WATERZIJDIG INREGELEN

WATERZIJDIG INREGELEN

DE BESTE INSTELLING VOOR JE CVDuurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Met CV-radiatoren die goed zijn ingeregeld voelt het huis comfortabel en is je energierekening zo laag mogelijk.

WAT KOST HET ALS DE CV NIET GOED IS INGESTELD?

Iedere graad die je de thermostaat hoger zet, kost op jaarbasis ongeveer 6 procent meer energiegebruik

Krijg je sommige kamers in huis maar niet comfortabel warm? Zelfs niet als de radiatoren open staan en het in andere kamers wel warm is? Dan kan dat aan de instelling van de centrale verwarming liggen.
Verschil in opwarming tussen de kamers in huis komt door de manier waarop het warme water vanaf de CV-ketel door het huis loopt. Soms helpt het om de kamerthermostaat een paar graden hoger te zetten, maar dan kunnen andere vertrekken weer te warm worden. Een betere oplossing heet ‘waterzijdig inregelen. Een installateur kan dit voor je doen Het warme water raakt dan beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem. Een voorwaarde om te kunnen inregelen is dat elke radiator een inregelventiel heeft. Gemiddeld kun je zo’n 10% op je gasverbruik besparen. Omgerekend is dat ongeveer 80 euro.

REGELMATIG ONDERHOUD

Niet alleen voor waterzijdig inregelen, maar ook voor regelmatig onderhoud van je CV-ketel is het belangrijk ie installateur in te schakelen.
Onderhoud is belangrijk voor je gezondheid en je veiligheid.
Een goed onderhouden ketel gaat langer mee en heeft minder storingen.
Sluit daarom een onderhoudscontract af. Voor een CV-ketel die al wat ouder is, is het belangrijk dat deze jaarlijks goed wordt schoongemaakt en nagekeken. Bij moderne ketels is eens per 2 jaar voldoende. Vraag tijdens het (twee)jaarlijkse onderhoud aan de monteur om in ieder geval te letten op:

  • Goed comfort van warm water. Schakel op een moderne combiketel de comfortregeling in voor snel warm water in bijvoorbeeld de keuken – dat kost nauwelijks meer gas;
  • De instellingen van kamerthermostaat, klokthermostaat of slimme thermostaat;
  • Vervanging van de luchtfilters indien je luchtverwarming hebt. Laat de luchtkanalen eens in de 5 jaar schoonmaken, zodat er geen stof of schimmelsporen gaan circuleren die schadelijk zijn voor de gezondheid;
  • Heeft jouw ketel veel drukverlies? Dat kan wijzen op gebreken zoals lekkende leidingen. Vraag dit dan specifiek aan de onderhoudsmonteur.

Onderstaand onderhoud kun je zelf doen. Lukt het je niet, laat dan ook de onderhoudsmonteur hiernaar kijken.

  • Controleer enkele keren per jaar de waterdruk op de meter in de CV-ketel. Vul de ketel bij als de druk te laag is (kijk hoe je dit moet doen in de gebruiksaanwijzing)
  • Is jouw CV-installatie wat ouder, ontlucht deze dan een paar keer per jaar voor goede en stille werking van de CV. Draai hiervoor de ontluchtingskraantjes op de radiatoren of de ketel even open.