Radiator Ventilator

Radiator Ventilator

Een radiatorventilator, het klinkt misschien ingewikkeld, maar het werkt heel eenvoudig. Het is een ventilator – die geschikt is voor bijna elke radiator of convector(put) – die warme lucht versneld de ruimte in blaast. En zo bespaar je energie! Ook verhoog je je wooncomfort. Ruimtes worden sneller en gelijkmatiger warm én je kunt de temperatuur in huis een stukje lager zetten. Win-win!

Zo werkt een radiatorventilator

Je bevestigt de radiatorventilator aan de onderkant tussen de platen van je radiator. De thermostaat van de ventilator plaats je in de buurt van de warmwater aanvoer. Het bevestigen gaat gemakkelijk met bijgeleverde magneten.

Zodra de radiatorventilator aan gaat, blazen de ventilatoren lucht langs de warme radiator de kamer in. Die lucht wordt warm door de hitte van de radiator. De radiator ventilator gaat vanzelf aan zodra de radiator 33 graden is.  Bij 25 graden of lager gaat ‘ie weer uit.

Hoeveel ventilatoren heb je nodig

Eén radiatorventilator verplaatst per uur zo’n 30m3 lucht. Als alle lucht in een ruimte 1x per uur circuleert is dat meestal voldoende.

Een voorbeeld: je hebt een woonkamer van 5 meter breed, 8 meter lang en 3 meter hoog. We raden je dan 4 radiatorventilatoren aan. Je kiest dan voor een Trio set met Uitbreidingsset, of twee Duo sets. In een slaapkamer zal doorgaans één SpeedComfort (een Monoset) meer dan voldoende zijn.

De radiatorventilator werkt op stroom. Het apparaat is erg zuinig en daarmee duurzaam in gebruik. De netvoeding is verliesvrij, als de Speedcomfort niet in bedrijf is, verbruik je niets. Ook maken ze weinig geluid: ongeveer 20 decibel. Dat is ongeveer even luid als het geluid van ruisende bomen.

Met ventilator werkt je radiator duurzamer

Wij willen fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Met een radiatorventilator zet je een stap in die richting.

Ten eerste bespaar je per jaar ongeveer 10% gas doordat kamers sneller opwarmen. Ten tweede kun je de watertemperatuur van je cv-ketel verlagen naar 60-70 graden Celsius*[1]. Comfortabel wonen en besparen gaat dus heel goed samen.

Hoeveel je bespaart met een radiatorventilator verschilt per situatie

Zo werkt een ventilator bijvoorbeeld minder goed als je je bank voor de verwarming zet. De ventilatoren kunnen de warme lucht dan niet goed de kamer in blazen. Toch merk je ook in dat geval al verschil.

De radiatorventilator is duurzaam geproduceerd

De behuizing van de radiatorventilator is gemaakt van zogeheten ‘biobased materiaal’. Dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt om het materiaal te maken. Verder is het materiaal afbreekbaar als je het in de grond stopt.

De SpeedComfort is een Nederlands product en wordt in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

 Zo werkt het

Kies de gewenste lengte radiatorventilator (mono, duo of trio) en plaats deze met magneten of op pootjes in een handomdraai op de juiste plek (zie uitleg hieronder per type verwarming). Plaats de externe thermostaatschakelaar, in de buurt van de warmwater aanvoer. Als de radiator of convector op die plek 33 graden wordt, gaan de ventilatoren automatisch werken. Hierdoor wordt de warmte uit de radiator/convector versneld in de ruimte gebracht. De kamer is eerder op temperatuur en de warmte wordt beter verdeeld. De warmte uit de radiatoren/convectoren wordt ook veel langduriger de ruimte in gebracht. De ventilatoren stoppen pas, als de temperatuur van de radiator/convector onder de 25 graden komt.

Kijk hier hoe je een radiatorventilator plaatst.

De voordelen op een rij

  • Je kamer is in de helft van de tijd op temperatuur
  • Je kunt de thermostaat 1 tot 2 graden lager instellen, zonder in te leveren op comfort
  • De aanvoertemperatuur van het water in de CV-installatie kan worden verlaagd
  • Met SpeedComfort radiatorventilatoren kan je tot wel 22% besparen op je gasverbruik
  • De SpeedComfort radiatorventilator is een Nederlands product
  • De radiatorventilatoren van SpeedComfort worden in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • De netvoeding is verliesvrij, als de radiatorventilator niet in bedrijf is, verbruik je niets

Je kan een radiatorventilator gebruiken voor:

  • Standaard radiatoren
    Veel radiatoren hebben 2 of 3 platen (type 22 of 33) met een tussenruimte van meer dan 7 cm. Hier plaats je de SpeedComforts onderin de radiator. De magneetschuifjes zullen vanzelf de ijzeren platen vinden.
  • Smalle(re) radiatoren
    Heb je radiatoren die minder dan 7 cm ruimte hebben tussen de platen? Trek dan de magneetschuifjes uit de behuizing en plaats ze met de magneet naar boven terug. De blokjes tegenover de magneetschuifjes hebben alleen een cosmetische functie en kan je verwijderen. De SpeedComfort komt nu strak onder de radiator te hangen.
  • Enkelplaats radiatoren
    Heb je een radiator met één plaat, dan trek je de magneetschuifjes uit de behuizing en plaatst je ze alle vier met de magneet omhoog aan één kant. Met de magneten tegen de achterkant van de radiator komt de SpeedComfort er strak onder te hangen.
  • Convector of convectorput
    Heb je een convector of convectorput, dan vind je daarvoor aan de onderkant van de behuizing vier pootjes. Die plaats je in de speciaal hiervoor beschikbare gaatjes, met het voetje in de lengterichting. Je kan de SpeedComfort zowel op, als onder het convectorblok plaatsen.

Soorten radiatorventilatoren

  • Radiatorventilator Mono set
    De Mono set is geschikt voor radiatoren en convectoren van 50 tot 70 cm. De set bestaat uit: 1x SpeedComfort, 1x Adapter 12V, snoerlengte 1.80m, 1x Externe thermostaatschakelaar met magneetbevestiging, kabellengte 0,60m.

Naast de Mono set zijn er nog 2 maten verkrijgbaar en is er ook nog een uitbreidingsset.

  • Duo set: Geschikt voor radiatoren en convectoren van 75 tot 120 cm.
  • Trio set: Geschikt voor radiatoren en convectoren vanaf 120 cm.
  • Uitbreidingsset: Kan toegevoegd worden aan de Trio set voor nog meer lengte.

Vuistregel voor het aantal te plaatsen SpeedComforts

Eén SpeedComfort verplaatst per uur zo’n 30m3 lucht. Als alle lucht in een ruimte 1x per uur circuleert is dat doorgaans voldoende.
Rekenvoorbeeld: een woonkamer van 5 meter breed, 8 meter lang en 3 meter hoog heeft een inhoud van 120m3. Je kiest dan voor een Trio set met Uitbreidingsset, of twee Duo sets. In een slaapkamer zal doorgaans één SpeedComfort (een Mono set) meer dan voldoende zijn.

 

[1] Misschien kun je de watertemperatuur nog verder verlagen (juist met radiator ventilatoren): Misschien zelfs naar 50 graden, 40 graden?
Kijk op: https://duurzaammaasgouw.nl/leer-je-huis-kennen-3/