ZONNEBOILER

ZONNEBOILER

WARM WATER VAN DE ZON

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Met de zonneboiler verwarm je je water. Goed voor het klimaat en gunstig voor je energierekening.

WAT KOST EEN ZONNEBOILER ?

Eenmalige investering:
3300 euro (voor een eengezinswoning met 4 personen)

EN WAT LEVERT HET OP ?

Jaarlijkse besparing:
110 euro (voor een eengezinswoning met 4 personen)

KAN IK SUBSIDIE KRIJGEN ?

Ja, de subsidie voor een zonneboiler voor 4 personen is ongeveer 1.100 euro (bedrag voor 2017) . Kleinere zonneboilers voor 2 personen krijgen zo’n 650 euro subsidie, grotere zonneboilers voor 6 personen zo’n 1300 euro aan subsidie.

WAT IS EEN ZONNEBOILER ?

Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor je warmwatervoorziening. Doordat  je geen gas gebruikt, komt er geen CO2, vrij dus goed voor het klimaat. En duurzaam, want zonlicht raakt nooit op.

WAT LEVERT EEN ZONNEBOILER MIJ OP ?

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Een huishouden van 4 personen met een HR-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 200 m3 gas, ofwel 130 euro per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft zo’n 110 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A-pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar ook als er minder zonlicht is, zorgt je HR-ketel of warmtepomp in huis voor warm water om te douchen Geen koude douche dus!

Een zonneboiler is ook zeer goed voor het klimaat. In een huishouden van 4 personen bespaar je 370 kg CO2 doordat je minder gas verbruikt. De uitstoot van CO2 door gas en elektra is in een gemiddeld huishouden 4.000 kg.

Goed om te weten:

  • Voor kleine huishoudens met relatief weinig warmwatergebruik is een zonneboiler financieel minder aantrekkelijk. Een huishouden van twee personen bespaart bijvoorbeeld per jaar zo’n 50 euro, terwijl de aanschaf ca. 2.500 euro bedraagt. Je krijgt daar nog wel 650 euro subsidie op. Zonnepanelen bijvoorbeeld zijn daarom financieel oogpunt veel lucratiever.
  • Een zonneboiler is uit milieuoogpunt interessant, omdat het helpt gas te besparen en duurzame warmte opwekt.
  • Bij zeer weinig warmwatergebruik is een zonneboiler ook uit milieuoogpunt echter een minder goed idee. Denk dan liever aan een zuinige elektrische manier van verwarmen, zoals met een extra zonnepaneel.

HOE WERKT EEN ZONNEBOILER?

Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonne-energie op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de HR-ketel die je al hebt.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Wordt het water niet warm genoeg, dan springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een CV-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om de groei van de legionellabacterie te voorkomen.

De zonneboiler levert alleen warm water. Daarnaast is er een zonneboilercombi, voor zowel warm water als verwarming van het huis. Met een zonneboilercombi bespaar je naast 200 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zon 170 m3 gas 100 euro) per jaar voor verwarming. Deze werkt het beste in combinatie met een lagetemperatuurverwarming, zoals een vloerverwarming.

KAN EEN ZONNEBOILER BIJ MIJ ?

Een zonneboiler kan in principe in elk huishouden en is vooral een goede keuze voor het klimaat. Doe je het voor het geld, kijk dan goed naar de opbrengsten en de plaatsing van je zonneboiler.
De beste opbrengst heb je bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen. Houd rekening met ruimte onder het dak voor een boilervat voor opslag voor warm water.

Heb je nog een bestaande HR-ketel en wil je daar je zonneboiler op aansluiten? De meeste HR-ketels zijn geschikt als naverwarmer voor een zonneboiler. Je ziet dat aan het keurmerk Gaskeur NZ. Soms heb je dan nog wel een speciale aansluitset nodig, die kost ruim 100 euro.

IS MIJN DAK GESCHIKT VOOR DE PLAATSING VAN EEN ZONNEBOILER ?

Op een plat dak wordt de zonneboiler opgesteld op een frame. Het frame moet geballast worden (meestal met stoeptegels) om de windkrachten die op de zonneboiler zullen inwerken op te vangen. Maar dat betekent ook dat het dak, behalve door het gewicht van de zonneboiler, ook door de tegels een extra gewicht te dragen krijgt!
Ook de bitumineuze of kunststof dakbedekking moet nog een goede conditie hebben: als je die moet gaan vervangen als de zonneboiler geplaatst is, kost dat weer extra arbeid.
Ook even aandacht voor de dakdoorvoer voor de toevoer en afvoer van de zonneboiler. Laat dit door een vakman uitvoeren die ook vakkennis heeft van dakbedekkingen !!

Voor een hellend dak: zonneboilers kunnen “in het dak geplaatst worden (dakpannnen verwijderd onder het paneel en aansluitingen op de pannen langs de rand) of op/boven de dakpannen. De laatste methode is de meest gebruikelijke en minst risicovolle (voor lekkages).
De zonneboiler panelen worden dan op een frame geplaatst dat met beugels afsteund op de panlatten. Ook hier moet de dakkonstruktie de krachten kunnen opnemen. Daarbij moeten de dakpannen, de panlatten en daktengels in goede staat verkeren. Dat geldt ook voor het dakbeschot of de dakelementen en de draagbalken (gordingen of sporen).

BIJZONDERHEDEN

Je hoeft (in het algemeen) geen vergunning aan te vragen om een zonneboiler op je dak te kunnen neerleggen. Maar …….

De kernen van Thorn, Wessem en Stevensweert zijn beschermde dorpsgezichten.
Neem in ieder geval contact op met de gemeente Maasgouw als u voor een woning of pand in deze kernen zonnepanelen of zonneboilers wilt installeren. Waar het rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten betreft is er een omgevingsvergunning nodig, maar ook bij de “gewone” panden gelden beperkingen. De gemeente Maasgouw wil toekomstig het beleid ten aanzien van voorzieningen aan of op beschermde gebouwen en in historische kernen verder concretiseren. Voordat het zover is, wil de gemeente elke situatie specifiek met u beoordelen. Het verdient dus aanbeveling, zeker als het de genoemde kernen of de vermelde gebouwen betreft, bij het maken van uw plannen tijdig contact op te nemen met de gemeente Maasgouw. Dat voorkomt teleurstellingen en “bespaart óók energie”.

DOE-HET-ZELF OF NIET ?

Raadpleeg altijd een professioneel bedrijf voor het plaatsen van een zonneboiler. Zij kunnen je ook adviseren of een zonneboiler daadwerkelijk geschikt is voor jouw woning.

zie ook: energieopwekking-zonneboiler