ZONNEPANELEN

ZONNEPANELEN

GEZOND RENDEMENT OP HET DAK

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Met zonnepanelen investeer je groen en gezond.
Het rendement ten opzichte van een spaarrekening is 5%.

WAT KOSTEN ZONNEPANELEN ?

Eenmalige investering:

  • voor een tussenwoning, 10 panelen: 4.600 euro
  • voor een appartement, 6 panelen: 3000 euro

EN WAT LEVERT HET OP ?

  • Jaarlijkse besparing:
    • voor een tussenwoning, 10 panelen: 450 euro
    • voor een appartement, 6 panelen: 280 euro
  • Rendement (in vergelijking met een spaarrekening): 5 procent



De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen 5 jaar met bijna een kwart gedaald. Ook bij bewolkt weer en in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Als particulier kun je btw terugvragen op je aanschaf en installatie van zonnepanelen. Hoe dat moet, kun je hier lezen: www.milieucentraal.n/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/.

Raadpleeg altijd een professioneel bedrijf voor het plaatsen van zonnepanelen. Een stappenplan dat je kan helpen met de aanschaf van zonnepanelen, vind je hier: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/waar-let-ik-op-bij-aanschaf-zonnepanelen/

WAT IS EEN ZONNEPANEEL ?

Zonnepanelen zijn panelen op je dak die door middel van de zon voor elektriciteit kunnen zorgen. Zo voorzie je een groot deel van je stroombehoefte op een duurzame manier. Zonder schadelijke stoffen en broeikasgassen.

HOE WERKT EEN ZONNEPANEEL ?

In 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Becquerel al dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. In de meeste systemen wordt hiervoor silicium (een halfgeleider) gebruikt. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

KUNNEN ZONNEPANELEN BIJ MIJ ?

In principe kunnen zonnepanelen bij iedereen. De beperking voor zonnepanelen is schaduw. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden 40 procent. Het financieel rendement bij panelen op een dak op het noorden is te vergelijken met een van 4 procent op een spaarrekening. Bij een oost-west oriëntatie is het financieel rendement te vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Bij panelen op het zuiden is dit ook 5 procent.

KAN HET TECHNISCH VOOR MIJN DAK ?

Bij een hellend dak worden de panelen van een zonnesysteem bevestigd op een framewerk. Dat framewerk is met beugels vastgemaakt op de panlatten. De dakkonstruktie, van panlatten, tengels en dakbeschot of dakelementen en gordingen of kepers, moet de windkrachten en het eigengewicht van de panelen wel kunnen opnemen. Ook de dakfolie en de dakpannen moeten in goede staat verkeren. Eenmaal onder de zonnepanelen (of zonneboiler) komt u er niet meer zo gemakkelijk bij!
Een beoordeling voor de vakman is nodig.

ZIJN ER ALTERNATIEVEN ?

Soms is het een kwestie van smaak of je zonnepanelen wilt neerleggen. Het uiterlijk van je woning verandert wel. Je hebt ook zwarte panelen, die minder opvallen op je dak. Deze zijn wel iets duurder. maar leveren ook meer op. Milieu Centraal heeft een aantal tips hoe je zonnepanelen mooi kunt neerleggen: milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/hoe-leg-ik-zonnepanelen-mooi-neer/.

WAT BETEKENT SCHADUW VOOR MIJN ZONNEPANELEN ?

In de schaduw wordt de opbrengst van zonnepanelen lager. In de cel waarop schaduw valt, zal minder stroom lopen, waardoor het hele systeem of een deel ervan geen stroom meer levert. Je kunt schaduw dus het best vermijden. Als het echt niet anders kan en je van tevoren weet dat er schaduw op de zonnepanelen zal vallen, kun je micro-omvormers per paneel gebruiken. Omdat ieder paneel zijn eigen omvormer heeft, kan een paneel in de schaduw er niet meer voor zorgen dat het systeem minder oplevert. Een systeem met micro-omvormers is wel duurder. Een goedkoper systeem zijn MPP (Maximum Power Point)-trackers (ook wel power optimizers genoemd) per paneel. Deze kleine kastjes zorgen ervoor dat de stroom en de spanning van het zonnepaneel een optimale verhouding houden.

Bij een plat dak heb je meer schaduw dan bij een schuin dak. Daar bepaalt dan ook de schaduw, die zonnepanelen op elkaar zouden kunnen werpen, het maximale aantal zonnepanelen. De panelen staan dan wat verder uit elkaar. Daardoor heb je ongeveer 2.5 m2 (plat) dak per m2 paneel nodig.

WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK EEN OFFERTE VOOR ZONNEPANELEN AANVRAAG ?

Is je dak geschikt? Hoeveel panelen heb je nodig voor jouw situatie? Welke garanties krijg ik? Stel deze en meer vragen tijdens het gesprek met de gekozen leverancier van je zonnepanelen.

BIJZONDERHEDEN

Je hoeft (in het algemeen) geen omgevingsvergunning aan te vragen om zonnepanelen op je dak te leggen. Wel moet je op een aantal belangrijke andere zaken letten.
Voor zonnepanelen tegen de gevel of op de grond is in de regel wél een omgevingsvergunning vereist.
Doe daarom altijd snel een check of plaatsing van zonnepanelen toegestaan is, op: https://www.omgevingsloket.nl/Particulier/

Bovendien – en belangrijk – zijn zonnepanelen op daken niet zonder meer toegestaan in z.g. “beschermde stads- en dorpsgezichten”, en op gebouwen met de status “monument” (Rijksmonument, Provinciaal monument, Gemeentelijk monumenten) en voor “beeldbepalende gebouwen”.

De kernen van Thorn, Wessem en Stevensweert zijn beschermde dorpsgezichten.
Neem in ieder geval contact op met de gemeente Maasgouw als u voor een woning of pand in deze kernen zonnepanelen of zonneboilers wilt installeren. Waar het rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten betreft is er een omgevingsvergunning nodig, maar ook bij de “gewone” panden gelden beperkingen. De gemeente Maasgouw wil toekomstig het beleid ten aanzien van voorzieningen aan of op beschermde gebouwen en in historische kernen verder concretiseren. Voordat het zover is, wil de gemeente elke situatie specifiek met u beoordelen. Het verdient dus aanbeveling, zeker als het de genoemde kernen of de vermelde gebouwen betreft, bij het maken van uw plannen tijdig contact op te nemen met de gemeente Maasgouw. Dat voorkomt teleurstellingen en “bespaart óók energie”.

Lees ook : milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/praktische-zaken-na-aankoop-zonnepanelen/milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/praktische-zaken-na-aankoop-zonnepanelen/

Kijk ook op deze website naar: energieopwekking-zonnepanelen