WARMTEMOLEN ?

OK, we moeten iets doen met die ENERGIEtransitie. Maar in feite is het een WARMTEtransitie. We zoeken een vervanger voor het aardgas waarmee we woningen verwarmen. Liefst ook nog CO2-vrij. Hebben we dan echt geen andere oplossing dan een hoge stroomproducerende windmolen. We hebben toch op de eerste plaats warmte nodig! En dan wekken ze niet alleen stroom op; ze roepen ook steeds meer weerstand op!
Waarom gaan we dan niet voor kleinere, eenvoudigere, goedkopere windmolens die wind direct in WARMTE omzetten? Waarom de  omweg om van wind stroom te maken en van stroom en een warmtepomp weer warm water voor verwarming te maken?  Ja, je kunt tegenwerpen dat transport van stroom gemakkelijker gaat dan van warm water. Waarom nemen we dat warm water uit de windmolen niet? Warm water dat je ook nog gemakkelijk en goedkoop kunt opslaan. Gewoon in een geïsoleerd vat. Geen dure batterij.
Nu gaat veel energie verloren in die omvormingsstappen. En die “warmte-“molens zijn er. De techniek is bekend. De molens zijn een stuk kleiner en lager: geen drie kolossale bladen heel hoog op een mast, maar een relatief kleine molen met een verticale as. Heel stil, geen stroboscopische lichtflitsen van zon en schaduw. Deze warmtemolen, is een windmolen van het Darrius of Savonius type. Misschien beter geaccepteerd in onze backyard?
Misschien beter geaccepteerd in ons mooie (midden-)Limburgse landschap. My backyard.

lees meer in het LOWTECH Magazine