Een heel rijtje landen vindt het lastig om haar burgers de marktprijs voor benzine, gas of stroom te laten betalen. En dus subsidiëren ze het (fossiele) energiegebruik. Begrijpelijk, want energie zou voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Daardoor is er in 2018 wereldwijd door overheden dus ruim 400 miljard dollar aan (prijs)subsidies voor fossiele energie uitgegeven.
Fossiele energie kunstmatig goedkoop houden, is natuurlijk contraproductief als je wilt bereiken dat energiegebruik efficiënter wordt en de opwek schoner. Tegelijkertijd snap ik veel van die landen wel. Als je burgers het al niet breed hebben, kunnen ze dure energie er natuurlijk ff niet bij hebben.
Wat mij betreft schept het een extra verantwoordelijkheid voor rijke landen om door middel onderzoek en ontwikkeling te zorgen dat schone energie sneller betaalbaar en breed toepasbaar wordt.
En dat we hier zo min mogelijk energie te verspillen natuurlijk….
Dit is een reactie van Hans Schneider, geplaatst op LinkedIn , op een bericht van het Internationaal Energie Agentschap IEA :
fossil fuel consumption subsidies bounced back strongly in 2018