Spouwmuur isolatie

Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: je hebt een lagere energierekening, de warmte blijft in huis en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt!

Voordelen

Spouwmuurisolatie geeft veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot je minder CO2 uit.

Kosten en besparing
Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie.
Je verdient de kosten in minder dan 4 jaar terug door een lagere energierekening. Op dit moment vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie in het lage btw-tarief van 9 procent. (zie duurzaam thuis)

let op: in 2021/2022 zijn de energieprijzen sterk gestegen.
Ze bedragen het dubbele en méér dan in 2018/2019.
De onderstaande besparingen zijn bij benadering tweemaal groter dan aangegeven.
De terugverdientijden naar verhouding ongeveer gehalveerd.

 

  Kosten
(incl.
btw-verlaging)
Besparing*
per jaar
Besparing
in m3 gas
Gemiddelde
tussenwoning
€ 800 € 240 320 m3
Gemiddelde
hoekwoning
€ 2.100 € 650 850 m3
Gemiddelde
vrijstaande
woning
€ 3.100 € 1.000 1.300 m3

*) Geldig voor spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning, met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht), bij een gasprijs van 76 cent per m3 gas (prijspeil 2019).

De winst van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van meer dan 25 procent op een spaarrekening

Hoe werkt het
Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal.
Bijna driekwart van de huizen met spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd. Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 centimeter. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, met bijvoorbeeld steenwol- of glaswolvlokken of piepschuimbolletjes. (over de keuze van materialen zie Materiaaleigenschappen)
Dit is geen klus voor de doe-het-zelver. Het gevelisolatiebedrijf boort aan de buitenkant gaten in de voegen van de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Via die gaten blaast het bedrijf isolatiemateriaal de spouw in. Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes dichtgestopt met specie van dezelfde kleur. Als het klaar is zie je er niets meer van. Onderhoud is niet nodig.
Tips
  • Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie meegekregen. Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur.
  • Isolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.
  • Wil je je huis energieneutraal maken? Combineer spouwmuurisolatie dan met verdere isolatie aan de binnenkant of buitenkant van de gevel.
  • Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Dit is een klus voor een gecertificeerd isolatiebedrijf. Vraag bij minstens 2 bedrijven een offerte.
  • Vraag bij de offerte ook om een inspectie van de buitengevel.
  • Heb je vochtplekken in huis (muren, vloer, plafond)? Laat dat bij de inspectie weten.
  • Is spouwmuurisolatie bij jou niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor gevelisolatie aan de binnenzijde of gevelisolatie aan de buitenzijde.
  • Kijk in de Energiesubsidiewijzer of de gemeente of provincie subsidie geeft voor spouwmuurisolatie.
  • Het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 10 procent op een spaarrekening.

andere interessante oplossingen voor energiebesparing