ZONNEBOILER-COMBI

ZONNEBOILER-COMBI

WARM JE AAN DE ZON

Energieneutraal wonen in stappen – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Met de zonneboilercombi verwarmt de zon je water én je huis. Ook tijdens koude winters is het lekker warm in huis.

WAT KOST EEN ZONNEBOILER-COMBI ?

Eenmalige investering: 4800 euro inclusief installeren en btw.

EN WAT LEVERT HET OP ?

Jaarlijkse besparing 225 euro



Een zonneboilercombi kost ongeveer 480 euro inclusief installeren en btw. Heb je ook een nieuwe HR-ketel nodig, dan ben je in totaal ongeveer 5900 euro kwijt. Je kunt momenteel subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboilercombi bespaar je naast 200 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo’n 170 m3 gas per jaar voor verwarming. Een huishouden van 4 personen met een HR-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 370 m3 gas ofwel zo’n 240 euro per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft zo’n 225 euro over als elektriciteitskosten voor de pomp betaald zijn. Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik voor verwarming en warm water) bespaar je per jaar ruim 500 euro op je gasrekening.

WAT IS EEN ZONNEBOILER-COMBI ?

Een zonneboilercombi zorgt niet alleen voor warm water, maar ook voor verwarming van je huis. Je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche of koude voeten: als er minder zon(licht) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je HR-combiketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel).

WAAR MOET IK BIJ AANSCHAF OP LETTEN ?

Een zonneboilercombi is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat je woning goed geïsoleerd is voordat je een zonneboilercombi koopt. Ook werkt een zonneboilercombi het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming (LTV), bijvoorbeeld vloerverwarming.

KAN EEN ZONNEBOILER-COMBI BIJ MIJ ?

Een zonneboiler kan in principe in elk huishouden en is vooral een goede keuze voor het klimaat. Doe je het voor het geld, kijk dan goed naar de opbrengsten en de plaatsing van je zonneboiler.
De beste opbrengst heb je bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen. Houd rekening met ruimte onder het dak voor een boilervat voor opslag voor warm water.

Heb je nog een bestaande HR-ketel en wil je daar je zonneboiler op aansluiten? De meeste HR-ketels zijn geschikt als naverwarmer voor een zonneboiler. Je ziet dat aan het keurmerk Gaskeur NZ. Soms heb je dan nog wel een speciale aansluitset nodig, die kost ruim 100 euro.

IS MIJN DAK GESCHIKT VOOR DE PLAATSING VAN EEN ZONNEBOILER ?

Op een plat dak wordt de zonneboiler opgesteld op een frame. Het frame moet geballast worden (meestal met stoeptegels) om de windkrachten die op de zonneboiler zullen inwerken op te vangen. Maar dat betekent ook dat het dak, behalve door het gewicht van de zonneboiler, ook door de tegels een extra gewicht te dragen krijgt!
Ook de bitumineuze of kunststof dakbedekking moet nog een goede conditie hebben: als je die moet gaan vervangen als de zonneboiler geplaatst is, kost dat weer extra arbeid.
Ook even aandacht voor de dakdoorvoer voor de toevoer en afvoer van de zonneboiler. Laat dit door een vakman uitvoeren die ook vakkennis heeft van dakbedekkingen !!

Voor een hellend dak: zonneboilers kunnen “in het dak geplaatst worden (dakpannnen verwijderd onder het paneel en aansluitingen op de pannen langs de rand) of op/boven de dakpannen. De laatste methode is de meest gebruikelijke en minst risicovolle (voor lekkages).
De zonneboiler panelen worden dan op een frame geplaatst dat met beugels afsteund op de panlatten. Ook hier moet de dakkonstruktie de krachten kunnen opnemen. Daarbij moeten de dakpannen, de panlatten en daktengels in goede staat verkeren. Dat geldt ook voor het dakbeschot of de dakelementen en de draagbalken (gordingen of sporen).

BIJZONDERHEDEN

Je hoeft (in het algemeen) geen vergunning aan te vragen om een zonneboiler op je dak te kunnen neerleggen.

De kernen van Thorn, Wessem en Stevensweert zijn beschermde dorpsgezichten.
Neem in ieder geval contact op met de gemeente Maasgouw als u voor een woning of pand in deze kernen zonnepanelen of zonneboilers wilt installeren. Waar het rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten betreft is er een omgevingsvergunning nodig, maar ook bij de “gewone” panden gelden beperkingen. De gemeente Maasgouw wil toekomstig het beleid ten aanzien van voorzieningen aan of op beschermde gebouwen en in historische kernen verder concretiseren. Voordat het zover is, wil de gemeente elke situatie specifiek met u beoordelen. Het verdient dus aanbeveling, zeker als het de genoemde kernen of de vermelde gebouwen betreft, bij het maken van uw plannen tijdig contact op te nemen met de gemeente Maasgouw. Dat voorkomt teleurstellingen en “bespaart óók energie”.

zie ook: energiebesparing-zonneboiler