het wordt weer warmer en vochtiger: ventileren !

het wordt weer warmer en vochtiger: goed ventileren !

Afgelopen weken hadden we weer eens temperaturen onder nul. Woonkamer, keuken, douche of badkamer waren aangenaam warm. Dat hopen we althans voor u.
Maar de bij-ruimtes, zoals garages, bergingen, schuurtjes, heeft u wellicht net vorstvrij gehouden? Daarvan zijn de wanden, kasten, apparatuur die daar staat, enz. relatief koud. Ze voelen niet alleen koud aan, ze zijn het ook.
Buiten stijgt de temperatuur weer boven nul tot zelfs 10 graden of nog meer. Gelijktijdig neemt echter ook de luchtvochtigheid toe.
Die vochtige lucht (met de hoeveelheid vocht die daarin meegedragen wordt) komt ook naar binnen – in de binnenlucht van die garage, berging, schuurtje . Dit vocht in de lucht condenseert tegen de nog koude oppervlakken van muur, vloer, plafond, kast, kastinhoud, etc.

Daarom: ventileer extra goed in die “koude” ruimtes. Voorkom dat die luchtvochtigheid condenseert en vochtplekken en schimmel veroorzaakt! Zorg dat het vocht afgevoerd wordt, weggeblazen wordt.

Voorbeeld:
(Lang niet iedereen is van deze cijfertjes. Helemaal niet erg. U hoeft niet op de cijfertjes te letten, als u maar inziet dat warmere lucht meer waterdamp kan bevatten, maar dat er aan elke temperatuur een maximum zit dat de lucht kan opnemen. Denk aan het koude glas in het raam, waar tegen uw adem condenseert.)

Stel de wandjes van de bezemkast of gereedschapskast, of de vloer in de berging hebben een oppervlakte-temperatuur van 8 graden, en het voorjaarszonnetje laat de lucht-temperatuur plots oplopen tot 17 graden! En buiten kan, met smeltende sneeuw, regen of mist, de luchtvochtigheid dan gemakkelijk oplopen tot 85%. Die lucht bevat dan een dampdruk van 1645 Pascal (ofwel, bevat 12,6 gram vocht per m3 lucht.) (1645Pascal = 16,45 millibar)
Maar bij 8 graden kan de lucht maximaal 8,4 gram vocht per m3 bevatten en dat komt overeen met een dampdruk van slechts 1072 Pascal. Daarvoor mag de relatieve vochtigheid van de lucht in de berging maximaal 55% bedragen.
Gevolg: De warme, natte buitenlucht condenseert tegen die koudere oppervlakken. Daardoor natte en gladde tegelvloeren, spaanplaat die zal gaan kwellen, hout dat vocht opneemt, schimmelvorming, roestvorming op metalen oppervlakken, …

Dan is het zaak krachtig te ventileren óf….. er voor te zorgen dat alles in die ruimte warmer wordt: alles een hogere oppervlaktetemperatuur krijgt.
Door krachtig te ventileren brengt u veel vocht weer naar buiten. Door de ruimte te verwarmen brengt u ook de temperatuur van alles in die ruimte weer omhoog. Dat duurt even voordat alles weer door en door voldoende warm is. In het voorbeeld zou dat dus minimaal 15 graden moeten zijn.
Laat daarom ook bijvoorbeeld slaapkamers niet te koud worden! 15 minuten per dag goed luchten is voldoende. In ieder geval zouden (in deze weercondities) de muren, plafonds, vloeren, meubels en beddengoed, niet kouder dan 15 graden mogen worden!