HYBRIDE WARMTEPOMP

HYBRIDE WARMTEPOMP

DUURZAME HULP VOOR JE KETEL

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Installeer een hybride warmtepomp naast je cv-ketel, en bespaar flink op stookkosten.

WAT KOST EEN HYBRIDE WARMTEPOMP ?

Eenmalige investering:

  • voor een eengezinswoning: 4.000 euro
  • voor een appartement: 4.000 euro

EN WAT LEVERT HET OP ?

Jaarlijkse besparing:

  • voor een eengezinswoning: 280 euro
  • voor een appartement: 200 euro

KAN IK SUBSIDIE KRIJGEN ?

Ja. Het subsidiebedrag voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 5 kW begint bij 2000 euro. Voor een heel zuinige pomp krijg je een paar hinderd euro meer. Voor een warmtepomp met een lager vermogen (minder dan 3,5 kW) is het subsidiebedrag lager: vanaf 1000 euro.

DOE IK HET ZELF ?

De hybride warmtepomp wordt geplaatst door een installateur. Kies voor installateur met voldoende ervaring met deze relatief nieuwe techniek. De leverancier van je warmtepomp kan je naar een goede installateur doorverwijzen.

WAT IS EEN WARMTEPOMP ?

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of wind komt, is je verwarming helemaal duurzaam. Een hybride warmtepomp combineer je met je huidige of een nieuwe CV-ketel.
Een hybride warmtepomp haalt meestal warmte uit de buitenlucht of uit warme ventilatielucht en brengt die op een bruikbare temperatuur. Als het buiten te koud is, springt je hr-ketel bij. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp.

HOE WERKT EEN WARMTEPOMP?

Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast. Die warmte wordt afgegeven aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt ook warmte – uit buitenlucht, bodem of grondwater – en geeft die in huis af. Daarvoor hoeft de lucht of bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis; een kan ook warmte uit de lucht of bodem halen als het buiten koud is

De warmte wordt in huis afgegeven door gewone radiatoren of door lage temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming. Een warmtepomp werkt het best met lagetemperatuurverwarming. Heb jij die niet?
Gebruik van bestaande radiatoren is ook mogelijk, als de capaciteit voldoende is. Of vervang een of meer radiatoren door een speciale lage temperatuurradiator.

KAN BIJ MIJ EEN WARMTEPOMP GEPLAATST WORDEN ?

In de meeste, GEÏSOLEERDE, woningen kan een warmtepomp geplaatst worden. De hybride pomp is klein (kleiner dan een hr-ketel) en dus gemakkelijk te plaatsen. Vaak kan deze naast de ketel worden geplaatst.
De warmtepomp maakt weinig geluid: door de pomp stevig te bevestigen of in een afgesloten ruimte te plaatsen, is er geen kans op overlast.
De benodigde warmtewisselaar (de buiten-unit) kan ook relatief gemakkelijk worden geplaatst, bijvoorbeeld onder het dak, aan de gevel * of in de tuin.
(Toch wordt aanbevolen om voor de buiten-unit een geschikte geluidsisolerende omkapping te plaatsen. Niet zelden ligt de geluidbelasting rond 55dB(A), genoeg om als hinderlijk ervaren te worden. Hiervoor zijn speciale omkastingen op de markt.)
Er zijn verder weinig aanpassingen in huis nodig.

BIJZONDERHEDEN

*) Aan de plaatsing van de warmtewisselaar of buiten-unit in het zicht aan de gevel of op het dak zijn mogelijk beperkingen opgelegd.

De kernen van Thorn, Wessem en Stevensweert zijn beschermde dorpsgezichten.
Neem in ieder geval contact op met de gemeente Maasgouw als u voor een woning of pand in deze kernen een buitenunit wilt installeren. Waar het rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten betreft is er een omgevingsvergunning nodig, maar ook bij de “gewone” panden gelden beperkingen. De gemeente Maasgouw wil toekomstig het beleid ten aanzien van voorzieningen aan of op beschermde gebouwen en in historische kernen verder concretiseren. Voordat het zover is, wil de gemeente elke situatie specifiek met u beoordelen. Het verdient dus aanbeveling, zeker als het de genoemde kernen of de vermelde gebouwen betreft, bij het maken van uw plannen tijdig contact op te nemen met de gemeente Maasgouw. Dat voorkomt teleurstellingen en “bespaart óók energie”.

 

WAAR MOET IK OP LETTEN ?

  • De hybride warmtepomp werkt, in tegenstelling tot een volledige elektrische warmtepomp, samen met je (bestaande of nieuwe) gasgestookte hr-ketel. Maar die hr-ketel springt alleen bij als de warmtepomp  (in zo’n hybride systeem = warmtepomp +hr-ketel) op heel koude dagen niet genoeg warmte kan leveren. Je houdt dus een gasaansluiting maar gebruikt aanzienlijk minder gas.
  • Ook in een matig geïsoleerd huis kun je al een hybride warmtepomp toepassen. In een huis met GOEDE ISOLATIE is hij wel stukken zuiniger!
  • Een hybride warmtepomp kun je goed combineren met je huidige radiatoren. Maar hij is het meest efficiënt met lagetemperatuurverwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren. Die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven. Je kunt dan ook een deel van je radiatoren vervangen door speciale lagetemperatuurradiatoren. Begin je met de ruimtes die je het meest verwarmt, woonkamer, keuken en badkamer, dan kost het je zo’n 2.500 euro.

Kijk ook naar: