Isolerende Beglazing

Ramen en deuren zijn één van de grotere energielekken in de gebouwschil. Onvermijdelijk: je wil naar buiten kijken, en je wil daglicht hebben. Maar zelfs de beste isolerende beglazing laat ongeveer evenveel energie door als een niet geïsoleerde buitengevel. Het is niet anders, maar dat betekent ook dat je de beste isolerende beglazing moet toepassen: driedubbele beglazing. En daarbij horende ook geïsoleerde kozijnen.

 

Voordelen

 

 

Met HR++ of triple glas woon je comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen en geen condens aan de binnenkant van het raam. Ook fijn: je hoort veel minder geluid van buiten. En je helpt het klimaat, want je verbruikt minder energie en veroorzaakt dus minder uitstoot aan CO2!

 

 

 

 

Temperatuur glasoppervlak - een comfort aspect

De temperatuur van het glasoppervlak draagt in hoge mate bij aan uw wooncomfort. Zoals het voorbeeld laat zien dat bij een buitentemperatuur van 0 graden de oppervlakte temperatuur van de verschillende glastypen nogal variëren: voor enkel glas is die 5,5 graad Celsius en dat veroorzaakt een koude luchtstroom die langs het raamoppervlak naar beneden strijkt en over de vloer wegstroomt.

 Dat geeft een gevoel of er een koude tocht is. Bij HR+++ triple glas, is onder de dezelfde omstandigheden het glasoppervlak 18,5 graad warm, en is er nauwelijks een luchtstroom (van 20 graden binnentemperatuur naar 18, 5 graad) waar te nemen. Dat is thermisch comfort!
Maar kijk ook in het volgende blokje eens naar de energiewinst die behaalt wordt met die winst aan comfort!

Energieverlies door 1 m2 glasoppervlak

Door ramen, en veel meer door het glasoppervlak, gaat ten opzichte van de ondoorzichtige bouwdelen, relatief veel energie verloren. Het energieverlies op jaarbasis per m2 glasoppervlak ligt voor enkele glas bijna een factor 10 hoger dan voor triple glas!
Dus naast een comfort verbetering, dragen HR++ en HR+++ glas aanzienlijk bij aan de energiebesparing!

Energieverlies door 1 m2 glasoppervlak met verschillende glastypen.
De prestatie van een compleet raam is afhankelijk van de glas-afmeting, omdat het randprofiel tussen de glasplaten en het kozijn een koudebrug vormen en daarmee de overall prestatie negatief beïnvloeden. Hoe kleiner een raam des te minder blijft er over van de “glasprestatie” zoals aangegeven in de bovenstaande grafiek. Verder hieronder zie je de gemiddelde besparing voor gemiddelde  woningen (per type)  waar dus rekening gehouden is met die koudebrug invloeden. Grafiek door: C. Hamans

kosten en besparing

Als je in een gemiddelde tussenwoning met ramen met enkel glas (20 m2) alle ruiten vervangt door HR++ glas, (inclusief randinvloeden en de kozijnen) resulteert in een besparing op de energierekening van circa 290 euro jaarlijks.
Ter oriëntatie hieronder zie je wat je bespaart als je in het hele huis HR++ glas laat plaatsen (in bestaande kozijnen)

let op: in 2021/2022 zijn de energieprijzen sterk gestegen.
Ze bedragen het dubbele en méér dan in 2018/2019.
De onderstaande besparingen zijn bij benadering tweemaal groter dan aangegeven.
De terugverdientijden naar verhouding ongeveer gehalveerd.

 

  Kosten Met HR++ dubbel glas
met U=1,1
bespaar je elk jaar
(vergeleken met
enkel glas:  U=5,7)
Met HR++ dubbel glas
met U=1,1
bespaar je elk jaar
(vergeleken met
dubbel glas: U=3,0)
Tussenwoning € 3.100 € 290 € 120
Hoekwoning
/ 2 onder 1 kap
€ 3.500 € 325 € 135
Vrijstaande
woning
€ 4.600 € 435 € 180

Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 76 cent per m3 (prijspeil 2019)

Als je kozijnen gaat vervangen, heb je sowieso kosten.
In een hoekwoning kosten nieuwe kozijnen met HR++ glas € 7.700. Isolerende kozijnen met triple glas zijn ongeveer 20 procent duurder.
Voor een hoekwoning komt dat neer op zo’n € 1.800 extra. Maar daarmee bespaar je ook meer: € 84 per jaar extra. Bedenk dat kozijnen en glas heel lang mee gaan.
Hieronder zie je de kosten en besparing voor isolerende kozijnen met triple glas per woningtype.

 

  Kosten Met HR+++ triple glas
met U=0,6 W/m2K
bespaar je elk jaar
(vergeleken met
enkel glas: U=5,7)
Met HR+++ triple glas
met U=0,6 W/m2K
bespaar je elk jaar
(vergeleken met
dubbel glas: U=3,0)
Tussenwoning € 8.400 € 360 € 195
Hoekwoning
/ 2 onder 1 kap
€ 9.500 € 410 € 220
Vrijstaande
woning
€ 12.600 € 540 € 290

Triple glas in hele huis in nieuwe, isolerende kozijnen. Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 76 cent per m3.

Hoe werkt het?

Het vervangen van het glas of kozijnen is geen grote klus. Je kunt je hele huis in 5 werkdagen van nieuwe ramen en kozijnen laten voorzien. En het geeft weinig rommel in huis: je hoeft alleen wat meubels te verplaatsen en na afloop schoon te maken.
Alleen glas vervangen: kies triple of HR++ glas. 
Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je je ramen gaat vervangen. Het is zonde om voor een lagere isolatiewaarde te kiezen.
Met triple glas en HR++ glas bespaar je veel meer energie dan met gewoon dubbel glas (‘thermopane glas’) en de extra kosten vallen mee. Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te plaatsen (dat zijn ramen die open kunnen). Vervang dan het hele kozijn of kies voor HR++ glas.
Pas wel op met verschillende soorten glas in één gevel: plaats je bijvoorbeeld triple glas in een groot kozijn en HR++glas in een kleiner raam dat ernaast zit (en dat open kan), dan zie je een beetje verschil in kleur en lichtinval. Meestal is dit niet hinderlijk, maar je kunt het glasbedrijf vragen om vooraf het verschil te laten zien.
Kozijnen vervangen? Ga meteen voor triple glas.
Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting.
Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee: het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas kost ongeveer 20% meer dan met HR++ glas.
Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn even duur als met HR++ glas.

Kozijnen voor triple glas zijn er in alle materialen: hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking.
Kies voor kozijnen met een dubbele kierdichting en een lage U-waarde: maximaal 1,3 W/m2K.

Enkel glas? Meteen vervangen! Heb je enkel glas, dan wordt geadviseerd om het meteen te vervangen door triple glas of HR++ glas. Ook als je kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn en ook in ruimtes die je niet verwarmt. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken.
Neem je triple glas, dan kun je overigens beter nieuwe, isolerende kozijnen nemen, omdat je anders nog warmte verliest via het kozijn.
Met triple glas of HR++ glas bespaar je niet alleen veel energie, je hebt ook veel meer comfort: je huis houdt de warmte beter vast en je hoort minder geluid van buiten.

TIPS
  1. Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en het bespaart ook meer.
  2. Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw woonplezier is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas, ook als je kozijnen nog goed zijn.
  3. Heb je gewoon dubbelglas in je woonkamer en keuken? Voor je woongenot en het milieu is het de moeite waard om dit te vervangen door HR++ glas of triple glas.
  4. Nooit meer onderhoud aan je kozijnen? Overweeg om je houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. Dat scheelt gedoe én kosten: een schilder is niet meer nodig.
  5. Ventileren is belangrijk. Laat ventilatieroosters in je ramen plaatsen of zorg voor klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je open kunt zetten.

andere interessante oplossingen voor energiebesparing