Duurzaam vervoer

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. De keuzes voor je dagelijkse vervoer en vakanties maken dus verschil voor het klimaat. Fietsen en lopen zijn het best voor het milieu. Steeds meer mensen reizen met de elektrische fiets of trein naar hun werk. Auto nodig? Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker en denk aan deelauto’s. 

TIPS
  1. Fietsen of lopen belast het milieu het minst.
  2. De trein is altijd een milieuvriendelijke keuze, en in de daluren nog meer dan in de spits.
  3. Elektrisch openbaar vervoer (trein, tram en metro) is gunstiger voor het milieu dan de gemiddelde bus.
  4. Als je een auto koopt, kies dan een nieuw, zuinig model en reis bij voorkeur met anderen samen. Oudere auto’s zijn aanzienlijk slechter voor het milieu.
  5. Oudere brommers en scooters zijn echte luchtvervuilers. Het ergst zijn modellen met  een tweetaktmotor. 
Elektrische fiets

Altijd wind mee! De elektrische fiets maakt fietsen comfortabeler. Bovendien is de fiets een milieuvriendelijk en handig alternatief voor autoritten naar de supermarkt, de sportschool of het kantoor.

Met een elektrische fiets overbrug je makkelijker lange afstanden. De kilometers die je met de elektrische fiets aflegt, zijn meer dan 40 keer schoner dan die met de auto. De elektrische fiets is bovendien veel goedkoper in gebruik dan de auto.

Meer informatie…

OV

Sinds 2017 is reizen met de trein in Nederland CO2-neutraal. Alle elektrische treinen van de NS en andere spoorvervoerders rijden volledig op windstroom waarvoor extra windmolenparken zijn gerealiseerd. Treinreizigers mogen dus claimen dat ze CO2-neutraal reizen. Dit geldt overigens niet voor dieseltreinen en vervangend busvervoer (ongeveer 5%).

Elektrisch en hybride rijden

Stiller én schoner rijden: met de keuze voor een elektrische auto – in plaats van benzine of diesel – draag je bij aan een gezondere leefomgeving én daalt je CO2-uitstoot. Ook de hybride auto is schoner dan een auto op fossiele brandstof. Het aanbod elektrische en hybride auto’s wordt steeds groter en de auto’s elk jaar beter betaalbaar.

Meer informatie…

Auto delen en huren

Een eigen auto voor de deur geeft gemak, maar kost ook veel geld. Als je niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto goed te doen. Je kan een auto delen met buurtgenoten of kiezen tussen aanbieders.

Meer informatie…

andere interessante oplossingen voor energiebesparing