SPAAR-DOUCHEKOP

SPAAR-DOUCHEKOP

NET ZO SCHOON, VOOR MINDER GELD

Duurzamer in 1 dag – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Met een waterbesparende douchekop bespaar je water én energie. Het kan zelfs de helft schelen!

WAT KOST EEN WATERBESPARENDE DOUCHEKOP ?

De kosten zijn vrijwel gelijk aan een gewone douchekop. Een eenvoudig model kost 10-15 euro.

EN WAT LEVERT HET OP ?

Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks zo’n 40 euro op warm water door een waterbesparende douchekop te gebruiken. De besparing valt nog hoger uit als je langer dan de gemiddelde 9 minuten doucht en als je een (onzuinige) regen- of comfortdouche gebruikt, die veel meer water geeft per minuut.

Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken Daar kun je op besparen! Een waterbesparende douchekop helpt je daarbij. De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al, en niet zonder reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop.

Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop bespaar je zelfs 50 procent.

GEBRUIK IK TE VEEL WATER ONDER DE DOUCHE ?

Wil je weten hoeveel water je douche gebruikt? Zet dan de douche aan en houd (als het water op douchetemperatuur is) er één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer?
Dan kan het zuiniger!

WAAR KAN IK EEN WATERBESPARENDE DOUCHEKOP KOPEN ?

Je koopt een waterbesparende douchekop in en bouw- of sanitairwinkel

WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ DE AANKOOP ?

Vaak staat op de verpakking niet vermeld dat het gaat om een spaardouche’ of waterbesparende douchekop. Kijk daarom bij je aankoop naar het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter/minuut.

Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan: die geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst met warm water (zie de tabel hieronder)

Volumestroomklasse Volumestroom
(warm water bij gangbare waterdruk)
Z (spaardouche) 4,3 – 6,9 liter/minuut
A 7,0 – 8,7 liter/minuut
S (standaard) 8,8 – 11,5 liter/minuut
B 11,6 – 14,4 liter/minuut
C (comfortdouche) 14,5 – 17,3 liter/minuut
D 17,4 – 21,9 liter/minuut

Check ook of je warmwatertoestel goed te combineren is met je spaardouche. Een installateur die aangesloten is bij de branchevereniging weet of een spaardouche past bij je geiser, boiler of combiketel.
En vervang eventueel de doucheslang: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen. Heeft de douchekop meerdere standen? Gebruik de stand die waterbesparend is. Dat staat op de verpakking of je checkt het door met een emmer te meten hoeveel water er per minuut uit de douche komt.