Energievraag koeltebehoefte niet in beeld bij gemeenten

uit een email-contact met het Klimaatverbond Nederland:

In april publiceerde Klimaatverbond Nederland de resultaten van een enquête die werd gehouden onder gemeenten. De vraag die centraal stond was in welke mate zij rekening houden met de energievraag die samenhangt met de groeiende koeltebehoefte.

Uit de enquête blijkt dat, op een enkele uitzondering na, dit vraagstuk nog onbekend is.
Koeltebehoefte is echter cruciaal in lokaal en regionaal klimaatbeleid

Het Klimaatverbond Nederland is een vereniging waarvan de leden gemeenten, provincies en waterschappen zijn. Voor deze decentrale overheden biedt het Klimaatverbond Nederland ondersteuning in het realiseren en uitvoeren van ambitieus lokaal en regionaal klimaatbeleid.

Kaart gemeenten in Nederland die gerespondeerd hebben op de enqueteUit onderzoek onder de leden blijkt dat het thema koelte een beleidsstuk is, dat bij de meesten ontbreekt. Dat is gezien de toename aan warmtedagen en daaraan gekoppelde toenemende extreme hitte opmerkelijk. Zeker omdat door die hitte de behoefte aan koelte stijgt en de apparaten die daarvoor zorgen, vragen om energie. De energievraag zal hierdoor stijgen (rapport IEA). Klimaatverbond Nederland vraagt daarom aandacht voor dit thema (koelte als beleid) en wel door middel van een eigen artikel.
De media hebben dit verhaal uitgebreid opgepikt.

Energievraag voor woningen stijgt door koeltevraag

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat bij de huidige (nieuw-) bouwnormen (EPC 0,4) de energiebehoefte in woningen heel anders verdeeld is dan wij traditioneel gewend zijn. Bij deze goed geïsoleerde woningen bestaat ruim 40% van de energievraag uit de behoefte aan warm tapwater, bijvoorbeeld voor douchen.

Verwarming van de woning is nog maar ruim 30% van de energievraag en koeling vraagt bijna evenveel energie. In combinatie met het veranderende klimaat en de aanstaande aanscherping van de bouwnormen zal het belang van koeling niet afnemen.
“De ervaringen met de eerste Nul-Op-de-Meter-woningen (NOM) – via renovatie na-geïsoleerde woningen – ondersteunen dit ook: er zijn veel klachten over hitte in deze woningen, waardoor mensen weer koelapparaten gaan aanschaffen”.

Klimaatverbond Nederland pleit daarom voor een aanpak waarbij de warmte- en de koeltevoorziening in samenhang ontwikkeld worden. Beide thema’s hebben directe en grote impact op energiegebruik, ontwerp, techniek, gedrag en gezondheid.

“Als de koeltevoorziening geen onderdeel is van de energiestrategie kan dit leiden tot verkeerde investeringsbeslissingen die later tegen hoge kosten hersteld moeten worden”

zie Klimaatverbond artikel: Koeltebehoefte cruciaal in lokaal en regionaal klimaatbeleid
download enquête resultaat: Koelte in de zomer


zie voor meer nieuwsberichten:  https://duurzaammaasgouw.nl/home/nieuwsberichten/