HR-KETEL

HR – KETEL

LEKKER WARM, VOOR MINDER GELD

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

De HR-ketel is zuinig in gebruik. Met goede instellingen van ketel, thermostaat en radiatoren kun je nog meer energiekosten besparen.

WAT KOST EEN HR-KETEL ?

Eenmalige investering:

  • voor een eengezinswoning: 2.100 euro, inclusief installatie
  • voor een appartement: 2.100 euro, inclusief installatie

EN WAT LEVERT HET OP ?

Jaarlijkse besparing:

  • voor een eengezinswoning 200 euro
  • voor een appartement 130 euro

De installatiekosten verschillen per woning. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de tijd die het bedrijf besteedt aan energiezuinige instellingen. Goede instellingen van ketel, thermostaat en radiatoren door waterzijdig inregelen kunnen je jaarlijks veel energiekosten schelen.

PLAATS IK HEM ZELF ?

Laat een cv-ketel altijd installeren door een specialist. Raadpleeg hiervoor de site van de branchevereniging UNETO-VNI. Via hun ledenzoeker, uneto-vni.nl/zoek-een-uneto-vni-lid, vind je adressen van installateurs die bij de branchevereniging zijn aangesloten.

Vraag de installateur om te kijken welke verwarmingscapaciteit je nodig hebt voor je woning. De capaciteit hangt af van de grootte van jouw woning en hoe goed die geïsoleerd is. Vraag hem ook hoe je de ketel energiezuinig kunt instellen. Dat kan door bijvoorbeeld een lagere watertemperatuur voor de verwarming, door de ecostand voor warm water of door een zuinige instelling voor de pomp.
Denk ook na over de thermostaat die je wilt installeren. Een slimme thermostaat met een bewegingssensor of een temperatuurregeling per kamer helpt je om energiezuinig je huis te verwarmen. En sluit meteen een onderhoudscontract af. Dit is van belang voor je veiligheid en voorkomt storingen. Voor een nieuwe ketel is tweejaarlijks onderhoud voldoende.

WAT IS EEN HR-KETEL ?

Een HR-ketel staat voor hoog rendement en zorgt op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier voor het verwarmen van je woning. Een HR-ketel is tegenwoordig de standaard als je op zoek gaat naar een nieuwe cv-ketel. HR-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas. Bij alle aanbieders staan de HR-ketels als eerste optie genoemd. Je kunt ze ook herkennen aan Energielabel A voor verwarming en warm water (sinds september 2015) of aan het label Gaskeur HR 107.

KAN EEN HR-KETEL BIJ MIJ ?

Een HR-ketel kan in bijna alle woningen. Alleen in appartementen die geen geschikte rookgasafvoer hebben en waarbij dit niet aangepast kan worden, zijn HR-ketels niet geschikt. Hier worden nog oudere onzuinige VR-ketels geplaatst.

Maar is dat in jouw huis niet het geval en heb je nog wel een oude vr-ketel of een elektrische boiler? Dan is meteen vervangen zonder twijfel een energiezuinige én financieel voordelige keuze.
Een moderne HR-combiketel is veel zuiniger dan deze apparaten. Je bespaart dus meer geld als je je VR-ketel of boiler nú vervangt dan wanneer je het nog een jaar uitstelt.
Heb je een HR-ketel van zo’n 15 jaar oud? Dan is het zeker ook de moeite waard om te kijken naar een nieuwe en energiezuinige HR-ketel.
Een moderne HR-ketel is zuiniger en dus milieuvriendelijker dan de oude HR-ketel van een jaar of 15. Dat komt door een energiezuinige pomp voor het water van de cv-installatie, en door een nog iets beter verbrandingsrendement. Of vervangen ook financieel voordelig is, valt moeilijk te zeggen en zal per situatie verschillend zijn. Nu vervangen betekent wat meer afschrijvingskosten, maar ook wat minder energiekosten. Andere voordelen van een nieuwe HR-ketel: er is minder kans op storingen en dure reparaties, en er is minder vaak onderhoud nodig, namelijk eens in de 2 jaar.

Heb je nog losse apparaten voor warm water en verwarming bijvoorbeeld een boiler voor warm water en een verwarmingsketel? Overweeg dan beide toestellen nu in één keer te vervangen door een combiketel. Dat bespaart op je energierekening en is goedkoper in aanschaf en onderhoud.
Neem bij vervanging van je oude ketel wel in overweging dat de nieuwe standaard verwarming zónder aardgas wordt. Je kunt daar al een begin mee maken door je nieuwe HR-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet hybride warmtepomp. Door een forse subsidie is deze combinatie nu nog aantrekkelijker.