Subsidie voor 6000 Zonnepanelen in Maasgouw

6000 panelen op 4 daken in Maasgouw

Op 25 november 2020 maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) bekend welke subsidie-aanvragen voor de Stimulering Duurzame Energie (SDE) toegekend zijn in de z.g. voorjaarsronde* 2020. Voor allerlei vormen van CO2- besparende technieken, maar uit die heel lange lijst hier samengevat projecten in Maasgouw voor zonnepanelen op daken en in “veldopstelling”.

  • Voor zonnepanelen op daken is een subsidie beschikking gegeven op 2 projecten in Wessem en 2 projecten in Heel:
    Samen zullen dat circa 6000 (5947) zonnepanelen zijn, die opgeteld een vermogen van 2,14 MW (2140 kiloWatt) zullen hebben en jaarlijks circa 2034 MWh (2.034.000 kWh) stroom leveren. Dat komt overeen met het jaarlijkse stroomverbruik van 580 gezinnen (gemiddeld in Nederland ca 3500 kWh per jaar/per woning).
    In de Gemeente Maasgouw werden in de voorjaarsronde geen subsidiebeschikkingen toegekend voor zonnepanelen in “veldopstelling” (ook zonneweides, zonneparken, grondgebonden zonnepanelen genoemd)
  • In heel Limburg ontvingen in totaal 591 projecten voor het installeren van zonnepanelen op daken een SDE-beschikking.
    Totaal zijn dat ongeveer 1 miljoen (!) panelen, goed voor een jaarproductie van 341.871 MWh (vergelijkbaar met de stroomafname van ca. 97.500 gezinnen). Al die zonnepanelen kunnen in 15 jaar totaal over bijna € 229 miljoen SDE-subsidie kunnen declareren op basis van de geproduceerde energie.
  • Verder kregen in Limburg 8 projecten voor grondgebonden zonnepanelen (zonneweide of zonnepark genoemd) de SDE-subsidie toegekend: in Echt, Weert (2 projecten) , Griendtsveen, Heythuysen, Born, Grubbenvorst en Oirlo.  In 15 jaar een subsidie van € 23,6 miljoen. Het totale opgestelde vermogen zal 40,22 MW zijn met een jaarproductie van 38.211 MWh  (overeenkomstig het jaarlijks stroomverbruik van nog eens ongeveer 11.000 gezinnen. )

Bron: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/stimulering-duurzame-energieproductie-en-klimaattransitie-sde/stand-van-zaken-aanvragen

Toelichting op de SDE-subsidie procedure:

aanvragen voor SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energie) kunnen 1 of 2 maal per jaar ingediend worden. Voor 2020 zijn (waren) een voorjaarsronde en een najaarsronde voorzien. Deze SDE-rondes zijn in feite “veilingen” waarin de aanvrager in feite een bod uitbrengt tegen welke kWh-prijs hij hernieuwbare energie kan produceren. Wel geldt voor elke veiling een maximum prijs. Nu is de productie van hernieuwbare energie (op land, niet op zee) nog altijd duurder dan de marktprijs voor stroom die geproduceerd wordt met aardgas, aardolie of bruinkool. Die jaargemiddelde marktprijs hiervoor ligt ongeveer op 4,7 Euro-cent per kWh. Het gat tussen de nog steeds duurdere productieprijs voor hernieuwbare stroom uit zon of wind, en de prijs van de CO2-vervuilende stroom, wordt aangevuld met die SDE-subsidie. En dat gegarandeerd voor 15 jaar. De subsidiepot voor elke veiling is beperkt. Er is een ranking voor toekenning op verschillende parameters van de bieding. En voor elke susbsidie-ronde is de pot beperkt. Op=Op.
Hierboven dus de resultaten van de voorjaarsronde 2020 die in februari van dit jaar plaatsvond. De Najaarsronde 2020 vindt nu in november plaats. En dat opgedeeld in 4 fasen, d.w.z. op 4 data met elk een maximumprijs waaronder geboden moet worden. De eerste fase was op 24 november, de tweede op 30 november en de 3e en 4e telkens een week later. Telkens een iets hoger maximum bedrag, maar wel steeds minder in de subsidiepot.
De Coöperatie Duurzaam Maasgouw schrijft voor het coöperatieve project Zonneweide Hofstraat op 30 november in op de 2e fase van de veiling! In februari-maart 2021 hopen we dan ook te horen of onze bieding gehonoreerd wordt met de SDE-subsidie en het project Zonneweide Hofstraat kan doorgaan.