EU wil dat Nederland snel extra energiemaatregelen neemt

EU wil dat Nederland snel extra energiemaatregelen neemt

8 april 2019 – Dit artikel werd integraal overgenomen van NU.nl : https://www.nu.nl/klimaat/5831916/eu-wil-dat-nederland-snel-extra-energiemaatregelen-neemt.html

We vonden het belangrijk u op dit artikel te attenderen. Nederland moet EU-sancties vrezen, omdat we veel te lang gewacht hebben om echte maatregelen te nemen, te theoretisch en te lang gepraat hebben. De energieprestatie (en het wooncomfort) van Nederlandse woningen en gebouwen houdt al jaren geen pas met de meeste andere Europese lidstaten. Het aantal stookdagen (graaddagen) in Denemarken verschilt niet zoveel met Nederland, maar gemiddeld ligt het energieverbruik er flink lager en dat terwijl het wooncomfort er een stuk hoger ligt. Al lang voor de oliecrisis in de jaren ’70 van de vorige eeuw worden gebouwen er veel beter geïsoleerd waardoor het energiegebruik per m2 woonoppervlak bijna “traditioneel” lager ligt.
Laten we in Maasgouw beginnen om ons energieverbruik terug te dringen. “De meest duurzame energie is bespaarde energie” . Besparingsmaatregelen zijn altijd de juiste investering, ongeacht het alternatief dat ons toekomstig aangeboden wordt voor verwarming, voor warm water en koken, op aardgas.   Dat vergroenen is dan de tweede stap als we kiezen (of geen andere keus hebben) voor de inkoop en/of opwekking van die hoeveelheid energie die we na die besparingsmaatregelen nog nodig hebben.
Daarmee zal Maasgouw Nederland niet vrijwaren van EU-sanctiemaatregelen. Maar toch……

en dan nu, het NU-artikel:

Het gaat Nederland niet lukken om het met Europa afgesproken doel van 14 procent duurzame energie in 2020 te halen. Daarom zal de overheid aanvullende maatregelen moeten nemen, stelt EU-commissaris Miguel Arias Cañete (Klimaatactie en Energie) in een interview met NRC.

Hij bevestigt de constatering die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in januari al deed. De overheidsinstantie die beleidsanalyses op het gebied van milieu maakt, constateerde in een rapport dat door de overheid gestelde klimaatdoelen niet worden gehaald.

Het percentage opgewekte duurzame energie bedraagt volgend jaar naar verwachting 12,2 procent, dat is minder dan het Europese doel van 14 procent.

Nederland behoort daarmee tot een minderheid. Elf EU-lidstaten hebben de doelen al gehaald, tien lidstaten liggen op schema om het doel binnen een jaar te halen. Slechts zeven landen bevinden zich in de gevarenzone.

Nederland kan duurzame energie in het buitenland kopen

EU-commissaris Cañete stelt in het interview met de krant dat Nederland duurzame energie in het buitenland moet gaan inkopen of produceren om toch de door de Europese wet voorgeschreven doelen te halen. Cañete heeft hier vorige week met minister Eric Wiebes (Klimaat) over gesproken.

Energie is duurzaam als deze wordt opgewekt met wind, zon of biomassa (verbranding). Dit zijn vormen van energie waarbij het verbruik geen gevolgen heeft voor het leefmilieu en de toekomstige generaties.

De Europese bewindsman wil niet zeggen wat de consequenties voor Nederland zullen zijn als de doelen in 2020 niet worden gehaald. “Wij zorgen met al onze wettelijke instrumenten dat landen hun verantwoordelijkheid nemen voor de bindende doelen”, stelt hij. Hij beklemtoont dat Nederland niet meer tijd zal krijgen om de doelen te halen.

EU prijst Nederland voor ambities op lange termijn

Cañete prijst in NRC Nederland overigens wel voor de ambities van Nederland op de lange termijn. Zo heeft het kabinet het voornemen uitgesproken om in 2030 al een CO2-reductie van 49 procent te realiseren, terwijl de Europese afspraken slechts 40 procent reductie voorschrijven.

Overigens bleek uit hetzelfde PBL-rapport dat de Nederlandse resultaten vooralsnog achterlopen op de voornemens. De uitstoot van CO2 is sinds 2017 zelfs weer toegenomen.

Het klimaatbeleid was een van de heikele thema’s bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart.

Het definitieve klimaatakkoord moet er in juni liggen

Wiebes heeft beloofd in april een uitwerking te presenteren van het voorlopige klimaatakkoord dat in december na een jaar lang overleg tussen onder meer de overheid, bedrijven en milieuorganisaties werd gepresenteerd. Het definitieve akkoord moet in juni klaar zijn.

Een woordvoerder van Wiebes laat maandag weten dat het ministerie onderzoek doet naar de mogelijkheden om extra duurzame energie in het buitenland te verwerven. De minister zal de Kamer hier voor de zomer uitsluitsel over geven.

Met dank aan NU.nl