ISOLERENDE RAAMFOLIE

ISOLERENDE RAAMFOLIE

VAN PLAKKEN NAAR BESPAREN

Duurzamer in 1 dag – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Woon je ergens tijdelijk of vind je isolerend glas een te grote investering? Plak dan raamfolie voor lagere stookkosten.

WAT KOST RAAMFOLIE ?

Investering 53 euro bij zelf aanbrengen.

EN WAT LEVERT HET OP ?

Jaarlijkse besparing 130 170 euro voor een eengezinswoning met enkelglas

Isolerende raamfolie is een goede optie als je het enkel- of dubbelglas in je woning niet kunt of wilt vervangen door HR- of HR++ glas. Het is minder duur en verhoogt wel de isolatiewaarde van enkelglas of dubbelglas.

Dus woon je bijvoorbeeld ergens maar tijdelijk gebruik je een ruimte zelden, of zijn je kozijnen pas over enkele jaren aan vervanging toe en wil je er toch nu al comfortabel bij zitten? Kies dan voor deze vorm van isoleren van je ramen. Bovendien verlaag je daarmee je energierekening. Ook in monumenten is het een voordelige manier om je ramen te isoleren.

IS RAAMFOLIE DE MOEITE WAARD ?

Je haalt niet het comfort en de energiebesparing die je zou hebben met HR- of HR++-glas, maar isolerende raamfolie is wel een stuk goedkoper: raamfolie die je zelf aanbrengt kost slechts 2,50 euro per m2. Als je het door een vakman laat aanbrengen (ook afhankelijk van het soort folie dat je gebruikt) kost het ongeveer de helft van het laten plaatsen van HR- of HR++ glas.

Afhankelijk van het soort folie dat je gebruikt, kun je voor een gemiddelde eengezinswoning tussen de 130 en 170 euro besparen.
Deze besparing geldt als je nu ramen met enkelglas hebt en op alle ramen in je woning (21 m2) kozijnfolie plakt.

Ter vergelijking enkelglas laten vervangen door HR- of HR++-glas bespaart veel meer tot wel 270 euro. Maar de investering is ook een stuk hoger: voor een eengezinswoning betaal je zo’n 3500 euro.

WELKE SOORTEN RAAMFOLIE ZIJN ER ?

Er zijn twee soorten raamfolie:

  • warmte reflecterende folie die je op het glas van de ruit laat plakken
    en
  • folie die je voor de ruit spant en met de randen vastplakt op het kozijn. (kozijnfolie).
     

Beide folies breng je aan de binnenkant van het raam aan.
Raamfolie die op de ruit wordt geplakt, heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst. Dit kun je niet eenvoudig zelf aanbrengen, je hebt daar een professional voor nodig.
Kozijnfolie werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. Kozijnfolie is de gemakkelijkste isolerende folie voor het venster.
Je hebt dit in enkele maanden terugverdiend.

Als je goede raambekleding hebt, in de vorm van isolerende plisségordijnen, levert dat ongeveer evenveel energiebosparing op als raamfolie (kozijnfolie). Een combinatie van deze twee levert natuurlijk nog meer energiebesparing op.

DOE IK HET ZELF ?

Kozijnfolie kun je eenvoudig zelf met dubbelzijdig plakband op het kozijn vastplakken en het plastic vervolgens met een föhn strak spannen. Het is de goedkoopste manier en gaat enkele winters mee. Het plastic kan kapot gaan als je het aanraakt. Pas dus op met huisdieren of kleine kinderen. Na een paar jaar zal de folie wat vies en verweerd raken en minder doorzichtig worden.

Warmtereflecterende folie kost je (inclusief aanbrengen) ongeveer de helft van wat je kwijt bent aan isolerend glas. Het wordt door professionals (zonweringsspecialist of aannemer) op de binnenkant van het raam aangebracht. In doe-het-zelfzaken is het niet te koop. Er wordt tot 10 jaar garantie op gegeven, dat is evenveel als op isolerend glas.
Warmtereflecterende folie is ook een goed alternatief voor duur monumentenglas in monumentale panden.

HOE WERKT ISOLERENDE FOLIE ?

  • Kozijnfolie zorgt voor een stilstaande luchtlaag, die idealiter 1,5 cm dik is. Een dikte van minder dan 1 cm is te weinig, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil. Het is belangrijk om de folie zonder luchtlekken aan te brengen Anders kan er warme vochtige lucht uit de huiskamer tussen raam en folie condenseren, zoals bij een slecht aangebracht voorzetraam.
  • Warmtereflecterende folie heeft een laag die voorkomt dat infrarode warmtestraling van binnen naar buiten gaat. Het is minder zichtbaar dan kozijnfolie en gaat veel langer mee. De besparing is wel lager met dit soort folie, en deze folie kan invloed hebben op de lichtinval in je woning. Je kunt het bedrijf van je keuze om een proefstaaltje vragen en dit op het raam plakken, zodat je hiervan een indruk krijgt wat betreft.