Leer je huis kennen -1

Leer je huis kennen-1
kieren, en wat je er nu aan doen kunt om energie te besparen

Nederlandse huizen zijn veelal zo lek als een mandje. Door winddruk en door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten duwt koude lucht de warme lucht naar buiten. De energie die daarmee verloren gaat moet “bijgevuld” worden om de comforttemperatuur op peil te houden. Er zijn testmethoden om precies vast te stellen hoeveel m3 lucht er per seconde weglekt, maar gemiddeld (voor woning voor 2010 gebouwd) gaat het al gauw om 10% tot 20% van het jaarlijks gasverbruik !!
Er zijn woningen waar het (gemeten) aandeel van kieren en ventilatie 30% van de gasrekening bedroeg.
Maar je kunt vooral nu leren, nu vaststellen, waar jouw woning lekt. Nu, in de herfst en winter, is er vaak een felle en koude wind waarmee de kieren gemakkelijk herkenbaar zijn.
En als het niet waait, of niet hard genoeg, zet dan op volle kracht de keukenafzuiging aan samen met de afzuiging op de douche / badkamer en WC. En deze methode geeft wederom een duidelijk beeld als het nauwelijks of niet waait. Ramen, deuren en andere ventilatie openingen uiteraard sluiten.
Vervolgens ga je op speurtocht door je huis:

  • uiteraard eerst langs ramen en deuren, vergeet de brievenbus niet,
  • maar ook langs de aansluitingen van de vloer op de gevelmuren en van de gevelmuren aan het dak (dit zijn meestal de grootste en meest verscholen lekken),
  • het dak zelf met het dakbeschot of de dakelementen onderling, de nok van het dak, de aansluiting van het dak met de gevel.
  • verder rond dakramen (Velux ramen)
  • rond alle doorvoeren door dak en gevelmuren
  • rond het kruipluik, in de kelder of de kelderkast
  • rond elektro-dozen (ophangpunten lampen in plafonds) en rond spotjes.

Neem misschien een kaarsvlam mee (voorzichtig!) om de tocht ook zichtbaar te maken.
En neem bijvoorbeeld gelijk afdichtingstape mee. Dat kan zelfplakkende tochtstrip, kunststofschuimband zijn of een z.g. zwelband of Compriband (een samengeperst rubber band dat langzaam opzwelt als je de  beschermingstape er af trekt). Kijk in ieder geval naar de toepassings- en verwerkingsvoorschriften (bijv. een stofvrije ondergrond). Maar ook een acrylkit en PU-schuim kan werken bij grotere, gapende kieren.
Je kunt die speurtocht naar kieren ook maken met onze energieadviseur. Met een InfraRood warmtebeeld camera maakt hij, mits de buitentemperatuur lager dan 5oC is, de koude luchtlekken zichtbaar.

Ga voor meer info over een aanvraag voor een InfraRood scan naar https://duurzaammaasgouw.nl/energieadviezen/ . Leden van de coöperatie betalen per 1 januari een eigenbijdrage van € 75 voor een IR-scan met advies. (niet alleen luchtlekken, maar ook andere warmtelekken in gevel, vloer en dak)
Voor de uitvoering van die afdichtingswerkzaamheden krijg je geen vakman: er is geen “kierendichter”. Dit is noodgedwongen een doe-het-zelf klus. Een klus waar je wel veel energie en dus energiekosten én arbeidsloon mee kunt besparen.

En ……. maak gebruik van de 20% korting voor deze afdichtingsproducten bij de Hubo winkels in Maasbracht en Heel met de kortingbon “Hubo kortingsartikelen”: https://duurzaammaasgouw.nl/kortingsartikelen/
Daar vindt je ook een kortingbon voor een isolerende en tochtvrije brievenbus van Homebox.
Voor verbetering en het tochtdicht maken van gapende deuren (buitendeuren, voordeuren) zou ik wél een goede vakman of timmerman zoeken. Er zijn z.g. valdorpels die een deur aan de onderzijde goed afdichten maar 1 á 2 centimeter omhoog gaan zodra de deur geopend wordt. Het afstellen of vervangen van het hang- en sluitwerk van (de voor-) deuren en ramen is ook al gauw iets voor de vakman. En als het hang- en sluitwerk al wat op leeftijd is, vervang het dan gelijk door producten met het veiligheidskeurmerk. Dat kan ook nog in verzekeringspremie schelen.

Kijk ook op onze website naar meer informatie over kieren en kierafdichting:

Maar bedenk ook: met kieren – met een slechte luchtdichtheid – kreeg je de ventilatie er voor niks bij ! Weliswaar een ongecontroleerde ventilatie.
Niet voor niets stelt de bouwregelgeving in dit verband 2 eisen aan een woning/gebouw:

  • vanwege energiezuinigheid: een eis aan de luchtdichtheid
  • vanwege de gezondheid: een eis aan de ventilatie

Met een goede kierdichting – omdat je energie wil besparen en meer wooncomfort wil hebben –  moet je dus wel maatregelen treffen om verzekerd te blijven van voldoende verse, frisse lucht.
Lees daarom verder in Leer je huis kennen – 2 over ventilatie. Gecontroleerde ventilatie!