleveren. Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dan ook goedkoop in gebruik. Zonnepanelen zien er wellicht kwetsbaar uit, maar dit zijn ze absoluut niet. Dit is onder andere af te zien aan de lange levensduur. De meeste zonnepanelen gaan tegenwoordig minstens 25 jaar mee.

Kosten en besparing

Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.400 euro (prijs augustus 2017). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt nog eens 750 euro. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6 procent spaarrente. De terugverdientijd is ongeveer 9 jaar. Daarmee zijn ze niet alleen goed voor het klimaat, maar ook een heel slimme investering.

Hoe meer zonnepanelen je neemt, hoe (relatief) voordeliger je uit bent. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. Een set van 6 panelen kost bijvoorbeeld 1,74 euro per Wattpiek, een set van 18 panelen slechts 1,50 euro per Wattpiek (prijzen augustus 2017, inclusief installatie). Je kunt het ook omrekenen naar een prijs per paneel: bij een set van 6 panelen kost een paneel 470 euro (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat 405 euro. In de praktijk geven verkopers van zonnepanelen meestal geen prijs per paneel.

Aantal
panelen
Prijs
(€/Wp)
Vermogen
systeem
(Wp)
Totaalprijs
(€)
Totaalprijs
incl btw
teruggave
(€)
Opbrengst
per jaar
(€)
6 1,74 1.600 2.800 2.350 280
10 1,63 2.700 4.400 3.650 470
18 1,50 4.850 7.300 6.000 850

Gemiddelde kosten inclusief installatie en btw; Wp = watt-piek. Bron: Milieu Centraal.

BTW-teruggave voor zonnepanelen: hoe werkt het? veel antwoorden op vragen als:

 • Kan ik btw terugvragen voor nieuwbouwwoning met zonnepanelen?
 • Wanneer wordt de BTW teruggave op uw rekening gestort?
 • Waarom moet ik BTW betalen en voor hoelang?
 • Mijn panelen zijn halverwege het jaar gekocht, moet ik dan alsnog het volledige forfait BTW bedrag afdragen?
 • Wat gebeurt er na de BTW teruggave?
 • Wat is de Kleine-ondernemersregeling
 • Wat wordt er met mijn gegevens gedaan na de BTW teruggave?
 • Welk deel van de BTW op de zonnepanelen krijg ik terug en waarover ben ik BTW verschuldigd?
 • Hoe bereken ik de (aftrek van) BTW over het jaar van aanschaf en installatie van zonnepanelen? 
 • en nog meer

kijk hiervoor op: https://btw-zonnepanelen.nl/veelgestelde-vragen/

Hoe werkt het?

Zonnepanelen maken op het dak van je woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

TIPS
 1. Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket.
 2. Zorg bij installatie van zonnepanelen bij voorkeur voor ventilatieruimte tussen de panelen en het dak, en rond de omvormer. Zo voorkom je dat ze teveel opwarmen en daardoor minder efficiënt werken.
 3. Wil je ook informatie over warm water op zonne-energie? Kijk dan op Zonneboiler.
 4. Als particulier kun je de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst.
 5. Bekijk tips en foto’s met voorbeelden hoe je de panelen mooi neer kunt leggen.