GOEDE ZONWERING

GOEDE ZONWERING

VOOR DE WARME DAGEN

Energieneutraal wonen in stappen – bron: eigen inventarisatie en brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Een goed geïsoleerde woning doet z’n werk als een thermosfles. In een thermosfles kun je warme dranken warm houden maar evengoed koude dranken koud houden. De thermosfles, maar ook de isolatielaag in een huis maakt het niet uit in welke richting de energiestroom gaat: de isolatielaag zorgt ervoor dat de energiestroom door de gebouwschil afgeremd en daarmee over de tijd, beperkt wordt.
Maar vooral ramen, zijn de zwakke plekken in de geïsoleerde warmteschil van een verder goed geïsoleerd gebouw: de warmtedoorgang door een raam, zelfs met dubbelglas is altijd nog een flinke factor hoger dan door een geïsoleerde gevel. Daar komt nog bij, dat een raam, zelfs met HR++-glas of zelfs met Triple beglazing en met reflecterende coatings, nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid straling (licht) doorlaat. Die straling wordt binnen geabsorbeerd (opgenomen) door de vloer, wand, meubels, waarop het zonlicht valt. Dat wil zeggen: de oppervlakken waarop het zonlicht valt worden daardoor opgewarmd. Je gaat zelf ook in het (voorjaars-)zonnetje zitten om even lekker op te warmen.
Maar daardoor kan er meer energie, d.w.z. meer warmte in huis geproduceerd worden dan je voor aangenaam houdt.
Dan wordt zonwering wenselijk. Meer dan wenselijk als het discomfort zo groot wordt, dat je weer energie moet gaan gebruiken om met airconditioning het huis te gaan koelen.

WAT KOST GOEDE ZONWERING?

De prijzen lopen sterk uiteen, en zijn afhankelijk van de breedte van het scherm en de bediening (elektrisch of handmatig.)

EN WAT LEVERT HET OP ?

Met goede buitenzonwering houd je in de zomer de zon buitenshuis. Daarmee voorkom je dat het in huis onaangenaam warm wordt.
Geïsoleerde luiken dragen daarenboven bij aan de isolatiewaarde van ramen als de luiken gesloten zijn.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten buitenzonwering.
Er zijn (vaste) bouwkundige maatregelen mogelijk en zonwering in de vorm van luiken, shutters, zonneschermen, markiezen, screens en jaloezieën, maar ook door geschikte beplanting kun je ’s zomers overmatige zoninstraling voorkomen.

WELKE ZONWERING ?

  • Bouwkundige maatregelen en bomen en struiken:
    • een brede dakoverstek,
    • luifels, al dan niet met plantenbegroeïng
    • bladverliezen bomen en struiken strategisch geplaatst.

Zeker als een gebouw of woonhuis grondig gerenoveerd gaat worden of een tuin nieuw ingericht wordt, is het alleszins de moeite waard dit soort maatregelen te overwegen.

Alle zonneschermen en luiken buiten aan de gevel moeten goed en stevig gemonteerd worden omdat de windbelasting nogal wat krachten gaat uitoefenen. Er zijn overigens ook zonneschermen in uitvoeringen te krijgen die minder gevoelig zijn voor wind.

Screens en rolluiken worden meestal vanuit huis elektrisch bediend.
Zonneschermen kunnen elektrisch worden bediend of met de hand.

  • Schermen, jaloezieën, blinden en luiken.
    Al deze typen zonwering bepalen de uitstraling van de woning of het gebouw en men informeert beter even bij de gemeente of dit vergunningplichtige voorzieningen zijn.
    Er is een hele familie aan (min of meer bouwkundige) oplossingen voor zonwering buiten aan de gevel:
    • Draailuiken die je voor de ramen draait,
    • Schuifluiken,
    • Vouw- en schuifluiken,
    • Shutters,
      Allemaal uitvoerbaar met gesloten vlak (ook geïsoleerd), met jaloezieën, met lamellen, met persiennes.

      Zeer informatief ter illustratie en om een beetje thuis te worden in de terminologie en mogelijkheden: zie www.isoluik.nl
  • Uitvalschermen 
  • Markiezen
  • Rolluiken

  • Zonwerend glas:
    Er bestaat ook zonwerend glas; dit is te herkennen aan de codes ZHR of ZHR++. Dit houdt een deel van het zonlicht tegen in de zomer, maar minder effectief dan buitenzonwering. Nadeel is dat de zon in het stookseizoen ook wordt tegengehouden door ZHR of ZHR++ terwijl je dan juist plezier hebt van de zon en minder stookkosten.
  • Screens
    Screens zijn meestal half doorzichtig zodat ze de zon tegenhouden en je nog naar buiten kunt kijken. Screens hebben als voordeel dat ze nauwelijks gevoelig zijn voor wind.

IN HOEVERRE HELPT BINNENZONWERING ?

Binnenzonwering, zoals rolgordijnen, luxaflex en lamellen, is het minst effectief: de zonnewarmte is immers al door het raam naar binnen en zal vervolgens via de binnenzonwering in de kamer komen. Er bestaat ook luxaflex die tussen het glas wordt geplaatst: dit werkt beter dan binnenzonwering om zon tegen te houden, maar minder goed dan buitenzonwering