Elektrische apparaten

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten sla je 2 vliegen in één klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Een oude wasmachine vervangen, verdien je snel terug
Welke apparaten gebruiken het meest?

Dit zijn de grootste verbruiksposten in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten (wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat, prijspeil 2018):

Apparaat Energiekosten
Koelkast en losse vriezer: 550 kWh/jaar € 110,-
Verlichting: 485 kWh/jaar € 100,-
Computer met randapparatuur: 315 kWh/jaar  € 65,-
Televisie en stereo met randapparatuur: 300 kWh/jaar € 60,-
CV-ketel: 280 kWh/jaar € 55,-
Wasdroger: 275 kWh/jaar  € 55,-
Vaatwasser: 235 kWh/jaar € 45,-
Wasmachine: 140 kWh/jaar € 30,-
In 10 stappen naar een lagere stroomrekening
  1. Koop een zuinige A+++ koelvriescombi in plaats van je 20 jaar oude energieslurper en bespaar jaarlijks 300 kWh. Door je (werkende) 8 jaar oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuwe A+++ bespaar je jaarlijks 200 kWh.
  2. Vervang al je gloeilampen door LED-lampen. Ook als ze nog werken! 11 peertjes vervangen scheelt jaarlijks 140 kWh.
  3. Voorkom onnodig sluipverbruik door je apparaten (modem, stereo, tv, decoder computer) echt helemaal uit te zetten en bespaar jaarlijks 150 tot 300 kWh.
  4. Beperk het gebruik van elektrische bijverwarming, zoals vloerverwarming in de badkamer of elektrische kachels en bespaar jaarlijks 350 kWh.
  5. Doe de ‘bierkoelkast’ in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens de barbecue en bespaar jaarlijks 250 kWh.
  6. Koop je een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A++ warmtepompdroger in plaats van de goedkope B wasdroger en bespaar bijna 200 kWh.
  7. Droog je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Had je nog een oude B of C-label wasdroger? Dan bespaar je jaarlijks 125 kWh.
  8. Was op 30 graden en met volle trommel en bespaar jaarlijks bijna 100 kWh. Gemiddeld is de wasmachine maar voor twee derde gevuld!
  9. Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar.
  10. Heb je een waterbed, een tropisch aquarium en een beertender? Als je die wegdoet, bespaar je ongeveer evenveel als met de bovenstaande 9 tips samen.
Energie besparen bij aankoop: energielabel

Let bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Je vindt het energielabel op bijna alle apparaten: witgoed, verlichting, televisies, airconditioners, stofzuigers, ovens en afzuigkappen.
Zuinige apparaten hebben energielabel A+++ of A++. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Zuinige apparaten zijn meestal duurder dan minder zuinige exemplaren. Maar vaak verdien je het verschil terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken.
Andere keurmerken
Behalve op het energielabel, kun je vergelijkende tests bekijken en letten op keurmerken zoals TCO en Energy Star.
Ook het vermogen zegt iets over het verbruik. Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers.
Lees meer over keurmerken en ander logo’s op apparaten in de Keurmerkenwijzer.
Per apparaat: het meest zuinige en het minst zuinige label
De labels D, C en B mogen bij veel witgoed niet meer in de handel komen. In de winkel kun je nog wel oude voorraad met een minder zuinig label tegenkomen.

andere interessante oplossingen voor energiebesparing