Slimme tips

(deze informatie werd overgenomen van de website van  Nieuwe Energie in Limburg, een initiatief van Limburgse gemeenten.)

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening!

Bespaartips verwarming

Met 6 tips om te verwarmen zonder verspillen kun je gemiddeld € 140 per jaar besparen. Als je nog nergens op lette zelfs gemiddeld € 550. Hoe slechter de isolatie van je huis, hoe meer je kunt besparen met de tips. In een oud groot huis kan je besparing oplopen tot € 1400, in een nieuw appartement blijft het bij een paar tientjes.

 1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 190 euro per jaar.
 2. Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 70 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
 4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 130 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
 5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 60 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
 6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 15 euro per jaar.

Bespaartips warm water

Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Hieronder staan tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op comfort onder de douche of bij de warmwaterkraan. Zo daalt je energierekening en de milieubelasting.

 1. Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer of coach die je helpt herinneren om max 5 minuten te douchen.
 2. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Op de verpakking van de douchekop staat vaak het waterverbruik vermeld.
 3. Installeer een thermostaatkraan. Dan is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur.
 4. Liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
 5. Nieuwe badkamer? Overweeg een douche-wtw (warmteterugwinning). Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater.
 6. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.
 7. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
 8. Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
 9. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
 10. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
 11. Heb je een oude onzuinige combiketel, oude geiser of boiler? Vervang je installatie door een hoogrendement combiketel.

Bespaartips apparaten en verlichting

Bijna 40 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel op je energierekening besparen.

 1. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit.
 2. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++. Laat je niet misleiden door een A+ label. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is dit het minst zuinige label. Meer informatie vind je onder Huishoudelijke apparaten.
 3. Heb je een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima. Kijk op Koelkasten en vriezers of jouw koelkast of vriezer aan vervanging toe is en hoeveel besparing je het oplevert.
 4. Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
 5. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting, een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp.
 6. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.