Zonneboiler

 

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 250 m3 gas en 450 kg CO2-uitstoot.

Voordelen

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energiegebruik voor warm water.

Kosten en besparing

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is.
Een huishouden van 4 personen met een zonneboiler plus een hr-combiketel als naverwarmer, bespaart daarmee zo’n 250 m3 gas, ofwel 160 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2018). Daarvan blijft zo’n 140 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Aantal
personen
Collector (m2)
Voorraadvat
(liter)*
Aankoopprijs Subsidie Besparing
gas
Besparing
kosten
gas**
2 2 m2
80 liter
€ 2.500 € 650 120 m3 € 80
4 3,5 m2
150 liter
€ 3.300 € 1.100 250 m3 € 160
6 5 m2
220 liter
€ 4.300 € 1.300 370 m3 € 240

*Bij gemiddeld waterverbruik; wie veel water gebruikt, heeft een groter voorraadvat nodig.
**Besparing op je gaskosten per jaar, prijspeil 2018. Netto bespaar je 15 tot 25 euro minder omdat je ook kosten hebt voor onderhoud en voor stroom voor de pomp.

Hoe werkt het?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen.
Een zonneboiler bestaat uit:
– Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
– Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
– Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
– Een naverwarmer, meestal de combiketel.
In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer.
Vooral ‘s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.
De capaciteit van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

TIPS
  1. Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. De subsidie voor een zonneboiler voor 4 personen is zo’n 1.100 euro.
  2. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.
  3. De beste opbrengst heb je bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen.
  4. Staat er Gaskeur-NZ op je cv-ketel, dan is deze geschikt voor Naverwarming Zonneboiler. Soms is wel een aansluitset nodig die ruim € 100 euro kost.
  5. Laat het plaatsen van een zonneboiler over aan een vakman. Kijk op QBIS.nl voor een betrouwbare installateur.
  6. Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je geen (bouw)vergunning nodig, behalve als je in een monumentaal pand of beschermd stads- of dorpsgezicht woont.
  7. Laat een schermpje plaatsen op een goed zichtbare plek waarop je kunt zien of de zonneboiler goed werkt of een storing heeft.