VLOERISOLATIE

VLOERISOLATIE

BEHAAGLIJKE WARMTE

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Isoleer je vloer, en investeer in lekker warme voeten én een lagere energierekening. Het rendement ten opzichte van een spaarrekening is 7%

WAT KOST VLOERISOLATIE ?

Eenmalige investering

  • voor een eengezinswoning: 1.800 euro
  • voor een appartement: 2.200 euro

EN WAT LEVERT HET OP ?

  • Jaarlijkse besparing:
    • voor een eengezinswoning: 210 euro
    • voor een appartement: 250 euro
  • Rendement (in vergelijking met een spaarrekening): 7 procent
  • Stijging van de waarde van de woning
  • Meer comfort: geen last meer van koude voeten en ook de tocht en het vocht vanuit de kruipruimte is verdwenen.

WAT IS VLOERISOLATIE ?

Bij vloerisolatie wordt isolatiemateriaal tussen de vloer en bodem geplaatst. Vloerisolatie kan op verschillende manieren. De meest voorkomende en goedkoopste manier is het isoleren van de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte. Andere manieren zijn:

  • Isolatie van de bodem van je kruipruimte;
  • Isolatie van de onderkant van de vloer, door vloerplanken (gedeeltelijk) weg te halen en later weer terug te plaatsen;
  • Isolatie op de bovenkant van de vloer;
  • Slopen van de bestaande vloer en een nieuwe, goed geïsoleerde vloer maken.

HOE WERKT VLOERISOLATIE ?

Een ongeïsoleerde vloer verliest via de onderkant veel warmte naar de koude lucht en bodem onder het huis. Vanuit de bodem kan koude lucht optrekken naar je vloer, waardoor je koude voeten krijgt. Bij vloerisolatie houdt het isolatiemateriaal de warmte tegen die anders door warmtegeleiding zou verdwijnen. De bovenkant van de vloer wordt door isolatie warmer. Dat is comfortabeler en je bespaart gas voor verwarming.

HOE GA IK MIJN VLOER ISOLEREN ?

Vloerisolatie is het meest geschikt. Het is effectiever dan bodemisolatie omdat bij bodemisolatie nog veel warmte verloren gaat naar de lucht en de wanden in de kruipruimte. De gemakkelijkste, goedkoopste en meest gebruikte manier om je vloer te isoleren, is om de onderkant te isoleren vanuit de kruipruimte. Voorwaarde hiervoor is dat je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is. Tegen de onderkant van de vloer wordt dan isolatiemateriaal aangebracht.

Is je kruipruimte te laag, dan kun je die wellicht (laten) uitgraven. Is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kun je een toegang (laten) maken. Is dit allebei niet mogelijk, kies dan voor een andere manier om je vloer te isoleren.

ZIJN ER ALTERNATIEVEN OM DE VLOER TE ISOLEREN ?

Andere manieren zijn wel duurder of lastiger. Ook leveren ze doorgaans minder besparing en comfort op. Toch zijn er mogelijkheden:

  1. Heb je een kruipruimte die lager dan 35 cm is of niet goed toegankelijk (te maken) is?
    Dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd. Dit levert minder comfort op omdat er tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer nog steeds koude lucht zit. Ook is de besparing lager.
  2. Heb je een houten vloer en geen of een lage kruipruimte?
    Dan kun je misschien een aantal vloerplanken weghalen, zodat je folie op de bodem en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken kunt (laten) aanbrengen. Vervolgens leg je de planken terug.
  3. Kun je geen planken weghalen of heb je een betonnen vloer (en geen – of een lage – kruipruimte)?
    Dan is isolatie op de bovenkant van de vloer een optie. Maar dat heeft wel gevolgen voor je drempels, deuren en plinten (de vloer komt immers een stuk hoger te liggen).
  4. Wil je graag vloerverwarming?
    Dan kun je overwegen om een heel nieuwe vloer met isolatie te nemen. Dat kost relatief weinig extra moeite en geld als je toch al aan het verbouwen bent.

HOE WEET IK OF IK AL VLOERISOLATIE HEB ?

Woningen van vóór 1983 hebben doorgaans geen vloerisolatie; woningen na dat jaar hebben al wel vloerisolatie.
In beide gevallen kan het zijn dat de vorige bewoners van je huis de vloer (extra) hebben geïsoleerd. Ontdek het zelf door een kijkje onder de vloer, in de kruipruimte, te nemen.

  • Zie je in de kruipruimte isolerend materiaal, zoals glas- of steenwol, , gespoten glaswol of gespoten purschuim, thermoskussens, piepschuim(chips), dan is de vloer extra geïsoleerd.
  • Ook kan de bodem van de kruipruimte geïsoleerd zijn; er ligt dan een dikke isolatielaag op de bodem onder de vloer.
  • Er kan ook isolatie op de vloer zijn aangebracht. Dit kun je alleen zien door een verdikking onder het parket of de vloerbedekking.

KAN MIJN VLOER GEÏSOLEERD WORDEN ?

In principe is vloerisolatie voor de meeste huizen geschikt. Is er een hoge kruipruimte onder de vloer van de begane grond, dan is de vloer gemakkelijk te isoleren. Om de onderzijde van de vloer te kunnen isoleren, moet je een kruipruimte hebben van ten minste 35 centimeter hoog en er moet toegang zijn tot deze kruipruimte. Bij een lage (of geen) kruipruimte, is ook vloerisolatie mogelijk, maar minder gemakkelijk. (zie hierboven).

WELKE MATERIALEN KAN IK HET BEST GEBRUIKEN VOOR VLOERISOLATIE ?

Er zijn verschillende methoden om de vloer te isoleren. Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer kan met onder andere platen van steenwol of glaswol, thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS of schuim: glas- of steenwol en gespoten purschuim met HFO of water als blaasmiddel (geen HFK’s als blaasmiddel).

Voor bodemisolatie gebruik je ander materiaal. Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur LDPE). Die voorkomt dat de kruipruimte vochtig wordt.
Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er een luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4), die kan drijven en het vochtgehalte in de kruipruimte terug dringt.
Qua isolatie maakt het niet veel uit welk materiaal je voor vloerisolatie gebruikt. Het draait uiteindelijk om de warmteweerstand Rc van de vloerconstructie. Als je maar goed oplet welke dikte en Rc -waarde de vloerisolatie biedt. Een Rc-waarde van 1,3 is het wettelijk minimum voor renovatie en verbouw van bestaande woningen, volgens het Bouwbesluit. Maar als je op dit minimum gaat zitten, doe je jezelf tekort. Je bespaart dan weinig op materiaalkosten, en loopt relatief veel comfortverbetering en energiebesparing mis. Het beste is om tenminste een Rc-waarde van 3,5 aan te houden. Om dit te behalen, heb je van het ene materiaal dan wel meer nodig (d.w.z. een dikkere isolatielaag) dan van het andere materiaal.

DOE IK HET ZELF ?

Zeer ervaren doe-het-zelvers kunnen hun vloer zelf isoleren. Maak voordat je start, dan wel eerst de leidingdoorvoeren en andere luchtlekken goed dichten met glas- of steenwol. Isoleer ook de cv-leidingen.

WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK EEN OFFERTE VOOR VLOERISOLATIE AANVRAAG ?

Nodig meerdere bedrijven uit om een offerte uit te brengen en vraag om een referentie. Meer tips vind je in de checklist van Milieu Centraal: milieucentraal.nl/media/3238/checklist-vloerisolatie-nov2016-01.pdf.

zie ook: Energiebesparing – Vloerisolatie