Tegenwoordig ontwikkelt een brand zich 5 tot 10 keer sneller dan in de jaren vijftig. Er is meer brandbaar materiaal (brandstof) aanwezig in een gebouw. Denk hierbij aan meubilair, stoffering, kunststofcoatings en laminaten. En dan zijn onze woningen veel luchtdichter gemaakt en goed geïsoleerd, waardoor bij brand de temperatuur heel snel en veel hoger oploopt.
Hoe een gebouw presteert of reageert bij een brand heeft daarmee een grote invloed op de veiligheid van bewoners en gebruikers van gebouwen, en op de veiligheid van de first-responders, de mensen die de brand als eerste proberen te bestrijden.
Brandbare materialen kunnen bijdragen aan de verspreiding van een brand en kunnen giftige rook produceren, wat enorme risico’s met zich meebrengt voor mensen in een gebouw.
Iedereen verdient een veilige omgeving. Waar u ook woont, werkt, speelt of leert: veiligheid staat voorop. Voor nieuwbouw, maar zeker ook voor verbouwingen en aanpassingen bij een (thermische) renovatie van een woning of van een gebouw in het algemeen, zijn niet-brandbare bouwmaterialen de juiste keuze.
Denk hierbij niet alleen aan de keuze van isolatiematerialen (onbrandbaar, geen rook of gasvorming, geen druppels van gesmolten materiaal), maar ook aan de afwerking van muren, plafonds en van gevels.
Dat is ook duurzaamheid. Duurzaam zijn kan alleen, als je keuzes ecologisch, economisch en sociaal verantwoord zijn. En veiligheid en gezondheid zijn criteria in die sociale component van duurzaamheid. Veiligheid en gezondheid begint dus met een veilige materiaal keuze. En met niet-brandbare (onbrandbare) materialen haal je geen extra brandstof in huis (dus geen brandbijdrage), maar ook geen bron voor gas- of rookvorming. Wel zo veilig en wel zo duurzaam!