DOUCHE-WARMTE-TERUG-WINNING

DOUCHE-WARMTE-TERUG-WINNING

RECYCLE JE WARMTE

Energieneutraal wonen in stappen – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Een douche-wtw recyclet op een slimme manier de warmte van het water dat door je doucheputje wegstroomt.

WAT KOST EEN DOUCHE-WTW ?

  • Een douchepijp-wtw tussen de 600 en 900 euro, inclusief installatie.
  • Een douchebak wtw tussen de 2100 en 2400 euro, inclusief installatie en douchebak.

EN WAT LEVERT HET OP ?

  • Een douchepijp-wtw bespaart jaarlijks 70 euro (gemiddeld huishouden – 8 minuten per douchebeurt)
  • Een douchebak-wtw bespaart jaarlijks 55 euro (gemiddeld huishouden – 8 minuten per douchebeurt)

WAT IS EEN DOUCHE-WTW ?

Wtw staat voor warmteterugwinning. Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te warmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de combiketel of boiler.

De warmtewinning gebeurt met een zogeheten warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daardoorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen. De constructie van de warmtewisselaar zorgt dat de afvoer van rioolwater hermetisch afgesloten is van de aanvoer van drinkwater.

Er zijn verschillende douche-wtw’s.
De douchepijp-wtw zorgt voor de hoogste energiebesparing (gemiddeld ruim 80 euro) en heeft de laagste kosten (vanaf 600 euro).

Douchepijp-wtw: verticaal.
Een badkamer op een verdieping is geschikt voor een douchepijp wtw. Er komt dan in plaats van een gewone afvoerbuis een verticale dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp vlak onder de douchebak. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag; het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog.

Douchebak-wtw: horizontaal.
Is er geen verticale afvoer mogelijk? Dan is een douchebak-wtw een optie. Die bestaat uit een speciale douchebak waarin een horizontale warmtewisselaar is ingebouwd.

Douchegoot-wtw.
Heb je een douche zonder douchebak (inloopdouche) en is een douchepijp-wtw niet mogelijk? Dan is het nieuwste alternatief een douchegoot-wtw. Daarbij zit de warmtewisselaar ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer.

WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ EEN DOUCHE-WTW ?

  • Een thermostatische douchemengkraan is een voorwaarde om een douche-wtw te kunnen gebruiken. De eerste minuten moet de douche-wtw opwarmen dan verandert het mengsel warm-koud water sterker dan met de hand is bij te houden.
  • De ideale momenten om een douche-wtw aan te leggen, zijn tijdens nieuwbouw en tijdens renovatie van de badkamer of vervanging van de ketel voor (verwarming en) warm water. Als je geen bad hebt (of dit nooit gebruikt) kun je door de douche-wtw wellicht toe met een warmwatertoestel met kleinere capaciteit. Door de douche-wtw kan een warmwatertoestel namelijk meer warm water tegelijk leveren. Of dit voor jou geldt, hangt af van je woonsituatie, dus bespreek de benodigde capaciteit met de installateur.
  • Bij een bad heeft een douche-wtw geen zin. Voorwaarde voor de energiebesparing via een douche-wtw is dat aanvoer en afvoer van warm water tegelijkertijd plaatsvindt. Met de warmte uit het weglopende water wordt dan het nog te gebruiken water voorverwarmd. Maar bij het nemen van een bad is de aanvoer en afvoer van warm water nooit tegelijk. Als je jouw badkuip overwegend gebruikt om in te douchen kan wtw dus wél zin hebben.

zie ook: