aardgasvrij: status 2019

Zeker 5,7 procent Nederlandse woningen was begin 2019 aardgasvrij – zo gingen we in Maasgouw van start

Van de aardgasvrije woningen in Nederland is 90 procent aangesloten op stadsverwarming, en
10 procent heeft een all-electric hoofdverwarmingsinstallatie.

All-electric
Een warmtepomp of elektrische verwarming die het merendeel van de ruimteverwarming verzorgt. Woningen in deze categorie kunnen nog steeds een (hoog) gasverbruik hebben als het om een hybride warmtepomp gaat of als de warmwater- en/of kookvoorziening gebruikmaakt van gas.  (definitie CBS)
Op 1 januari 2019 was 5,7 procent van de woningen aardgasvrij, twee jaar eerder was dit nog 5,0 procent. In 2017 en 2018 zijn ruim 12 duizend bestaande woningen aardgasvrij gemaakt. In nieuwbouwwoningen is centrale verwarming op gas de meest voorkomende hoofdverwarmingsinstallatie, met bijna 60 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers
Het grootste deel van de Nederlandse woningen maakt voor verwarming gebruik van een cv, 89,5 procent begin 2019. Dit kan zowel een individuele ketel als blokconstructie zijn. Begin 2017 was dit 90,4 procent. In absolute aantallen steeg het aantal woningen met cv, omdat er veel woningen met een cv-ketel zijn bijgebouwd in 2017 en 2018. Voor 3 procent van alle woningen begin 2019 is te weinig informatie over de hoofdverwarmingsinstallatie beschikbaar.

12 duizend woningen aardgasvrij gemaakt

In 2017 en 2019 zijn ruim 12 duizend bestaande woningen aardgasvrij gemaakt; deze woningen gebruiken helemaal geen gas meer begin 2019 terwijl ze dat in 2017 of 2018 nog wel deden. Van deze woningen was 69,9 procent een appartement, 14,9 procent een tussenwoning en 6,7 procent een vrijstaande woning. De helft van de aardgasvrij gemaakte woningen is gebouwd tussen 1965 en 1974.
Meer over het type woningen in Maasgouw en hun leeftijd:
https://duurzaammaasgouw.nl/van-het-gas-af/energielabel/woningbestand-maasgouw/

Volgens de CBS gegevens waren dat in 2019 0,02% van de woningen in Maasgouw die aardgasvrij gemaakt zijn:
met ruim 10.000 woningen dus 2 woningen in Maasgouw !?)

34 procent van de nieuwbouw aardgasvrij

Bij woningen die in 2017 of 2018 zijn opgeleverd, ruim 120 duizend woningen, was individuele cv de meest voorkomende hoofdverwarmingsinstallatie (59 procent), gevolgd door all-electric en stadsverwarming (beide 20 procent). Van deze nieuwbouwwoningen gebruikt 65 procent nog gas voor ruimteverwarming en 34 procent helemaal geen gas.
Ik heb niet kunnen achterhalen hoeveel nieuwbouwwoningen er in 2017 en 2018 in Maasgouw opgeleverd zijn, maar van dat aantal, zouden er in Maasgouw 25% aardgasvrij zijn !?

(De wetgever heeft de Gaswet gewijzigd en zodoende is de uitfasering van het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving in gang gezet. Nog te bouwen bouwwerken (nieuwbouw) krijgen sinds 1 juli 2018 in beginsel geen aardgasaansluiting meer.)

In Maasgouw moeten we nog heel veel gebeuren om aan te sluiten bij het landelijk gemiddelde.
Maar er zijn ook kritische kanttekeningen die gemaakt (kunnen) worden.

Naar een persoonlijke opvatting en interpretatie

En geef uw persoonlijke mening in onze enquête-vragenlijst:   vul de vragenlijst VAN HET GAS AF in

Hoe verwarmen we onze woningen ?

Begrippen:

 • Blokverwarming:
  Dit zijn woningen die de ruimte verwarmen met een blok-cv. Deze woningen maken eventueel ook gebruik van gas voor warm water en/of koken. Wel kan er in sommige gevallen een warmtepomp aanwezig zijn. Deze woningen hebben collectieve gasaansluitingen die gedeeld worden met andere woningen, en eventueel ook eigen individuele gasaansluitingen.
 • All electric met gasverbruik voor ruimteverwarming:
  Dit zijn woningen die de ruimte verwarmen met een hybride warmtepomp. Er wordt gas verbruikt voor ruimteverwarming en eventueel ook voor warm water en of koken.
 • All electric met gasverbruik voor warm water en of koken:
  Dit zijn woningen die de ruimte verwarmen met een elektrische warmtepomp of elektrische verwarming. Er wordt gas verbruikt voor warm water en of koken.
 • All electric zonder gasverbruik:
  Deze woningen maken gebruik van elektrische verwarming of warmtepomp voor ruimteverwarming en eventueel ook voor warm water. Deze woningen maken geen gebruik van gas voor warm water en/of koken en geen gebruik van stadsverwarming.
 • Aardgasvrije woningen:
  Woningen ingedeeld bij stadsverwarming zonder gasverbruik en all-electric zonder gasverbruik zijn aardgasvrije woningen.
 • Hybride of elektrische warmtepompen:
  Hybride warmtepompen maken gebruik van gas om in koude maanden genoeg warmte te kunnen produceren.

bronnen:
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210217_91990394
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/07/92-procent-woningen-op-aardgas-begin-2019