Vloerisolatie

 

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wil je ook warmere voeten? Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren.

Voordelen

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 200 euro per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.

Kosten en besparing
Isolatie onderkant vloer

Vloerisolatie Kosten Je bespaart
ieder jaar
Tussenwoning € 1.400 € 190
Hoekwoning/
2 onder 1 kap
€ 1.600 € 220
vrijstaande woning € 2.800 € 390

Van geen naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5)
Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 76 cent per m3.

let op: in 2021/2022 zijn de energieprijzen sterk gestegen.
Ze bedragen het dubbele en méér dan in 2018/2019.
De onderstaande besparingen zijn bij benadering tweemaal groter dan aangegeven.
De terugverdientijden naar verhouding ongeveer gehalveerd.

Hoeveel je uiteindelijk bespaart, hangt af van jouw stookgedrag: hoe hoog je de verwarming zet en hoe vaak je de verwarming aan hebt. Als je bijna nooit thuis bent en al nauwelijks stookt, bespaar je netto minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog hebt staan.

Doe je alles zelf, dan betaal je alleen de materiaalkosten: ongeveer 800 euro (inclusief 21 procent btw). 

Hoe werkt het?
e makkelijkste manier om je vloer te isoleren, is aan de onderkant vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is. Tegen de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Er zijn ook andere manieren om je vloer te isoleren, maar die zijn duurder of lastiger. Of ze geven minder besparing en minder comfort.
Isoleren bodem kruipruimte.
Het isoleren van de bodem van de kruipruimte geeft minder comfort. Ook bespaar je er minder energie mee (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Ter vergelijking: met bodemisolatie bespaar je gemiddeld 250 m3 gas per jaar, met isolatie van de onderkant van de vloer is dat 320 m3 gas per jaar. Toch is bodemisolatie soms een optie, namelijk als de kruipruimte lager is dan 35 cm, of als je geen ingang kunt maken naar de kruipruimte. Lees meer op Bodemisolatie.
Houten ondervloer: planken weghalen. Heb je een lage kruipruimte, een houten ondervloer en ben je toe aan een nieuwe vloer of vloerbedekking? Dan kun je om de meter een aantal vloerplanken weghalen. Daarna kun je folie op de bodem en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken (laten) aanbrengen. Vervolgens leg je de planken terug. Je kunt ook alle vloerplanken weghalen, isoleren en nieuwe vloerplanken of -platen leggen. Betonnen ondervloer: isolatie bovenop het beton Heb je een betonnen ondervloer en geen of een lage kruipruimte? Dan kun je isolatie op de bovenkant van het beton (laten) aanbrengen. Kies materiaal dat niet te dik is en toch goed isoleert (bijvoorbeeld 6 cm met Rc=2,3). Bovenop het isolatiemateriaal leg je 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking (tapijt, parket, houten vloer, tegels). Je vloer komt hierdoor wel een stuk hoger te liggen, wat gevolgen heeft voor je drempels, deuren en plinten.
Wil je graag vloerverwarming en kun je niet aan de onderkant van de vloer isoleren? Dan wordt het advies gegeven om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Vloerverwarming zonder goede isolatie (minimaal Rc = 5) kost veel energie. Het aanleggen van vloerverwarming is sowieso een verbouwing, de extra kosten van een nieuwe vloer zijn dan te overzien
TIPS
  1. Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer een goede keuze. Het is makkelijk aan te brengen en levert veel besparing en comfort op.
  2. Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het isoleren van de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf isoleren.
  3. Isoleer je vloer meteen goed en ga voor zeer goede isolatiewaarde (Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderkant van de vloer is dat minstens Rc = 3,5 en bij vloerverwarming minstens Rc = 5.
  4. Heb je al matige vloerisolatie van 3 tot 7 centimeter (Rc = 1,3)? Verbeter matige isolatie naar zeer goede isolatie (minstens Rc = 3,5). Dat zorgt voor extra comfort en energiebesparing.
  5. Bijna alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK’s als blaasmiddel zijn voor het milieu af te raden. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel.
  6. Zeer ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen.
  7. Weinig rente op je spaarrekening? Het rendement van je investering in vloerisolatie is te vergelijken met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Vloerisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis.

andere interessante oplossingen voor energiebesparing