Besparing: radiator effectiever maken.
De radiator verwarmt met het warme water uit de CV de lucht die vervolgens opstijgt en circuleert.
Met een paar eenvoudige en relatief lage investeringen kun je die radiator (maar ook een convectorput) veel effectiever maken.
Geforceerde ventilatie van de radiator helpt bij het realiseren van kostenbesparing. Dit komt door een aantal aspecten:
- door de ventilatie van de verwarmde lucht is de ruimte sneller op temperatuur, de ketel brandt korter
- de radiatorventilator maakt een lagere aanvoertemperatuur van het cv water mogelijk, dat scheelt gas
- een lagere temperatuur van het cv water betekent minder warmteverlies in de leidingen
- waterzijdig inregelen van de installatie levert nog eens een bezuiniging op
Een radiatorventilator helpt bij het verhogen van het comfort in huis.
- radiatorventilatoren brengen de warmte versneld uit de radiator in de ruimte
- omdat de ventilatoren de warmte versneld uit de radiator In de lucht brengt, is er minder restwarmte in de radiator als de ruimte op temperatuur is. Met een gelijkmatiger temperatuur als resultaat
- omdat de ventilator de lucht rustig circuleert, wordt de warme lucht beter verdeeld in de ruimte en blijft niet hangen tegen het plafond
- helpt je huis comfortabeler te krijgen
- zorgt voor minder temperatuurschommelingen
- maakt een aanzienlijke energiebesparing mogelijk
- is in een handomdraai te plaatsen
- maakt nauwelijks geluid
- gebruikt te verwaarlozen hoeveelheid (net-)stroom
- bestuurt zich zelf met behulp van een temperatuursensor
- geschikt voor radiatoren en convectoren
Kijk ook op onze website naar: https://duurzaammaasgouw.nl/radiator-ventilator
U koopt de Speedcomfort – Radiatorventilator met extra korting met de kortingsbon op onze pagina “KORTINGSARTIKELEN“ |
Gebruikte bron en bewerkte tekst: Speedcomfort – https://www.speedcomfort.nl/optimale-besparing/,
winnaar 2018 van “het groenste idee van Nederland”
Zie voor meer info ook:
https://www.zelfenergiebesparen.nl/gas-besparen/radiator-ventilator/ :
https://www.speedcomfort.nl/
https://www.climatebooster.nl/
Verwarmingsinstallaties zijn meestal niet (optimaal) ingeregeld, met als gevolg een inefficiënt energieverbruik, hoger gasgebruik en kil blijvende ruimtes.
Waterzijdig inregelen (WZI) is essentieel voor het goed functioneren van de verwarmingsinstallatie.
WZI is het optimaliseren van de warmwaterstromen naar radiatoren, zodat naar elke radiator op de juiste snelheid de juiste hoeveelheid warm water stroomt die nodig is om de gewenste temperatuur in een ruimte te realiseren. Door middel van een steekschroef in de radiatorknop, voorinstelling van een thermostaatknop of een apart (voet)ventiel wordt de hoeveelheid water naar elke radiator vergroot of verkleind. Het waterzijdig inregelen is voor de handige klusser met een goede handleiding of instructie een klus die goed zelf uitgevoerd kan worden.
Als een verwarmingsmonteur achteraf de verwarming moet komen inregelen is dat toch wel een vrij tijdrovende (en dus dure) klus: per radiator het temperatuurverschil meten tussen aanvoer- en afvoerwater, (voet-)ventiel in stellen, volgende radiator, etc, en dan weer terug, eventueel bijstellen, etc. Met tussentijds opwarmen en afkoelen van de radiatoren en stapsgewijs verlagen van de afgiftetemperatuur aan de HR-ketel. En….een klus die in winterdag uitgevoerd moet worden (ook net het seizoen dat het installatiebedrijf het toch al druk heeft)
Met een goede handleiding of instructie is het niet moeilijk, wel arbeidsintensief. Vandaar dat ook bij een eerste installatie de monteur meestal de fabrieksinstellingen laat voor wat ze zijn en de keteltemperatuur dan vrij hoog afgesteld blijft (75-85 graden), De HR-ketel levert dan niet z’n beste rendement omdat in dat geval de temperatuur van het retourwater te hoog blijft, om voldoende warmte uit de condensatie van de rookgassen van de ketel terug te winnen. (de rookgassen condenseren te weinig tegen het te warme retourwater en de rookgassen nemen hun warmte-inhoud mee naar buiten: zichtbaar aan een dikke witte rookpluim en daarmee wordt het hoge rendement van de HR-ketel niet behaald!)
Daarnaast reageert de kamerthermostaat op een te snel warm geworden woonkamer en blijven andere vertrekken nog onconfortabel koud. Dit omdat de radiatoren niet of onvoldoende op elkaar afgestemd zijn. Als de radiatoren goed op elkaar afgestemd zijn (ingeregeld zijn) kan de afgifte-temperatuur van het verwarmingswater aan de ketel omlaag, hetgeen weer gas bespaart.
Als je de radiatorventilator(s) hebt geplaatst is het van belang dat de watertemperatuur van je cv installatie passend wordt verlaagd. De ketels van de meeste installaties hebben nog de fabrieksinstelling (doorgaans 75-85 graden). De radiatorventilatoren zorgen er voor, dat bij een lagere cv watertemperatuur toch voldoende warmte in de ruimte komt.
Hoe laag de watertemperatuur in de cv installatie kan worden is mede afhankelijk van de mate waarin je woning is geïsoleerd en de kwaliteit van je cv installatie. Je kunt beginnen met de aanvoertemperatuur te verlagen naar 60 graden. Als dat probleemloos verloopt kan je stapsgewijs de watertemperatuur verder verlagen.