Waarom het belangrijk is je woning beter te kennen.
LEER JE HUIS KENNEN.
Je krijgt bij je huis namelijk geen handleiding. Vreemd. Bij een veel kleinere aanschaf krijg je een handleiding, een gebruiksaanwijzing, tips voor onderhoud, een overzicht van de prestaties en het energiegebruik. Of je kunt die info downloaden van internet. Voor je koffiezetter, je koelkast, wasmachine, en je auto ! Maar van je woning, die een veelvoud aan investering bedraagt, weten de meesten nagenoeg niets.
Navigeer naar een energiezuinige woning met een hoog wooncomfort
Hoe wil je nu maatregelen nemen om energie te besparen en te verduurzamen, als je niet weet wáár die prestaties geleverd worden, wat die nu zijn en hoe de prestaties te verbeteren? Het is als bij een navigatiesysteem: dat moet eerst weten waar het zich bevindt en wat het doel is, om dan de route te kunnen berekenen.
Ook hier: Je moet eerst zelf weten waar en hoe groot die afzonderlijke energieverliezen zijn, maar ook hoe ze onderling ook weer samenhangen. Hoe je vervolgens doel, tussenstops (fasering) en prioriteiten moet stellen wat te verbeteren is, waar maatregelen getroffen moeten worden.
Je leverancier van apparatuur, van zonnepanelen, je installateur, loodgieter, dakdekker zijn niet geïnteresseerd in de samenhang. Maar ze tonen respect en zijn zorgvuldiger bij een opdrachtgever die de juiste vragen stelt en kan aangeven welke prestaties en kwaliteit hij verlangt.
Een betere opdrachtgever
Jij bent een veel betere opdrachtgever als jij weet wat je wil hebben, en wat er allemaal bij komt kijken.
We zien steeds meer zonnepanelen op daken (op zich niet slecht) terwijl dezelfde woning nog een kierende voordeur en ramen heeft, ongeïsoleerde puien, geen isolatie in de spouw, in het dak en voor de vloer heeft en er een dikke rookpluim uit het schoorsteentje van de gasketel komt. De vraag stelt zich dan toch of de juiste prioriteiten gesteld zijn of dat men bezweken is voor de reclamefolders. Energiebesparing en comfortverbetering zal altijd een combinatie van maatregelen zijn, en die in een juiste volgorde.
De coöperatie wil jou (en inwoners van Maasgouw) helpen jouw verduurzaming goed aan te pakken.
Als jij je woning beter kent, komen ook oplossingen dichterbij!
De komende maanden houden we DORPSBIJEENKOMSTEN en geven voorlichting over energiebesparing |
Dit is de reeks “Leer je huis kennen”
- Leer je huis kennen 1: kieren, en wat je er nu aan doen kunt om energie te besparen
- Leer je huis kennen 2: ventileren en luchten, nu het kouder wordt en energie duurder is
- Leer je huis kennen 3: temperatuur verwarmingswater, ketelwatertemperatuur, radiatoren
- Leer je huis kennen 4: stroomverbruik apparaten in kaart brengen