VOORKOM SLUIPVERBRUIK

VOORKOM SLUIPVERBRUIK
slim besparen


Duurzamer in 1 dag   – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Als je apparaten uitschakelt in plaats van op stand-by te laten staan, verdien je zo’n 70 euro per jaar.

WAT BEN IK KWIJT AAN SLUIPVERBRUIK ?
Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 90 euro per jaar Driekwart, dus bijna 70 euro, daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2 uitstoot) maar ook tientallen euro’s !

WAT IS SLUIPVERBRUIK?

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik.
Of een apparaat zuinig met energie is, zie je bij aankoop op het energielabel. Je kunt ook kijken naar vergelijkende tests op internet en keurmerken.
Is het apparaat eenmaal in huis, dan kun je via slim gebruik het elektriciteitsverbruik verminderen. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-bystand (de cv-ketel en de elektronische deurbel), maar veel sluipverbruik is gemakkelijk te voorkomen.

WAT KAN İK DOEN OM SLUIPVERBRUIK TE VOORKOMEN?

De belangrijkste tips:

  • Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die in plaats van de stand-by knop.
  • Trek de stekker eruit als je een televisie computer of stereo lang niet gebruikt.
  • Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan, bijvoorbeeld een computer met overige apparatuur of een televisie met een decoder of een dvd speler?
    Stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan-uitschakelaar en schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van een apparaat goed door, meestal staan daarin tips voor slim gebruik van het apparaat.

BESPAARSTEKKER

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, die de stand-bystand volledig uitschakelt. Ze zijn te koop bij webwinkel en elektronicazaak onder merknamen als Standby killer, EnergyKeeper of Powersaver

Er zijn bespaarstekkers voor de televisie met dvd recorder, de computer met randapparatuur en het koffiezetapparaat, maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur.  Ze werken op verschillende manieren; laat je dus goed informeren door de leverancier. De prijzen voor schakelklokken variëren van 10 tot 50 euro. Overigens gebruiken de bespaarstekkers zelf ook energie, maar erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt.

METEN IS WETEN

Hoeveel stroom een apparaat verbruikt, kun je ook checken met een energiemeter. Plaats deze tussen het apparaat en het stopcontact Zo’n meter is vanaf 10 euro te koop bij elektronicawinkels en bouwmarkten.
Leden van onze coöperatie lenen GRATIS zo’n energiemeter !

TOP 10 SLUIPVERBRUIKERS

Hieronder vind je de top 10 van apparaten die vermijdbare sluipstroom gebruiken:

Miniboiler 147 kWh/jaar
Uitgebreide decoder met hdd 130 kWh/jaar
Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd) 81 kWh/jaar
Satellietontvanger 59 kWh/jaar
Antenneversterker 47 kWh/jaar
Espressomachine 42 kWh/jaar
Basisdecoder zonder hdd 33 kWh/jaar