TOCHTSTRIPS EN BRIEVENBUSBORSTEL

TOCHTSTRIPS EN BRIEVENBUSBORSTEL
ZO GEDAAN, GROOT VERSCHIL

Duurzamer in 1 dag – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Energie besparen in een tochtig huis? Begin met tochtstrips en brievenbusborstel. Weinig werk direct resultaat

WAT KOST HET?

Materiaalkosten:

 • 100 euro (appartement),
 • 200 euro (eengezinswoning)

aan materiaalkosten van bijvoorbeeld tochtstrips of tochtband.

EN WAT LEVERT HET OP?

 • Jaarlijkse besparing:
  • 50 euro in een ééngezinswoning
  • 25 euro in een appartement
 • Een warm en comfortabel huis

Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. In plaats van de thermostaat een graadje lager te zetten, hebben we de neiging er een graadje bij te doen omdat het zo koud aanvoelt. Echt comfortabeler wordt het er niet door, maar het gasverbruik gaat wel omhoog. Dat moet beter kunnen.

NADEN EN KIEREN DICHT

Een betere remedie tegen tocht is het dichtmaken van naden en kieren met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op. maar ook minder stookkosten.
Door naden en kieren goed te dichten, bespaar je in een gemiddeld eengezinswoning zo’n 50 euro. Door het zelf te doen, ben je alleen materiaalkosten kwijt.
Je verdient deze kosten snel terug, omdat energierekening daalt. Bovendien profiteer je meteen van een warm en comfortabel huis. Compenseren met een graadje meer stoken dan niet meer nodig.

WAAR MOET IK OP LETTEN?

Continu ventileren is nodig voor de gezondheid en dat geldt sterker als naden en kieren dicht zijn. Bewust ventileren met ventilatieroosters of ramen op een kier zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht het huis in kan, met zo min mogelijk tocht.

WAAR ZITTEN DE MEESTE NADEN EN KEREN?

 • Kozijnen: kieren kunnen zitten tussen de draaiende kozijnen van ramen en deuren.
 • Begane grond: op de begane grond zitten vaak onopgemerkte kieren in meterkast, kruipluik en leidingdoorvoeren. Deze kun je dichtmaken met isolatiemateriaal of tochtband. Opvallender zijn de kieren in een brievenbus en onder de buitendeur. Voor de kieren onder de buitendeur zijn tochtborstels ofwel dorpelstrips te koop. Voor een brievenbus zonder tocht kun je het beste een brievenbusborstel kopen.

  Laat kieren onder deuren binnenshuis zitten: die zijn nodig voor goede ventilatie en doorstroming in huis.
 • Binnenkant gevel: aan de binnenzijde van de gevel kunnen naden zitten tussen gipsplaten, erin de aansluiting van beganegrondvloer op de gevel.
 • Zolder en bovenste verdieping: ook op hogere verdieping kunnen kieren zitten rond leidingdoorvoeren en tussen gipsplaten.
 • Dak: in het dak kun je naden tegenkomen tussen dakplaten in de nok van het dak en in de aansluitingen van het dak. Laat deze wel door een specialist controleren en dichten.