Diverse Nieuwsberichten

Huiseigenaren reageren op hoge energieprijzen met isolatiemaatregelen

Bijna driekwart van de huiseigenaren maakt zich zorgen over de gestegen gasprijzen en 19 % procent gaat hierdoor zijn huis versneld verduurzamen,

Bron: Vereniging Eigen Huis

https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2022/01/11/13/08/gestegen-energieprijzen-leiden-tot-gasbesparende-maatregelen#/

Eigenaren van slecht geïsoleerde woningen, mensen met een inkomen beneden modaal of met een energiecontract dat binnenkort afloopt zijn erg bezorgd over de sterk gestegen prijzen voor gas en stroom. De prijsstijgingen zijn bij de meeste woningeigenaren nu iedere maand al merkbaar.
De helft van de 1750 respondenten (leden van de VEH) die al te maken hebben met hogere energielasten wil het huis duurzamer maken. De hybride warmtepomp is hiervoor populair; 40% overweegt deze aanschaf. Dat was voor de energiecrisis nog maar 30%.
Leden die zich het minst zorgen maken hebben:

  • Minder dan 900 m3 gasverbruik
  • Meer dan twee keer modaal inkomen
  • Minder dan 1500 kWh stroomverbruik

 

Bekijk het volledige Onderzoek Stijgende gasprijzen en verduurzamen

Aanleiding genoeg voor u om ook te onderzoeken hoe u energiekosten kunt besparen zonder verlies van wooncomfort?

Word dan lid van de Coöperatie Duurzaam Maasgouw (€20 per jaar) en we kunnen dan voor u een onafhankelijk en voor een situatie specifiek energieadvies maken. We kunnen adviseren welke maatregelen (met isolatie en installaties) u – stapsgewijs of met een drastische aanpak ineens – kunt uitvoeren.
Kijk op lid worden en energieadviezen en de vele andere pagina’s met tips en informatie op onze website.

Datum: 14 januari 2022  |   Categorie: marktonderzoek  |   Tags: energiegebruikhybride warmtepompIsolatieWarmtepomp; Warm water
Productie hernieuwbare energie groeit 13 procent

Productie hernieuwbare energie groeit 13 procent

De productie van hernieuwbare energie groeide het afgelopen jaar met 13 procent. Wind op zee was met ruim 30 procent de grootste groeier. Zonne-energie kwam met 25 procent op de tweede plaats. De diverse bronnen biomassa kwamen met een plus van 17 procent op de derde plaats. Wind op land daalde iets. De groei aan opgesteld vermogen was onvoldoende om het gebrek aan wind ten opzichte van vorig jaar te compenseren.  Van alle energie komt nu ruim 12,5 procent uit hernieuwbare bronnen.

Groter aandeel zon en wind

De groei van hernieuwbaar versnelt waarbij zon en wind een steeds grotere bijdrage leveren. Zonne-energie stelde 11 jaar terug niets voor. Nu is het een van de grootste hernieuwbare bronnen.

Toppositie met zon

Met het opgesteld vermogen zonne-energie per inwoner staat Nederland nu wereldwijd op de tweede plaats. Daarmee zijn we Duitsland voorbijgestreefd. Australië heeft meer zonvermogen per inwoner en zullen we waarschijnlijk niet kunnen inhalen.

Mogelijkheden op daken

Dit jaar werden bij het anderhalf miljoenste huishouden zonnepanelen aangesloten. Daar zit nog een groot potentieel. Zo’n 1 miljoen huiseigenaren overweegt panelen te kopen. Bij huurwoningen is ook nog ruimte op meer dan 1 miljoen woningen.

lees meer in de bron van dit bericht: https://www.klimaatakkoord.nl/actueel/nieuws/2021/12/29/jaarbericht-energieopwek

Datum: 7 januari 2022  |   Categorie: Energietransitie  |   Tags: hernieuwbare energiePV = zonnepanelen
Offensief tegen stookwalm moet luchtkwaliteit verbeteren

De verbetering van de luchtkwaliteit verloopt stroef. Dus moeten gemeenten de klus klaren. Tegen de stookwalm van open haarden en houtkachels is daarom een offensief ingeluid. Maar de mogelijkheden zijn beperkt, net als de financiën.

Geen strengere luchtkwaliteitsnormen, maar een convenant: dát moest begin 2020 de nieuwe aanpak van luchtvervuiling inluiden. Doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) tussen Rijk, provincies en gemeenten: de gezondheidsschade door slechte luchtkwaliteit in 2030 terugbrengen met de helft – geheel in lijn met het doel van wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Omgerekend zou dat volgens de rekensommen van het RIVM 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen in Nederland voorkomen. Bijna twee jaar verder is het nog altijd spannend wat het SLA heeft opgeleverd. Het RIVM rapporteert pas begin 2022 voor het eerst.

Houtstook

De aanpak van houtstook is bij gemeenten nadrukkelijk in beeld voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Utrecht kwam onlangs met een afbouwsubsidie voor haarden en houtkachels. Inwoners kunnen vanaf volgend jaar tot 2000 euro krijgen, om hun haard (inclusief rookkanaal) te laten verwijderen of onklaar te maken of in het geval van een houtkachel een moderner en schoner type aan te schaffen.

Op de inzet op schonere stookapparaten valt wel wat af te dingen. Uit eigen metingen van Stichting HoutrookVrij zou blijken dat de uitstoot van het allerschadelijkste ultrafijnstof door modernere ‘schonere’ pelletkachels in de praktijk niet significant lager ligt dan van oudere stookinstallaties.

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat hout stoken vervuilender is dan eerder gedacht. Het aandeel van deze warmtebron in de totale fijnstofuitstoot in ons land zal stijgen tot 23 procent, in plaats van de eerder gerapporteerde 10 procent, aldus een nieuwe rekenmethode.

Voor meer info zie bron:
https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/offensief-tegen-stookwalm-moet-luchtkwaliteit-verbeteren/

Datum: 7 januari 2022  |   Categorie: nieuwsberichten  |   Tags: luchtkwaliteit
Energie in het Coalitieakkoord

Eindelijk, na bijna 9 maanden, ligt er dan een coalitieakkoord. Bijna 50 bladzijden waarover VVD, D66, CDA en ChristenUnie het eens geworden zijn. In de media zijn de grote lijnen en de voornemens gepresenteerd. Maar wat zijn de voornemens die de energietransitie, of meer nog de warmtetransitie vooruit moeten helpen?
We hebben het coalitieakkoord doorgenomen en geselecteerd wat nauw gerelateerd is aan de “verduurzaming”, de “energietransitie of warmtetransitie”
Kijk op: https://duurzaammaasgouw.nl/coalitieakkoord-2021-2025/

Datum: 22 december 2021  |   Categorie: Energietransitie  |   Tags: hybride warmtepompIsolatieMaasgouwsubsidie/stimuleringvan het gas af
Transitievisie Warmte Maasgouw ter goedkeuring

De Transitievisie Warmte vanavond 21/12 ter goedkeuring in de raadsvergadering.

Dit plan, waarin beschreven wordt hoe we Maasgouw gaan afkoppelen van het gas, wordt op dinsdag 21 december in de gemeenteraad besproken.

Kijk en luister voorafgaand naar de uitleg wat het gaat betekenen en hoe de lokale politiek er over denkt
Uitleg van de ingehuurde expert, de aanpak die wethouder Lalieu voorstelt en de opvattingen van de raadsfracties.

Kijk en luister dus vooraf naar het Maasgouw Journaal:
https://www.gemeentemaasgouw.nl/maasgouw-journaal-december-2021

De raadsvergadering van de gemeenteraad ziet u vanavond (dinsdag 21 december) vanaf 19:30 uur op de website van de gemeente of via Omroep ML5.

Datum: 21 december 2021  |   Categorie: Energietransitie  |   Tags: energiegebruikIsolatieMaasgouwvan het gas af
EU wil renoveren van slechtste woningen verplicht stellen.

EU steekt €200 miljard in verplichte renovatie van slecht geïsoleerde huizen en kantoren met energielabel F en G

Renovatie moeten leiden tot een lagere energierekening.  Vanaf 2027 mogen er geen kantoren meer met een G-label zijn, vanaf 2030 ook geen woningen meer met een G-label. In principe moeten alle gebouwen in 2050 klimaatneutraal zijn.

Voor het plan dat in de komende tien jaar moet worden uitgevoerd, is 200 miljard euro uitgetrokken.
De verplichte renovatie geldt voor de 30 procent slechtst geïsoleerde gebouwen, grotendeels woningen, in de EU
In Maasgouw hebben 10 % van de woningen (ca 1000 woningen) het energielabel G die het zou betreffen.
zie: https://duurzaammaasgouw.nl/home-2/energielabel/woningbestand-maasgouw/

Verbouwingen moet leiden tot minder energieverbruik, waarmee de gebouwen minder bijdragen aan de opwarming van de aarde. Bovendien gaat de energierekening omlaag.

Als het Europees Parlement akkoord gaat, dan worden bijna dubbel zoveel gebouwen gerenoveerd dan eerder de bedoeling was. De Commissie wilde vorig jaar in het megaklimaatplan Green Deal 35 miljoen gebouwen onder handen nemen.

En als het Europees Parlement akkoord gaat, hoeveel van die € 200 miljard gaat Nederland in Brussel ophalen, en komt daarmee onze woningeigenaren tegemoet?

Bron: EU persbericht 15 dec. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_6683

 

Datum: 16 december 2021  |   Categorie: dagbladen  |   Tags: energiegebruikenergielabelMaasgouwrenovatie