Hoe groot is het gat in uw gevel?
Dat klinkt dramatisch. Misschien is het dat ook wel. Dat ligt er aan hoe goed de kierdichting is bij ramen, deuren en de onderlinge aansluiting van de z.g. “bouwdelen”: de raam- en deurkozijnen op de (spouw-) muren en van het dak op de gevelmuren. Moderne hoogwaardige en gecertificeerde ramen en deuren hebben echt perfect dichte aansluiting van de raamvleugels en klapluiken op de kozijnen. Met enkele of zelfs dubbele afdichtingsrubbers worden de kieren afgedicht. Maar zelfs bij die ramen verouderen ook de rubbers. Maar heeft u al eens gecontroleerd toen het afgelopen weken nogal krachtig waaide of het raam echt dicht is? En bij uw voordeur? Hoe groot is de spleet onder uw voordeur of heeft u een goed functionerende valdorpel (een beweegbare borstel die bij een gesloten deur de kier onder de deur afdicht) ingebouwd in de deur? En de brievenbus?
We nemen u even mee: hoeveel meter kiernaden heeft uw woning? Een raamvleugel van 60 cm bij 100 cm heeft 320 cm kiernaad: de omtrek van die ene raamvleugel. En als die naad 2 millimeter breed is en niet afgedicht, veroorzaakt die raamvleugel een “gat” ter grootte van 0,2 maal 320 cm, is 64 cm2. Dat is een gat van 8 bij 8 cm !? U gaat toch niet met zo’n gat in de gevel de winter in!?
We hebben voor een vrijstaande woning (als één van de standaard referentiewoningen) de totale kierlengte van ramen en deuren opgeteld: 104,86 cm ! Het verraste ons ook: bijna 105 meter met 1 deur en 24 ramen met 25 draaiende delen. En als daar een naad van 2 mm aanwezig is, komt dat overeen met een oppervlak van 2097 cm2. Het is allemaal teruggerekend naar een theoretisch model. In werkelijkheid gaat de tocht door de kieren er aan één kant in en aan de andere kant van de woning weer uit. Koud er in, warm er uit! Een gat van 1049 cm2 aan weerszijden. Gelijk aan een vierkant gat van 32 x 32 cm aan weerszijden.
Klik hier voor de berekening kierlengte en kieroppervlak voor de vrijstaande woning
Ook voor een 2.onder.1 kap-woning met 11 ramen, 3 deuren en 14 draaiende delen, hebben we nog altijd ruim 56,5 meter kiernaad. Ook als die kiernaad gemiddeld 2 mm breed is, zou dat overkomen met twee gaten van elk 576 cm2 ofwel van 24 x 24 cm !
Klik hier voor de berekening kierlengte en kieroppervlak van de 2.onder.1 kap-woning
En dan de 2 mm kierbreedte waarmee we gerekend hebben: dat is echt niet zo ruim bemeten. Dan is het alleen maar te hopen dat u al een goede kierdichting heeft. Controleer toch eens even hoe dicht de kieren van ramen, deuren en andere aansluitingen werkelijk zijn. En als er wat wind staat, ga dan eens met het vlammetje van een kaarsje of waxine lichtje langs deze naden en kijk of en hoe het vlammetje afgebogen wordt.
Dan is het tijd om zelf in actie te komen! Verbeter uw wooncomfort, bespaar energiekosten en CO2-emissie.
Kierdichting is een eerste en noodzakelijke stap in energiebesparing.
Als het hout van de kozijnen of de raamvleugels rotte of vermolmde plekken heeft, of er nog enkel glas aanwezig is, dan moet u wellicht toch naar nieuwe kozijnen en HR++ of zelfs 3-dubbele beglazing toe werken. Dat zijn flinke investeringen. Maar, (vorig jaar hebben we ook al eens in een nieuwsbrief uitgelegd), ramen zijn en blijven thermisch gezien de zwakste schakel in de schil van uw huis.
Zelfs door 3-dubbel glas gaat (zowel in de winter als in de zomer) ruim 2 keer meer energie verloren dan door een na-geïsoleerde spouwmuur. Maar ramen zijn in deze context nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. Ze brengen ons daglicht in de woning en ze geven ons contact met de buitenwereld!
Maar als de kwaliteit van kozijnen en raamvleugels nog goed is en er op z’n minst HR++ glas in staat, kun je tegen echt geringe kosten vrij gemakkelijk zelf voor kierdichting zorgen!
En …….. die kierdichting hebben we in Maasgouw extra voordelig gemaakt: de HUBO zaken in Heel en in Maasbracht geven 20% korting op alle energiebesparende artikelen uit hun assortiment. Dus ook op kierdichtings-artikelen zoals tochtstrips, deurborstel, valdorpels, etc.
En daarbovenop geeft de Gemeente Maasgouw nog € 75 subsidie (RRE-subsidie). U moet voor het verkrijgen van die éénmalige subsidie wel voor minimaal € 75 aan energiebesparende artikelen besteedt en geïnstalleerd hebben: misschien tochtstrips plus LED-verlichting en/of enkele rollen isolatiemateriaal voor isolatie van uw dak ? Op onze website hebben we speciaal voor de inwoners van Maasgouw een 5-tal kortingsbonnen om te downloaden. Ook voor die tochtstrips, LED-verlichting en isolatie bij de genoemde Hubo in Heel en in Maasbracht.
Kijk op de pagina “kortingsartikelen” voor meer informatie.
Maar,
Vergeet niet te ventileren !
Vooral in oudere woningen, met slechte kierdichting, werd de benodigde ventilatie met verse buitenlucht, er “stilzwijgend en voor niets bijgeleverd”. Je kon er niets aan regelen. niet dicht zetten. Tocht door kieren was dan die ventilatie die je niet nodig had: ongecontroleerde en onbeheersbare ventilatie.
Met kierdichting ben je weer in controle. Omdat je geen onnodige energieverliezen wil. Maar dan moet je wel zorgen dat je ook je ventilatie veilig stelt! Kijk op luchtdichtheid en ventilatie