Dakisolatie

dakisolatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Hollands huis met rood pannendak. Dakisolatie bespaart veel energie. Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Sommige maatregelen kun je prima zelf uitvoeren. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Je woning verliest minder warmte zodat je minder hoeft te stoken. Dat scheelt gas en CO2-uitstoot, en geeft dus minder klimaatverandering.

voordelen
Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis. Dakisolatie levert van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op: jaarlijks 1.000 m3 gas bij een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder.
kosten en besparing

Dakisolatie levert van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op: jaarlijks 1.000 m3 gas bij een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder

Dakisolatie
[Rc= 4,0 m2K/W]
Kosten
bij
uitbesteden
Kosten
bij
zelf doen
Besparing
in Euro
per jaar
Besparing
in m3 gas
per jaar
Isoleren
schuin dak
(verwarmde
zolder)
€ 5.200 € 1.100 € 760 1000 m3
Isoleren
schuin dak
(onverwarmde
zolder)
€ 2.900 € 1.100 € 500 650 m3
Isoleren
zoldervloer
(onverwarmde zolder)
€ 1.100 € 400 € 500 650 m3
Isoleren
plat dak
€ 3.700 € 1.700 € 550 850 m3

 

*) Het gaat hier om een onverwarmde zolder die gebruikt wordt als opbergruimte; het isolatiemateriaal wordt zonder afwerking aangebracht.

**) Extra kosten voor isoleren plat dak als de dakbedekking toch al vervangen moet worden. De kosten voor vervanging van de dakbedekking zitten hier niet bij in.

Deze bedragen gelden voor een gemiddelde eengezinswoning (met 76 m2 dakoppervlak, 52 m2 zoldervloeroppervlak, 57 m2 plat dak) met een hr-combiketel en een gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) van 16 graden bij verwarmde zolder, of 12 graden bij onverwarmde zolder; en bij een gasprijs van 76 cent per m3 (prijspeil 2019).

hoe werkt het
We gaan er van uit dat we een bestaande woning willen verbeteren. Voor nieuwbouw zijn de beoordelingen anders.

Wat is de dakvorm en wat wil je isoleren? De zolder omdat je die als verwarmde woonruimte wilt gebruiken? of mag de zolder best wat kouder blijven omdat je die als opslagruimte/bergruimte gebruikt.

Zorg in elk geval dat je weet hoe je dak in elkaar zit: Wat is de dakopbouw? welke materialen zijn gebruikt? Ligt er folie onder de pannen?

Is de dakconstructie een gordingenkap of een sporenkap?

En is de dakconstructie nog in een goed conditie? Je gaat het dak niet isoleren als er dakdelen rot of zelf vermolmd zijn, Als er lekkages in het dak zijn, als het dak de extra belasting uit zonnepanelen niet kan dragen. Zie: Dakreflector
Maar je moet zeker overwegen óf en hoe je het dak gaat isoleren vóór je besluit zonnepanelen of zonnecollectoren te plaatsen op het dak. Het kost je onnodig veel investering als je om de een of andere reden die zonnepanelen nog een keer moeten demonteren omdat de dakpannen stuk gevroren of gescheurd zijn, of de panlatten of daktengels rot zijn, of er toch te weinig isolatie in het dak zit.

Er zijn vier manieren om een niet-geïsoleerd, schuin dak te isoleren.

 • Buitenkant van het dak isoleren
  • Het isoleren van de buitenkant van een schuin dak levert goede tot zeer goede isolatieprestaties op.
   Dat kan door het aanbrengen van nieuwe isolerende dakelementen door een aannemer of dakdekker, maar ook door het plaatsen van harde isolatieplaten tussen nieuwe daksporen boven op het bestaande dakbeschot: een “sarkingdak
   Door de nieuwe isolatielaag wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw gemaakt worden. Ook de boeiboorden zullen aangepast (hoger) gemaakt moeten worden. Het is een klus voor een professioneel bedrijf. Een goed moment is, wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af.
   Als er al een dampremmende laag in je dak zit, moet je klimaatfolie gebruiken. Dakpannen eraf, isolatie aan de buitenkant en pannen er weer op.
   Deze dakisolatie levert de beste isolatiewaarde, omdat het isolatiemateriaal niet onderbroken wordt door de balken van het dak en omdat er ruimte is voor voldoende isolatiemateriaal.
  • Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen.
   Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de dakpannen te spuiten of blazen door een na-isolatie bedrijf, bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol of EPS thermoparels (piepschuim balletjes).
   Dit gebeurt van buitenaf, zodat je de zolder niet hoeft op te ruimen. Deze vorm van dakisolatie is alleen aan te raden als er geen andere mogelijkheden zijn. Het levert namelijk maar matige isolatie op, door de grote temperatuurschommelingen veroudert de relatief dunne isolatielaag vrij snel, en er is een verhoogde vochtbelasting voor de dakpannen. Bovendien kan bij latere werkzaamheden aan het dak veel rommel vrijkomen.
 • Onderkant van het schuine dak isoleren
  Het isoleren van de onderkant van een schuin dak levert goede tot zeer goede isolatieprestaties op. Als je een beetje handig bent, is dit een klus die je goed zelf kunt doen.
  Tussen de gordingen of tussen de sporen worden isolatieplaten of isolatiedekens aangebracht. Vervolgens kan er nog een extra laag isolatie onder de gordingen of sporen aangebracht worden, zodat de dakbalken geen “koudebrug” meer vormen, en het dak nog effectiever geïsoleerd wordt.
  Wel is het noodzakelijk een goede luchtdichte en dampremmende laag aan te brengen. Het schuine dak kan vervolgens afwerkt worden met gipsplaten of ander (decoratief) plaatmateriaal. Meer aanwijzingen.
 • Zoldervloer isoleren:
  • Open zolder?
   Isoleren van de zoldervloer heeft geen zin Als je een open zolder hebt, die niet met een deur of luik afgesloten kan worden, dan heeft isolatie van de zoldervloer geen zin. Je moet in dat geval de binnen- of buitenkant van het dak isoleren. Ook als je in de toekomst je zolder als slaap-, werk- of woonruimte wilt gaan gebruiken, is het verstandig om nu al te kiezen voor isolatie van het dak.
  • Gebruik je de zolder niet als woon-, werk- of slaapruimte én kun je hem met een luik of deur afsluiten?
   Dan is het een goed idee om de vloer van de zolder te isoleren. Daarmee bespaar je evenveel als met isolatie van het schuine dak. Bovendien heb je minder materiaal nodig dan bij isolatie van het schuine dak én het is eenvoudiger. Zorg altijd voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal. Het makkelijkste is om beloopbare isolatieplaten op de zoldervloer te leggen.
   Ook kun je isolatiemateriaal tussen de vloerbalken leggen en daarop vloerplaten of vloerplanken aanbrengen.
   Vergeet niet het luik te isoleren en kieren tussen luik en zoldervloer dicht te maken met isolatieband. Meer aanwijzingen
 • Plafond isoleren:
  Je kan er ook voor kiezen om het plafond direct onder de zoldervloer te isoleren. Meer aanwijzingen
 • Plat dak isoleren: (isoleren van een bestaand plat dak)
  Je kunt een niet-geïsoleerd plat dak op verschillende manieren laten isoleren. Isolatie van een plat dak is altijd werk voor een professioneel bedrijf. Een doe-het-zelver kan dit beter niet zelf doen, omdat het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel zeer groot is. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moet de dakbedekking er toch af.
Tips
 • Doe het meteen goed en kies voor isolatiepakket met een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde van 7 of meer). Dat kost je niet veel extra aan isolatiemateriaal en levert veel meer besparing op.
 • Heb je nu matige dakisolatie? Dan is het de moeite waard om die te verbeteren.
 • Isolatie is ook nuttig als je de zolder niet verwarmt. Je huis verliest veel warmte via zo’n koude zolder of vliering. Isoleren van de zoldervloer is vaak een goede optie: eenvoudiger en goedkoper.
 • Laat het isoleren van een plat dak over aan een professional. Een plat dak kan het best aan de bovenkant geïsoleerd worden. Isolatie aan de onderkant (van binnenuit) geeft een groter risico op rottend hout in je dak of schimmel op je plafond, zeker boven “natte ruimtes”. Het kan wel aan de onderzijde voor goed geventileerde “droge ruimtes” (geen keuken, badkamer, sauna) maar vereist een goede luchtdichte en dampremmende laag aan de onderzijde  aan de warme kant van de isolatie en een goede ventilatie van de ruimte.
 • Wil je een groen dak met vegetatie? Dat isoleert onvoldoende, dus isolatie blijft nodig!
 • Met dakisolatie is je bovenverdieping ook koeler in de zomer. Je hebt dan minder snel airco nodig.

andere interessante oplossingen voor energiebesparing