SPOUWMUURISOLATIE
TOPINVESTERING
Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL
Een betere investering dan spouwmuurisolatie is bijna niet denkbaar. Het rendement ten opzichte van een spaarrekening is maar liefst 11%.
WAT KOST SPOUWMUURISOLATIE ?
- Eenmalige investering:
- 2.100 euro voor een eengezinswoning
- 700 euro voor een appartement
EN WAT LEVERT HET OP ?
- Jaarlijkse besparing:
- 550 euro voor een eengezinswoning,
- 190 euro voor een appartement
- . Terugverdientijd: ongeveer 4 jaar
- Rendement (in vergelijking met een spaarrekening): 11 procert
- Waardestijging van het huis
- Extra comfort
WAT IS SPOUWMUURISOLATIE ?
Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Deze ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Hierdoor geven de muren minder kou af en houdt je woning de warmte in huis beter vast. Je krijgt een gelijkmatiger verwarmde woning. Ook de winst voor het milieu is groot doordat de verwarming minder vaak aanslaat daalt je gasverbruik. Daardoor wordt minder CO2, uitgestoten.
DOE IK HET ZELF ?
Spouwmuurisolatie is geen klus voor de doe-het-zelver.
Vraag altijd een specialist om je te helpen. Het gevelisolatiebedrijf boort aan de buitenkant gaten in de voegen van de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Door die gaten blaast het bedrijf isolatiemateriaal de spouw in. Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes in dezelfde kleur van je voegen dichtgestopt. Zo zie je er niets meer van. Onderhoud is niet nodig.
WAAROM SPOUWMUURISOLATIE ?
De helft
van de spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd.
Logisch, want spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis. Je merkt
direct het verschil in comfort, je krijgt een lagere energierekening en het is
goed voor het milieu.
Spouwmuurisolatie levert een forse besparing van energiekosten op. En vaak worden de kosten van de eenmalige investering fors hoger geschat dan ze daadwerkelijk zijn. Spouwmuurisolatie geeft veel
comfort in huis. De muren geven minder kou af en de warmte in huis wordt beter vastgehouden. Daardoor is de temperatuur in huis gelijkmatiger. Ook voor het milieu is het goed, omdat je minder CO2 uitstoot. Je zet de verwarming namelijk minder snel aan en niet meer zo hoog. Spouwmuurisolatie verbetert ook de waarde van je woning en het energielabel van je woning, waardoor je woning in waarde stijgt.
HOE WERKT SPOUWMUURISOLATIE ?
De lucht die normaal in een spouw zit, circuleert. Stilstaande lucht isoleert beter. Door de spouw met isolatiemateriaal te vullen, komt de lucht in de spouw stil te staan en wordt de stralingswarmte tegengehouden, zodat deze niet doorstraalt naar de buitenmuur en de warmte weer zou verdwijnen.
De lucht die normaal in een spouw zit, circuleert. Stilstaande lucht isoleert beter. Door de spouw met isolatiemateriaal te vullen, komt de lucht in de spouw stil te staan en wordt de stralingswarmte tegengehouden, zodat deze niet doorstraalt naar de buitenmuur en de warmte weer zou verdwijnen.
HEB IK AL SPOUWMUURISOLATIE ?
Als jouw woning is gebouwd voor 1920, dan heeft die hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Vanaf 1920 kregen de meeste huizen bij de bouw wel buitenmuren met een spouw. De reden is dat een spouw vochtproblemen in huis vermindert: de spouw voorkomt dat vocht van buiten naar binnen kan dringen. Alle woningen gebouwd vanaf 1976 hebben een spouw en zijn doorgaans ook geïsoleerd.
Heb je wel een spouwmuur en weet je niet of deze is geïsoleerd?
Die kan al tijdens de nieuwbouw geïsoleerd zijn (met isolatieplaten of isolatie dekens, of een reflecterende bubble-folie) of op een gegeven moment na-geïsoleerd zijn (door de spouw in te blazen met steenwol, glaswol of EPS parels ofwel ingespoten met PUR-schuim.)
Als de spouwmuur na-geïsoleerd is, check dan of er gaten in de voegen tussen de stenen van je gevel zitten. De dichtgestopte inblaasgaten liggen, in een regelmatig patroon, ongeveer een meter uit elkaar, het is dus soms even zoeken. Zie je opgevulde boorgaten in de voegen van de buitenmuur, die een meter uit elkaar liggen? Dan is bij jou je woning na de bouw extra geïsoleerd.
In het andere geval – als de woning bij de bouw al geïsoleerd is – is er wat meer en moeilijker onderzoek nodig: Soms is de totale dikte van de gevel al een indicatie. Soms kun je bij de aansluiting van de gevel op het dak, van bovenaf in de spouw kijken, of je daar toegang verschaffen. In het uiterste geval of voor het verkrijgen van uitsluitsel haal je voorzichtig een steen weg of laat een expert met een endoscoop (een kijkertje /spiegeltje) door een geboord gaatje de spouw inspecteren.
KAN SPOUWMUURISOLATIE OOK BIJ MIJ ?
In
principe kan spouwmuurisolatie bij alle woningen waarin een spouw aanwezig is.
Er zijn drie situaties denkbaar waarin het isoleren van de spouw lastiger is.
Bij twee daarvan kunnen oplossingen gevonden worden om alsnog de spouw te
isoleren.
Voorinspectie van de spouw is belangrijk. Problematisch is spouwmuurisolatie in
de volgende gevallen:
- Als de gevel in slechte staat is.
Er zijn bijvoorbeeld poreuze voegen. Het isolatiebedrijf kan de gevel herstellen om deze te prepareren voor spouwmuurisolatie. Of het isolatiebedrijf kan doorverwijzen naar een ander bedrijf.
- Als er vuil in de spouw zit. (bijv. stukken steen, metselmortel).
Het isolatiebedrijf kan ook dit herstellen door de spouw grondig schoon te maken. Of het kan doorverwijzen naar een ander bedrijf.
- Als de baksteen van de gevel niet vorstbestendig is. Een moeilijke beoordeling die een expert moet uitvoeren. Mogelijk is vorstschade aan de bakstenen (of bepleistering) al zichtbaar (gescheurde geschilferde stenen, meestal op de hoeken)
Toelichting: het buitenblad van een niet-geïsoleerde spouwmuur blijft iets warmer en een nat geworden steen van het buitenblad droogt sneller op. Daarentegen blijft het buitenblad van een geïsoleerde gevel net iets kouder en droogt minder snel op. Daarmee moet de baksteen voldoende vorstbestendig zijn. Vooral voor oudere gevels (oudere stenen) kan die vorstbestendigheid dus een belangrijke beoordeling van geschiktheid zijn. In de risicoafweging speelt ook de luchtdichtheid en de kwaliteit van ventilatiesysteem na isolatie een rol.
- Als de gevel dampremmend is afgewerkt, dus een dampremmende verflaag heeft, is de vorstbestendigheid van de baksteen mogelijk nog belangrijker. Hierbij moet niet in de eerste plaats gedacht worden aan woonvocht dat door z.g. ademende muren naar buiten moet, maar door regenbelasting opgenomen vocht dat moeilijker (traag) verdampen kan door de verflaag. Als zich daardoor vocht ophoopt achter de verflaag én de baksteen is tevens onvoldoende vorstbestendig, dan kan de spouw mogelijk niet geïsoleerd worden.
Een oplossing kan dan zijn om de verf af te stralen. Dat is een behoorlijke klus.
De gevel kan ook dampopen zijn geverfd; dan is het nog wel mogelijk om iets te doen.
MIJN WONING HEEFT GEEN SPOUW EN IK WIL WEL GRAAG ISOLEREN…
Je kunt
isoleren aan de binnen- of buitenkant van de gevel Aan de binnenkant gebeurt
dat door een voorzetwand te plaatsen.
Dit kun je eventueel zelf doen, mits je een handige doe-het-zelver bent. Dit heeft
wel gevolgen voor de dikte van de muur en je levert hier dus woonruimte voor
in. De muren komen namelijk maximaal 10 cm naar binnen. Isoleren aan de
binnenkant kan door:
- Isolatiemateriaal, een winddichte folie en een voorzetwand van gipsplaat te plaatsen tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen (metal studs).
- kant-en-klare panelen te plaatsen. Dit zijn meestal panelen van hardschuim isolatieplaten, met een geïntegreerde afwerking van gipsplaat.
Het
isoleren vanaf de buitenkant van de gevels (ook wel buitengevelisolatie
genoemd) betekent dat je isolatiemateriaal laat plaatsen tegen de buitenmuren
van jouw woning.
Je kunt kiezen uit twee soorten afwerking sierpleister of gevelbekleding (in diverse
varianten, van houten planken tot vezelcementplaten, minerale en kunststofplaten).
Dit heeft gevolgen voor het aanzien (het uiterlijk) van je woning en je hebt
daarom een vergunning van je gemeente nodig.
Je kunt gevelisolatie van binnen en buiten overigens ook combineren met spouwmuurisolatie. Als je je woning energieneutraal wilt maken, is dat bijna een must je hebt hiervoor een Rc van minimaal 4,5 nodig en dat haal je (in een bestaande woning) niet met alleen spouwmuurisolatie.
WELKE MATERIALEN KAN IK HET BEST GEBRUIKEN VOOR SPOUWMUURISOLATIE ?
De meest gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie zijn glaswol, steenwol of EPS parels (bolletjes van piepschuim). Minder vaak gebruikt zijn schuim, UF-schuim of gesiliconiseerde perlietkorrels.
De verschillen tussen de materialen zijn klein: alle materialen isoleren ongeveer evengoed. Belangrijk is dat je een isolatiemateriaal met een KOMO-keurmerk kiest.
Belangrijker voor de isolatiewaarde dan het gebruikte materiaal is de breedte van de spouw. De isolatiewaarde van de gevel (geheel stenen + isolatie), de zogenoemde Rc-waarde, komt na de isolatie van een spouw van 6 cm uit op 1,7. Ter vergelijking een ongeïsoleerde spouw heeft een Rc van gemiddeld 0,4.
WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE EEN OFFERTE VOOR SPOUWMUURISOLATIE WILT AANVRAGEN ?
Vraag vooraf om een inspectie en een referentie. En kijk of het isolatiebedrif is aangesloten bij de SKG-IKOB. Meer handige tips staan in de checklist van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl/media/2111/checklist-spouwmuur.pdf
Meer over spouwmuurisolatie