RADIATOR-VENTILATOR

RADIATOR-VENTILATOR

JE WONING SNELLER WARM

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Met een radiatorventilator kun je stookkosten verlagen. En het zorgt voor extra comfort.

WAT KOST EEN RADIATORVENTILATOR ?

Je hebt voor minder dan 50 euro al een radiatorventilator van 50 cm met 3 ventilatortjes. Een 3 meter lange op maat gemaakte radiatorventilator met meer dan tien ventilatortjes kost ongeveer 300 euro. (zie ook: kortingsartikelen op deze website)

EN WAT LEVERT HET OP ?

Meer comfort en daardoor ook energiebesparing (omdat de kamerthermostaat lager gezet kan worden)

WAT IS EEN RADIATORVENTILATOR EN WAT DOET HIJ ?

Een radiatorventilator heeft éen of meer kleine ventilatoren in een behuizing. Je maakt hem op of onder je radiator vast en je sluit hem aan op een stopcontact. Als de radiator warm wordt, schakelt de radiatorventilator in. Die zorgt ervoor dat de radiator meer warmte afgeeft doordat er meer lucht langs de radiator stroomt. Dit is vooral handig bij een systeem met lagetemperatuurverwarming (LTV). En het is goedkoper dan de radiatoren te vervangen door lagetemperatuurradiatoren of wand of vloerverwarming.

De kamer warmt sneller op doordat de radiator meer warmte afgeeft, waardoor je minder lang hoeft te stoken. Ook kan de HR-ketel of warmtepomp een hoger rendement bereiken doordat de watertemperatuur van het CV-water in de radiator minder hoog hoeft te worden. De warmteafgifte van de radiator kan tientallen procenten toenemen, maar de uiteindelijke besparing zal minder groot zijn Dat komt doordat de besparing niet alleen afhangt van de capaciteit en warmteafgifte van de radiatoren, maar ook van zaken als de isolatie en ventilatie van de woning, het stookgedrag en de toename van het rendement door een lagere watertemperatuur. Als de temperatuur van het CV-water al laag is, zal het rendement niet toenemen. Het elektriciteitsverbruik van de ventilatortjes is zeer laag doordat het vermogen maar een paar watt per ventilator is en doordat ze automatisch in- en uitschakelen.
(zie https://duurzaammaasgouw.nl/radiator-ventilator)

PLAATS IK HEM ZELF ?

Je kunt de ventilator eenvoudig zelf installeren. (zie https://duurzaammaasgouw.nl/radiator-ventilator)

WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ AANKOOP ?

Kies één of meer radiatorventilatoren, afhankelijk van de lengte van de radiator. Sommige radiatorventilatoren kunnen ook op maat worden gemaakt. Niet alle radiatorventilatoren zijn even effectief: één kleine ventilator zal de warmteafgifte nauwelijks laten toenemen en soms kan de luchtstroom door de radiator zelfs worden belemmerd. Houd rekening met de breedte en lengte van de radiator: soms heb je een smallere radiatorventilator nodig, of meerdere voor een lange radiator. Ook met de lengte van het snoer en de afstand tot het stopcontact moet je rekening houden. De ventilatortjes maken een klein beetje geluid als ze draaien. (zie https://duurzaammaasgouw.nl/radiator-ventilator)