Verwarmingsinstallatie

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Bijna de helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen loont, voor je portemonnee en het klimaat.

Opties voor duurzaam verwarmen

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en warm water komt ervoor in de plaats. Alternatieven voor de traditionele verwarmingsinstallaties zoals de hr-ketel, cv-ketel of gaskachel zijn o.a.:

  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • Warmtenetten
Verwarmen zonder aardgas heeft de toekomst

In bijna alle Nederlandse woningen werkt de verwarming op aardgas. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, tot bijna nul terug te dringen. In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij: koop je nu een nieuwe hr-ketel op gas, dan zou het best je laatste kunnen zijn.

Duurzame verwarming is verwarming zonder uitstoot van CO2: warmte uit duurzame stroom of biogas, warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen. De vertrouwde cv-ketel op gas zal stap voor stap vervangen worden door elektrische warmtepompen en (stads-)verwarming via warmtenetten *. Al valt nu nog niet te zeggen hoe verwarming er in de toekomst precies uit zal zien. En per wijk kan het verschillend zijn.

*) voor landelijke gemeentes is een warmtenet niet direct voor de hand liggend. De investeringen voor aanleg van een warmtenet zijn hoog en er moeten één of meerdere warmtebronnen zijn, die het warmtenet permanent kunnen voeden. Maar voor delen van Maasgouw (Maasbracht en Linne) zou de restwarmte van de weer in gebruik te nemen Clauscentrale toekomstig wellicht mogelijkheden kunnen bieden. 

Zeer goede isolatie als basis

Een huis dat heel goed is geïsoleerd, heeft in de winter maar weinig warmte nodig om behaaglijk te zijn. Nieuwere huizen van na 2000 hebben goede isolatie en HR++ glas. De warmtevraag van nog nieuwere huizen is zo laag, dat dit minder ingrepen vraagt dan bij oudere huizen.
Wat oudere huizen hebben wel isolatie, maar die is vaak minder dik. En nog oudere huizen zijn vaak maar gedeeltelijk geïsoleerd, en gevel en vloer zijn vaak helemaal niet geïsoleerd. En daarnaast wordt er helaas eerst sinds 2010 serieus werk gemaakt van de luchtdichtheid van woningen en gebouwen.

TIPS
  1. Zet een eerste stap naar duurzame verwarming door je hr-ketel te combineren met een zonneboiler of hybride warmtepomp. 
  2. Wil je volledig overstappen naar duurzame energie voor je verwarming en warm water? Ontwerp samen met een adviseur een heel nieuw systeem. Denk aan goede isolatie, lage temperatuurverwarming, elektrische warmtepomp en een zonneboiler. Lees over energieneutraal verbouwen.
  3. Je kunt nu een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler of (hybride) warmtepomp neemt, kijk op Subsidie zonneboilers en Subsidie warmtepompen.
  4. Gebruik je verwarming slim. Dat scheelt meer dan je misschien denkt. Op Bespaartips verwarmen vind je 6 handige tips.
  5. Van al het warme water dat je gebruikt gaat 80 procent naar de douche. Met een waterbesparende douchekop en korter douchen kun je flink besparen op je energieverbruik.