LEDLAMPEN

LEDLAMPEN

LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID

Duurzamer in 1 dag – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

WAT KOST EEN LEDLAMP?

Een ledlamp van 12 watt geeft net zoveel licht als een gloeilamp van 60 watt en kost ongeveer  euro.

EN WAT LEVERT HET OP ?

Bij 550 branduren per jaar bespaar je met een ledlamp 5,60 euro ten opzichte van een gloeilamp.

Een gemiddeld huishouden heeft nog 24 onzuinige lampen in huis hangen. Vervang ze door ledlampen en bespaar 45 euro op je energierekening!



WAAR MOET IK BEGINNEN?

Vervang als eerste de lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen. Als je de meest gebruikte gloei- en halogeenlampen in de woonkamer en keuken vervangt door led, bespaar je zo’n 30 euro per jaar op je energiekosten. Vervang je ook de overige onzuinige lampen, dan komt daar nog eens 15 euro bij.

ZIJN ZUINIGE LEDLAMPEN NIET DUUR?

Ledlampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen. Maar als je het stroomverbruik én de levensduur meetelt, ben je in veel gevallen toch goedkoper uit met led. Zo gaan ledlampen vaak 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp het al begeeft na 1.000 branduren. Je moet dus eigenlijk de aanschafkosten van éen ledlamp vergelijken met die van vijftien gloeilampen. Je bespaart verder maar liefst 80 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder elektriciteit gebruikt dan de gloeilamp.

WEGGOOIEN VAN GLOEILAMPEN IS TOCH ZONDE?

Het is geen verspilling om een nog werkende gloeilamp te vervanger door een zuinige ledlamp. De gloeilamp verspilt stroom en zorgt daardoor juist voor onnodige milieubelasting. De extra milieubelasting die ontstaat doordat je de gloeilamp weggooit en een nieuwe ledlamp moet worden gemaakt, is laag vergeleken met de milieuwinst door de grote energiebesparing met ledlampen.

HOE ZIT DAT BIJ SPAARLAMPEN?

Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig als ledlampen. Het is daarom niet nodig om nog goed werkende spaarlampen te vervangen. Spaarlampen hebben ten opzichte van led wel een aantal nadelen. Zo duurt het even voordat de spaarlamp voluit licht geeft en doet de lamp het bij kou minder goed. Daarom zijn ze minder geschikt om in de tuin of in de schuur te gebruiken. Ook gaat een spaarlamp eerder stuk bij veelvuldig gebruik. En als de spaarlamp kapot is, moet deze met zorg worden opgeruimd in verband met het kwik in de lamp.

HOE KAN IK VERDER BESPAREN OP VERLICHTING?

  • Maak optimaal gebruik van daglicht in je huis. Zo hoeven je lampen minder vaak te branden. Houd je ramen vrij en laat het licht niet tegenhouden door gordijnen of planten. Gebruik lichte kleuren op de muur of de vloer. In sommige huizen kan een lichtkoepel of dakkapel uitkomst bieden om meer daglicht binnen te laten.
  • Doe lampen, ook ledlampen, uit als je een ruimte verlaat. Doe dit zelfs als je korte tijd weg bent, bijvoorbeeld op de gang of in het toilet. Eventueel kun je hier een tijdklok of bewegingssensor plaatsen. Let dan wel op dat deze sensor zelf niet te veel energie gebruikt.

zie ook ENERGIEBESPARING / LED verlichting.