Ervaringen in Maasgouw

Ervaringen met Energiebesparing in Maasgouw

Wij willen ervaringen met energiebesparingsmaatregelen die inwoners van Maasgouw genomen hebben delen!
Inspireer anderen! Geef ook uw oplossingen en ideeën! Stuur ons uw ervaringen! info@duurzaammaasgouw.nl

volgnummerdatumenergie maatregelnaamwoonplaats
nr21-0012021-03-01radiator-ventilator; ketelwatertemperatuurbij de coöperatie bekendBeegden
nr21-0022021-03-15ketelwatertemperatuurbij de coöperatie bekendHeel
nr21-0032021-03-28aardgasvrijbij de coöperatie bekendHeel

Klik op het referentienummer of scroll hier naar beneden


Mijn ervaringen met speedcomfort radiator-ventilatoren en keteltemperatuur op 60o

nr. 21-001  datum: 2021-03-15 radiator-ventilator; keteltemperatuur nn Beegden

Eigenlijk ben ik geïnspireerd door de gemeentelijke subsidie van 70 euro. Wat kan ik daar nu eens mee doen. Veel niet, voor dat geld!
Maar een experiment met radiator-ventilatoren was het proberen waard.

We wonen in een oud huis met dikke, gedeeltelijk massieve muren. Vroeger had ik de ketel altijd op 80 graden staan, dan warmt het lekker snel op. Vanwege milieu heb ik hem teruggezet naar 70 graden.
Langs de achterwand van het huis heb ik twee radiatoren met een lengte van 2 ½ en 1 ½ meter. Daar heb ik drie ventilator-radiatoren van speedcomfort op gezet.

We zijn heel tevreden met het resultaat. Ik heb de ketel terug kunnen zetten naar 60 graden en toch warmt het huis snel op als de thermostaat  s ’ochtends van 15 naar 18 graden gaat. Ook schiet de temperatuur niet zo ver door. Toen het een paar weken geleden matig vroor ging het nog steeds prima met de ketel op 60 graden. Het huis wordt meer gelijkmatig verwarmd.

Je hoort de ventilatoren zoemen als het stil is huis, hetzelfde geluid als je de radiator maar een klein stukje open hebt. Ik vind dat niet storend.
De besparing is moeilijk te zeggen, maar het moet wel geld opbrengen nu de ketel thermostaat lager staat. Al met al ben ik zeer tevreden!

(naam bij de Coöperatie bekend)


Ketelwatertemperatuur naar 60o zonder enig verlies aan comfort !

nr. 21-002  datum: 2021-03-15 ketelwatertemperatuur nn Heel

Er kwam altijd een dikke witte rookpluim uit de schoorsteen van mijn CV-ketel. De ketel is van 2001, dus best al een oudje, en was al die jaren afgesteld op een keteltemperatuur van 75 graden. Na gelezen te hebben hoe een HR-ketel precies werkt, en dat het rendement van de ketel (HR-ketel, vroeger aangeduid met 107% rendement)  bereikt wordt als de retour-water temperatuur maximaal 50 graden is, werd me bewust dat ik al die jaren nooit een echte HR-ketel heb gehad! Dat ik dus in feite veel meer gas verstookt heb dan nodig was.
Ik heb enkele jaren geleden vloerverwarming aangelegd in de woonkamer waarvoor de toevoer temperatuur van de vloerverwarming sowieso geknepen werd naar 35 of 40 graden, maar de andere radiatoren (plaat radiatoren) in huis kregen verwarmingswater toegevoerd van circa 60 á 70 graden en de thermostaatkranen op die radiatoren knepen de toevoer wel weer dicht als het warm genoeg was.

Vlak voor de buitentemperaturen voor een paar weken onder nul doken, heb ik de proef op de som genomen: ik heb de keteltemperatuur (niet van het warm tapwater) terug gedraaid naar 60 graden. De nachtverlaging op de kamerthermostaat heb ik terug gebracht naar 2 graden, zodat het ‘s nacht niet  te veel afkoelt en de opwarming ‘s morgens snel verloopt. (ik heb begrepen dat de ketel zelf zo “moduleert” dat het op de ingestelde tijd inderdaad warm genoeg is)

Zichtbaar: nauwelijks nog een rookpluim (condenserende rookgassen) zichtbaar. En dat moet betekenen dat nu nagenoeg alle energie uit de warme rookgassen gehaald is en daarmee mijn ketel op een hoger rendement draait.  En temperatuur retourwater (het verwarmingswater dat terug komt van de vloerverwarming en radiatoren) is ca. 30 graden. En dat was voor de ingreep ca. 60 graden.

Merkbaar: een veel constantere en comfortabele binnentemperatuur. Niet alleen met de vloerverwarming in de woonkamer, maar ook in de andere ruimtes van mijn huis. (Mijn huis is in 1972 gebouwd, vrijstaand, spouwmuur nageïsoleerd, dak, 18 tot 25 cm geïsoleerd, vloer 8 cm geïsoleerd, HR+ glas door heel het huis).
Hoeveel het precies aan gas bespaard heeft, kan ik nog niet beoordelen. Maar het werkt, en waarom zou ik het verwarmingswater onnodig hoog opstoken en het ketelrendement niet volledig benutten?

(naam en adres bij de Coöperatie bekend)


Hoe we tot een aardgasvrije woning gekomen zijn.

nr. 21-003  datum: 2021-03-28 aardgasvrij nn Heel

De woning: een vrijstaand huis uit 1975, inhoud ca 580 m3, woonoppervlak ca 175 m2

Toen we de woning in 2004 kochten hebben we vloerverwarming aan laten leggen in de woonkamer, keuken en hal en daarvoor tevens de kruipruimte laten isoleren (ca 6 cm dik schuim). Het was toen nog niet de bedoeling de verwarmingsketel te vervangen of te verwijderen. De spouwmuren waren al geïsoleerd.
Het gasverbruik was ca 3000 m3 en het elektraverbruik (dal + piek) was 3700 kWh per jaar.

In 2008 hebben we de badkamer verbouwd en daar ook een vloerverwarming aan laten leggen. Een aantal jaren niks gedaan tot we in 2018 LED lampen hebben aangebracht en de ketelwater temperatuur verlaagd hebben, tot ca. 40˚.  Het gasverbruik daalde tot 2400 m3.
In de zomer van 2019 hebben we het dak vernieuwd, nieuwe isolatie laten aanbrengen en zonnepanelen laten leggen. Het gasverbruik daalde nog eens met 300 m3.

Daarna een elektrische kookplaat en een boiler geïnstalleerd en in het najaar van 2020 uiteindelijk besloten helemaal van het gas af te gaan. De gasmeter wordt in 2021 verwijderd. Het elektraverbruik was in de wintermaanden (19 oktober t/m 20 maart) ca 6200 kWh (het jaarverbruik zal daar niet ver vanaf liggen, de tijd zal het uitwijzen). Om 2400 m3 gas te besparen geven we ca 3000 kWh meer uit aan elektra, een besparing van ongeveer (2400 * 0,62 – 3000 * 0,2) € 858 per jaar.
Wanneer je de extra investeringen bekijkt (een groot gedeelte hadden we toch moeten doen) kom je op een terugverdientijd van minimaal 10 jaren uit.

Een mooie test was de recente koude periode, lekker warm binnen en het verbruik bleef onder de 100 kWh per dag. De lage temperatuur verwarming heeft nog als bijkomend voordeel dat de schommeling in temperatuur verdwenen is.

(naam en adres bij de Coöperatie bekend)