Offensief tegen stookwalm moet luchtkwaliteit verbeteren

De verbetering van de luchtkwaliteit verloopt stroef. Dus moeten gemeenten de klus klaren. Tegen de stookwalm van open haarden en houtkachels is daarom een offensief ingeluid. Maar de mogelijkheden zijn beperkt, net als de financiën.

Geen strengere luchtkwaliteitsnormen, maar een convenant: dát moest begin 2020 de nieuwe aanpak van luchtvervuiling inluiden. Doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) tussen Rijk, provincies en gemeenten: de gezondheidsschade door slechte luchtkwaliteit in 2030 terugbrengen met de helft – geheel in lijn met het doel van wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Omgerekend zou dat volgens de rekensommen van het RIVM 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen in Nederland voorkomen. Bijna twee jaar verder is het nog altijd spannend wat het SLA heeft opgeleverd. Het RIVM rapporteert pas begin 2022 voor het eerst.

Houtstook

De aanpak van houtstook is bij gemeenten nadrukkelijk in beeld voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Utrecht kwam onlangs met een afbouwsubsidie voor haarden en houtkachels. Inwoners kunnen vanaf volgend jaar tot 2000 euro krijgen, om hun haard (inclusief rookkanaal) te laten verwijderen of onklaar te maken of in het geval van een houtkachel een moderner en schoner type aan te schaffen.

Op de inzet op schonere stookapparaten valt wel wat af te dingen. Uit eigen metingen van Stichting HoutrookVrij zou blijken dat de uitstoot van het allerschadelijkste ultrafijnstof door modernere ‘schonere’ pelletkachels in de praktijk niet significant lager ligt dan van oudere stookinstallaties.

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat hout stoken vervuilender is dan eerder gedacht. Het aandeel van deze warmtebron in de totale fijnstofuitstoot in ons land zal stijgen tot 23 procent, in plaats van de eerder gerapporteerde 10 procent, aldus een nieuwe rekenmethode.

Voor meer info zie bron:
https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/offensief-tegen-stookwalm-moet-luchtkwaliteit-verbeteren/