TRIPLE GLAS

TRIPLE GLAS

TOPISOLATIE

Energieneutraal wonen in stappen – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Triple glas is dubbel HR++ glas met wat extra’s. Goed voor comfort in huis, en een lagere energierekening.

WAT KOST TRIPLE GLAS ?

 • Eenmalige investering = 4500 euro
  (voor een eengezinswoning). Het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas kost ongeveer 20% meer dan met HR++ glas

EN WAT LEVERT HET OP ?

 • Jaarlijkse besparing 290 euro (voor een eengezinswoning)
 • Waardestijging van het huis
 • Extra comfort: geen kou meer bij de ramen, geen condens aan de binnenkant van het raam en veel minder geluid van buiten.

DOE IK HET ZELF ?

Het plaatsen van triple glas moet altijd door een professioneel bedrijf worden uitgevoerd.

WAT IS TRIPLE GLAS ?

Triple glas wordt ook wel HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd. Dit soort isolatieglas bestaat uit drie platen met daartussen een ruimte (de spouw) In de spouw zit een edelgas (argon). Dit edelgas in de spouw isoleert. Bij gewoon dubbelglas (HR of HR+) zit in de spouw droge lucht, wat minder goed isoleert. Aan de binnenzijde van HR-glas zit ook een onzichtbare coating (laagje), die nog meer bijdraagt aan de isolatie. De coatings weerkaatsen namelijk warmte, terwijl ze licht doorlaten.

Enkelglas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw comfort is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas, zeker als je je kozijnen moet vervangen. Kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR. +-glas, maar je hebt nog meer comfort en het bespaart ook meer. Overweeg ook om houten kozijnen te vervangen door kunststof of aluminium of aluminium-hout kozijnen met triple glas. Dit scheelt ook een hoop gedoe.

HOE WEET IK WELK GLAS IK IN MIJN RAMEN HEB ?

Je kunt op eenvoudige wijze checken welk soort isolatieglas je in je woning hebt:

 • Met een aansteker of brandende lucifer: hou het vlammetje van een aansteker of brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling in de ruit.
  Je ziet vier vlammetjes. Bij gewoon dubbelglas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw).
  Dit komt door de coating. Je kunt hiermee alleen zien of je HR-glas hebt. maar niet welk soort HR glas.

 • Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbelglas hebt.

 • Triple glas herken je aan de drie glasplaten, waartussen twee spouwen zitten. Dat zijn de ruimtes tussen het glas.

KAN TRIPLE GLAS OOK BIJ MIJ ?

Meestal wel. In sommige gevallen is triple glas echter niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je kozijnen van de draaiende delen van je ramen het gewicht niet kunnen houden. Of omdat je in een monument woont (simpelweg dat het nu niet past binnen je beschikbare budget). Er zijn dan een aantal alternatieven. Probeer eerst of HR++- glas kan. Lukt dat ook niet, denk dan aan voorzetramen raamfolie, isolerende gordijnen of monumentenglas.

 • Voorzetraam
  Een voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant tegen een bestaand houten raamwerk of in een stalen kozijn geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met een HR warmtereflecterende coating.

 • Isolerende raamfolie
  Deze warmtereflecterende folie wordt direct op het glas geplakt. Dit moet door een vakman gedaan worden. Ook is er kozijnfolie, die je voor het raam spant en op de kozijnen plakt. Dit kun je zelf doen.

  Meer informatie over isolerende raamfolie vind je op:
  milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/isolerende-raamfolie/

 • Isolerende gordijnen
  Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed in een vergelijking van verschillende soorten raambekleding.
  Meer informatie over isolerende gordijnen vind je op: milieucentral.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/isolerende-raambekleding/

 • Monumentenglas
  Dit glas is speciaal voor monumentale panden. Het ziet eruit als oud glas en is vrij dun, zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Er is enkelvoudig en dubbel monumentenglas.


WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK EEN OFFERTE VOOR TRIPLE-GLAS WIL AANVRAGEN ?

Check van tevoren of je kozijnen geschikt zijn voor het plaatsen van isolatieglas. Meer tips vind je op: milieucentraal.n/media/3236/checklist-glas-nov2016-01.pdf

meer over Triple Glas: energiebesparing-triple glas