VOLLEDIG ELEKTRISCHE WARMTEPOMP

EEN VOLLEDIG ELEKTRISCHE WARMTEPOMP

JE HUIS DUURZAAM VERWARMD

Energieneutraal wonen in stappen – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Een lagetemperatuurverwarming scheelt op je energierekening, zorgt voor meer comfort en is milieuvriendelijker dan conventionele verwarming.

WAT KOST EEN VOLLEDIG ELEKTRISCHE WARMTEPOMP?

 • Eenmalige investering
  • voor een eengezinswoning: 10.500 euro
  • voor een appartement: 6.500 euro

EN WAT LEVERT HET OP?

 • Jaarlijkse besparing:
  • voor een eengezinswoning:180 euro
  • voor een appartement: 110 euro
 • Subsidie:
  • – voor een eengezinswoning: 2.750 euro
  • – voor een appartement: 2.300 euroEen volledig elektrische warmtepomp kost tussen de 6.500 en 16.500 euro. Een luchtwarmtepomp (die de warmte uit de lucht haalt) is gemiddeld iets goedkoper dan een bodemwarmtepomp (die de warmte uit de bodem haalt).De prijs is inclusief installatie en btw.

Je combineert een volledig elektrische warmtepomp met lagetemperatuurverwarming (LTV). Dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. Het aanleggen van lagetemperatuurverwarming kost zo’n 2.500 euro voor het vervangen van de helft van je radiatoren, zoals die in je woonkamer, badkamer en keuken.

In een goed geïsoleerde eengezinswoning ben je zo’n 680 euro per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1050 m3). Met een warmtepomp ben je 180 tot 320 euro goedkoper uit, omdat je stroom in plaats van gas gaat gebruiken.

  Energieverbruik per jaar (kWh of m3) Kosten energieverbruik
per jaar
Je bespaart
elk jaar
HR-ketel 1.050 m3 gas € 680
Warmtepomp lucht 2.500 kWh € 500 € 180
Warmtepomp bodem 1.800 kWh € 360 € 320

WAT IS EEN VOLLEDIG ELEKTRISCHE WARMTEPOMP ?

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en brengt die op een bruikbare temperatuur. Je combineert een volledig elektrische warmtepomp met lagetemperatuurverwarming (LTV). Dat is vloer of wandverwarming of zijn speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Een voorwaarde is wel dat jouw huis goed geïsoleerd is.

Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je HR-ketel op gas: die kun je dus de deur uit doen. De elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Je CO2-uitstoot voor verwarming in huis daalt met zo’n 60 procent. En je energierekening gaat ook omlaag!

WAAR MOET IK AAN DENKEN BIJ AANKOOP VAN EEN VOLLEDIG ELEKTRISCHE WARMTEPOMP ?

Voor een volledig elektrische warmtepomp is meer ruimte nodig dan voor een hybride warmtepomp: een afgesloten ruimte in huis of schuur van minimaal 1 bij 1 meter voor de warmtepomp en een voorraadvat van minstens 150 liter. Doordat de pomp in een afgesloten ruimte staat, eventueel met geluiddempende materialen, is de geluidsoverlast beperkt. Die kan verder worden teruggebracht door de pomp stevig te bevestigen

Voor de luchtwaterpomp, die warmte uit de buitenlucht haalt, moet een warmtewisselaar op het dak, de gevel of in de tuin geplaatst worden. Voor de bodemwaterpomp, die warmte uit de bodem* haalt moet een bron geboord ** of ingegraven worden waarvoor ruimte bij de woning nodig is. Dit maakt de bodemwaterpomp vooral geschikt voor grotere woningen met een tuin die hiervoor toegankelijk is. Ook zijn er aanpassingen nodig aan de elektriciteitsinstallatie in huis omdat meestal de gasaansluiting vervalt. Koken op inductie vervangt dan het koken op gas.

BIJZONDERHEDEN

Je hoeft (in het algemeen) geen vergunning aan te vragen om een buitenunit van je warmtepomp op je platte dak, balkon te plaatsen of tegen de gevel te hangen. Wel moet je op een aantal belangrijke andere zaken letten.

LET OP:
*) warmte uit de bodem: aanleg en toepassing een bodemwarmtepomp vereist een vergunning.

**) bodemwarmtepomp- verticaal geboorde bron: beperkingen in grondwater-win-gebied en grondwater-beschermingsgebied.

De kernen van Thorn, Wessem en Stevensweert zijn beschermde dorpsgezichten.
Neem in ieder geval contact op met de gemeente Maasgouw als u voor een woning of pand in deze kernen een buitenunit voor een warmtepomp wilt installeren. Waar het rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten betreft is er een omgevingsvergunning nodig, maar ook bij de “gewone” panden gelden beperkingen. De gemeente Maasgouw wil toekomstig het beleid ten aanzien van voorzieningen aan of op beschermde gebouwen en in historische kernen verder concretiseren. Voordat het zover is, wil de gemeente elke situatie specifiek met u beoordelen. Het verdient dus aanbeveling, zeker als het de genoemde kernen of de vermelde gebouwen betreft, bij het maken van uw plannen tijdig contact op te nemen met de gemeente Maasgouw. Dat voorkomt teleurstellingen en “bespaart óók energie”.

ZIJN ER NOG MEER ZAKEN WAARAAN IK MOET DENKEN?

Als je een volledig elektrische warmtepomp aanschaft, moet je ook aan het volgende denken:

 • Eerst isoleren: een warmtepomp is het zuinigst in combinatie met heel goed geïsoleerd huis. Zorg dus dat deze in je huis eerst op orde is, voordat je een warmtepomp aanschaft.
 • De warmtepomp vervangt je cv-ketel op gas. Je kunt daarnaast ook nog kiezen om over te gaan op elektrisch koken, dan heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig. Dat scheelt nog eens 195 euro per jaar op je elektriciteitsrekening.
 • Lagetemperatuurverwarming werkt anders dan verwarming met gewone radiatoren. Kies daarom voor een constante instelling, dag en nacht.
 • Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring. De leverancier van je warmtepomp kan je naar een goede installateur doorverwijzen

lees meer over warmtepompen in energeiopwekking-warmtepomp