Gevelisolatie

Gevelisolatie geeft veel comfort. Je huis verliest veel minder warmte; er zit als het ware een lekkere jas omheen. De verwarming slaat dan minder vaak aan: dat scheelt geld en CO2-uitstoot.

van binnen of van buiten

Voor het isoleren van je gevel zijn er twee opties.

 1. Buitengevelisolatie
 2. Binnengevelisolatie

Buitengevelisolatie

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Je huis wordt dus iets ‘dikker’. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Je nieuwe gevel kan hierdoor weer lijken op de oude.

Binnengevelisolatie

Mag de gevel van jouw woning niet van uiterlijk veranderen? En hebben de buitenmuren geen spouw? Dan is het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde jouw enige mogelijkheid voor gevelisolatie. Je kunt de buitenmuren isoleren van binnenuit, door een voorzetwand te plaatsen tegen de wanden van alle buitenmuren. Je kunt dit afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus je verliest wel wat vloeroppervlak.

kosten en besparing

Met gevelisolatie gaat je energierekening omlaag, maar je doet het vooral voor het comfort en het klimaat. Je huis blijft lekker warm en je gebruikt minder energie.

Buitengevelisolatie

  Kosten* Besparing** Besparing [m3]
Tussenwoning
(40 m2 gevel)
€ 5.000 € 340 450
Hoekwoning/2-1 kap
(100 m2 gevel)
€13.000 € 840 1.100
Vrijstaand huis klein
(120 m2 gevel)
€15.000 € 1.000 1.300
Vrijstaand huis groot
(190 m2 gevel)
€25.000 €1.600 2.100

*) Kosten berekend voor isolatiewaarde Rc=4, met verlaagd btw-tarief voor arbeid van 6%, inclusief 21% btw op overige kosten, afwerking met sierpleister (afwerking met steenstrips is duurder).

**) Berekening geldt voor isolatiewaarde Rc=4, een woning gestookt met een hr-ketel, een gemiddelde binnentemperatuur van 16,5 graden (berekend over dag en nacht) en gasprijs 76 cent per m3 (prijspeil 2019).

Binnengevelisolatie

Warmteweerstand Kosten / m2
bij uitbesteden
Kosten / m2
bij zelf plaatsen
Besparing* / m2
per jaar
Rd = 2,5 € 90 € 40 9,5 m3 gas
(€ 7,20)

*) Gasprijs 76 cent per m3 gas (prijspeil 2019).

Tips buitengevelisolatie
 1. Je kunt kiezen uit 3 soorten afwerking: steenstrips, stucwerk (sierpleister) of gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten). Steenstrips zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten, google voor inspiratie eens naar afbeeldingen ‘steenstrips buitengevel’.
 2. Je kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Er zijn speciale dunnere strips om de isolatie goed op de kozijnen of dakrand te laten aansluiten. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om isolerende kozijnen en triple glas te nemen.
 3. Door buitengevelisolatie gaat je woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.
 4. Misschien mag je van de gemeente de voorkant van je woning niet veranderen, maar de achter- en zijgevels wel. Vraag dit na bij de gemeente. Je kunt de voorgevel dan isoleren met een voorzetwand binnen.
 5. Is buitengevelisolatie bij jouw woning niet mogelijk of niet haalbaar? Overweeg spouwmuurisolatie met extra isolatie aan de binnenkant. Als je handig bent, kun je zelf een voorzetwand met isolatie plaatsen. Daarvoor zijn handige kant en klare isolatiepanelen met afwerking op de markt.
 6. Check met de Energiesubsidiewijzer of je een subsidie of gunstige lening kunt krijgen voor gevelisolatie.
Tips binnengevelisolatie
 1. Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kun je een voorzetwand zelf plaatsen. ( hier komt nog een link/verwijzing naar uitvoeringsdetails)
 2. Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen, of bestaande vochtproblemen verergeren. Laat je daarom goed adviseren. Kijk naar de uitvoering details en oordeel of  je de bestaande vochtproblemen kunt oplossen en vraag bij twijfel advies van een deskundige. Of, laat de klus over aan een professioneel isolatiebedrijf.
 3. Binnengevelisolatie verbetert niet alleen het thermisch comfort en bespaart energie, maar verbetert ook de akoestisch comfort van je woning: vooral voor een rijtjeswoning of een 2-onder-1 kap woning hoor je minder geluid van de buren!

andere interessante oplossingen voor energiebesparing