LAGE-TEMPERATUUR-VERWARMING

LAGE-TEMPERATUUR-VERWARMING

VERWARMING 2.0

Energieneutraal wonen in stappen
bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Een lagetemperatuurverwarming scheelt op je energierekening, zorgt voor meer comfort en is milieuvriendelijker dan conventionele verwarming.

WAT KOST LAGETEMPERATUURVERWARMING (LTV) ?

Eenmalige investering 2.500 euro bij vervanging van de helft van je radiatoren door lagetemperatuuradiatoren.
Je vervangt dan de radiatoren in de ruimtes die je het meest verwarmt: woonkamer, keuken en eventueel badkamer. Dit geldt zowel voor een eengezinswoning als voor een appartement.

EN WAT LEVERT HET OP ?

Jaarlijkse besparing:

  • 105 euro voor een huishouden met een HR-combiketel met LTV en Low H2O-radiatoren.
  • 60 euro voor een LTV-systeem met wand-of vloerverwarming.
  • 40 euro bij gewone LT-radiatoren.

HOE GEBRUIK IK LTV OPTIMAAL ?

Een LTV bespaart het meest in combinatie met een elektrische warmtepomp. Een warmtepomp voor woningverwarming gebruikt elektriciteit om warmte op te halen uit bodem, grondwater of buitenlucht. Vanwege dat elektriciteitsverbruik stijgt de elektriciteitsrekening en daalt de gasrekening. De totale energierekening voor verwarming en warm water pakt bij een gemiddelde nieuwbouwwoning met LTV en warmtepomp zo’n 17 procent lager uit dan bij een soortgelijke woning met een HR-combiketel op gas.

WAT IS LAGETEMPERATUURVERWARMING ?

Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren en de vloer- of wandverwarming gaat maximaal 55 graden Celsius.
Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden.
Vanwege de lagere temperatuur kan LTV bij een lager gasverbruik jouw huis warm houden. Dat scheelt op de gasrekening en op uitstoot van broeikasgassen. Je huis wordt gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker verwarmd. Je bespaart energie en geniet van meer comfort in huis. Voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

HOE WERKT LTV ?

Een systeem voor LTV is te koppelen aan bijna alle HR-ketels collectieve verwarming en warmtepompen.

Zowel bij ‘gewone’ radiatoren als bij LTV stroomt warm water vanuit een cv-ketel (of een ander verwarmingstoestel) via leidingen door het huis en weer terug naar de ketel. Onderweg geeft het water warmte af aan de omgeving, waardoor de woning opwarmt. De ketel stookt het afgekoelde water weer op als de temperatuur in huis de thermostaattemperatuur nog niet heeft bereikt. Het belangrijkste verschil tussen LTV en verwarming via gewone radiatoren is dat de temperatuur van het water dat door LTV loopt veel lager is.

Een traditionele cv-installatie pompt namelijk water van 80 (of oudere systemen zelfs 90) graden Celsius rond. Als het water terugkomt in de ketel is het 60 graden. LTⅤ werkt met een aanvoertemperatuur van maar 25 tot 55 graden Celsius. Het water wordt opgestookt door een HR-ketel, warmtepomp of stadswarmte. Door die lage temperatuur werkt het verwarmingstoestel met een hoger rendement en is er minder gas (dan wel elektriciteit of stadswarmte) nodig. Daarom is LTV een stuk milieuvriendelijker en bespaart het op je gasrekening.

Overigens is LTV en de bijkomende energiebesparing alleen realiseerbaar in zeer goed geïsoleerde woningen met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren. Deze radiatoren zijn wat groter dan normale cv-radiatoren, zodat die bij een lage temperatuur van het aangevoerde water toch genoeg warmte kunnen afgeven.

Zogeheten Low H2O-radiatoren bevatten minder water en geleiden de warmte beter, waardoor ze sneller opwarmen en de warmte nog beter afgeven.
LT-radiatoren en Low H2O-radiatoren heten ook wel LT-convectoren. In plaats van radiatoren kun je ook kiezen voor leidingen die zijn weggewerkt in de vloer of de wand: wand- of vloerverwarming dus. Vloer- en wandverwarming kunnen geplaatst worden met of zonder isolatiemateriaal (onder of achter de leidingen)

Het belangrijkste verschil is de opwarmtijd: met isolatiemateriaal warmt het LTV-systeem sneller op. Zowel met als zonder isolatie behoud je een constante temperatuur.

LTV met vloerverwarming werkt het best met een tegelvloer of een andere steenachtige vloer, aangezien dit de warmte uit de vloer het best doorlaat naar de kamer. Wil je toch liever hout, linoleum of andere vaste vloerbedekking die niet steenachtig is, informeer dan bij de leverancier of deze te combineren is met vloerverwarming.

Vraag ook naar de zogeheten warmteweerstand: de vloer moet warmte goed doorgeven naar de kamer, anders moet de LTV-installatie (veel) harder stoken. De warmteweerstand moet daarom lager zijn dan 0,1 (m2 K/W). Let er bij aanschaf van LTV met vloer-of wandverwarming ook op dat er een zuinige pomp bij zit, met energielabel A. Deze heeft een schakelaar die de pomp automatisch uitzet als er geen warmte nodig is.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN LTV ?

LTV heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • De gasbesparing van LTV met vloer- of wandverwarming ontstaat niet alleen door de lagere aanvoertemperatuur, maar ook doordat de thermostaat 1 of 2 graden lager kan. Dat komt doordat vloer- en wandverwarming heel constant warmte afgeven in de vorm van aangename stralingswarmte. Die constante, aangename temperatuur zorgt bovendien voor minder tocht en meer comfort in huis.

  • Voor bewoners met luchtwegklachten is LTV extra prettig: de lucht in huis irriteert de luchtwegen minder aangezien LTV geen schroei van stof geeft en minder zwevend stof in de lucht.

  • Bij LTV met vloer- of wandverwarming hoef je de thermostaat alleen laag te zetten bij langere afwezigheid (vakanties), en niet meer als je gaat slapen of de deur uit gaat Je kunt de thermostaat altijd op dezelfde temperatuur laten, aangezien door de zeer goede isolatie bijna geen warmte verloren gaat Het is zelfs af te raden om de thermostaat s nachts of bij afwezigheid meer dan 2 graden lager te zetten omdat dan het energieverbruik van het systeem stijgt: de ketel of warmtepomp moet dan harder stoken bij een lager rendement.
    Let op bij LTV met LT-convectoren is het wel slim om de thermostaat 2 tot 4 graden te verlagen als weggaat of gaat slapen.
    Tijdens vakanties kan de thermostaat op vorstvrij (tot 10 graden Celsius)

WAT ZIJN DE NADELEN VAN LTV ?

Het enige nadeel is dat het lang kan duren om op te warmen, vooral met vloer- of wandverwarming. LTV is vooral geschikt voor ruimten die je veel gebruikt en constant warm wilt houden, en niet voor kamers, die je snel of voor een korte periode wilt kunnen opwarmen. Voor zulke kamers, zoals de slaapkamer is het beter om LT-radiatoren te gebruiken: die warmen sneller op.