Energielabel

Energielabel woningen per 1 januari 2021

Er is een energielabel voor elke woning, maar ook voor utiliteitsgebouwen (kantoren, scholen, winkels, verzorgingshuizen, etc.). Voor nieuwbouw en bestaande bouw. Elke lidstaat in Europa gebruikt dezelfde systematiek, dezelfde energielabels. De systematiek (met die labelklassen A t/m G) is het zelfde, maar welke energieprestatie achter zo’n labelklasse (A t/m G) zit, verschilt per lidstaat. De energieprestatie-eisen aan de gebouwen verschillen van lidstaat tot lidstaat en zelfs van regio tot regio. Dat is heel aannemelijk omdat de klimaatomstandigheden nogal verschillend zijn van Zweden tot Spanje. Je kunt dus de energie labels op woningen in Nederland niet vergelijken met die van Duitsland of Frankrijk.


De energieprestatie wordt uitgedrukt in kWh (kilo-Watt-uur) per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Nederland heeft voor elke energieklasse het energiegebruik vastgelegd. Bijv. een energielabel C wordt toegekend aan een primair energiegebruik dat ligt tussen 250 en 190 kWh/m2.jaar.
Onderstaande informatie richt zich op woningen en woongebouwen (flatgebouwen, appartementen,..)

Verplichting energielabel

Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt kan dat alleen met een geldig definitief energielabel voor die woning..
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is.
Een woning met een hoog energielabel (en dus een naar verhouding laag energiegebruik) heeft bij verkoop of verhuur een hogere marktwaarde. Voor een koper is het van belang om in te kunnen schatten welke investeringen er gegeven moment nog gedaan moeten worden als de woning in de toekomst van het gas af moet.
Ook voor de gemeente is het energielabel op de woningen in een wijk een eerste leidraad in de bepaling wanneer een wijk of buurt van het gas af gaat en een basis voor een bepaling van de kosten die zo’n maatregel voor de overheid én de bewoners gaat kosten.
Meer weten welke woningen energielabelplichtig zijn?

De labelletter op het energielabel wordt bepaalt op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar (kWh/m².jr).

Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

Dit is dus het z.g. gebouw-gebonden energiegebruik.
Energie voor verlichting, koken, wassen en drogen, audio en video, computer, etc. worden niet meegenomen in de bepaling van het energielabel. De redenatie daarachter is dat het sterk bewonersgedrag gerelateerd energiegebruik er zoveel mogelijk uit te houden en puur naar de prestatie van het gebouw te kijken.

De energiedrager voor verwarming is (in Nederland en tot nu toe) toch meestal aardgas. Iedere m3 aardgas rekenen we om naar kWh. Voor koeling en ventilatie gebruiken we elektriciteit. Warmwater wordt of gemaakt met aardgas in een combi-ketel, met een gasboiler of met een elektrische boiler.

Maar die elektriciteit wordt opgewekt met fossiele energie (van bruinkolen, steenkolen, olie, gas), kernenergie, maar ook met hernieuwbare energie (windenergie, zonne-energie en waterkracht.) Dat is de energiemix.

In een elektriciteitscentrale maak je met behulp van bijvoorbeeld aardgas die kWh stroom. Dat productieproces heeft een bepaald rendement (je stopt er meer energie in dan er uit komt) Verder zijn er transport- en omvormingsverliezen in het hele traject tot dat de stroom uit het stopcontact komt. En die stroom is dus niet alleen een mix van verschillende fossiele energiedragers maar ook met verschillende procesrendementen en in die mix zit ook een toenemend aandeel van wind – en zonne-energie.

 

Wat er allemaal op het energiecertificaat staat
PEF-Primaire Energie Factor
Gebruiksoppervlak Woning
Omrekening m3 en kWh naar Labelklasse
verder over energielabel op onze website

TRANSITIE VISE in menublok: "van het gas af"