HR++ GLAS

HR++ GLAS

DUBBELGLAS MET WAT EXTRA’S

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

HR staat voor hoog rendement, en is goed voor het klimaat en jouw comfort. Het rendement ten opzichte van een spaarrekening is 5%.

WAT KOST HR++-GLAS ?

Eenmalige investering

 • voor een eengezinswoning: 3.500 euro
 • voor een appartement: 2.200 euro

EN WAT LEVERT HET OP ?

 • Jaarlijkse besparing
  • voor een eengezinswoning: 270 euro
  • voor een appartement: 170 euro
 • . Rendement (in vergelijking met een spaarrekening)-5%
 • Waardestijging van het huis
 • Extra comfort: geen kou meer bij de ramen, geen condens aan de binnenkant van het raam en veel minder geluid van buiten

DOE IK HET ZELF ?

Het plaatsen van HR++-glas moet altijd door een professioneel bedrijf gedaan worden. Je profiteert daarbij van een aantrekkelijke 6% btw op arbeidskosten.

WAT IS HR++-GLAS ?

HR++-glas bestaat uit 2 platen met daartussen een ruimte (de spouw).In de spouw zit een edelgas, bij HR++ is dat argon. Dit edelgas in de spouw isoleert beter dan normale droge lucht. Bij gewoon dubbelglas (HR of HR+) zit in de spouw droge lucht, wat minder goed isoleert.

Aan de binnenzijde van HR-glas zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert (vandaar de aanduiding HR, hoog rendement). De coatings weerkaatsen namelijk warmte, terwijl ze licht doorlaten.

Enkelglas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw comfort is het goed om dit overal in huis te vervangen door HR++-glas, ook als je kozijnen nog goed zijn. Dit geldt ook voor gewoon dubbelglas

Dit is eigenlijk alleen nog aan te raden als HR++ glas niet mogelijk is, bijvoorbeeld als het kozijn van draaiende ramen (dus: ramen die open kunnen) te smal is om aan te passen of te zwaar wordt met HR++-glas. Of in bestaande kozijnen van kunststof, aluminium of staal als deze nog niet aan vervanging toe zijn.

HOE WEET IK WELK GLAS IK IN MIJN RAMEN HEB ?

Je kunt op eenvoudige wijze checken welk soort isolatieglas je in je woning hebt:

 • Met een aansteker of brandende lucifer: houd het vlammetje 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling in de ruit. Je ziet 4 vlammetjes. Bij gewoon dubbelglas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur. Bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. Je kunt hiermee alleen zien of je HR-glas hebt, maar niet welk soort HR-glas.
 • Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbelglas hebt.
 • Triple glas herken je aan de drie glasplaten, waartussen 2 spouwen zitten.

KAN HR++ -GLAS OOK BIJ MIJ ?

Meestal wel. In sommige gevallen is HR++ glas niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je kozijnen van de draaiende delen van je ramen het gewicht niet kunnen houden. Of omdat je in een monument woont (of buiten je beschikbare budget vallen). Er zijn dan alternatieven, zoals gewoon dubbelglas, voorzetramen, raamfolie, isolerende gordijnen of monumentenglas.

 • Voorzetraam
  Een voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant tegen een bestaand houten raamwerk of in een stalen kozijn geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met een HR warmtereflecterende coating.

 • Isolerende raamfolie
  Deze warmtereflecterende folie wordt direct op het glas geplakt. Dit moet door een vakman gedaan worden. Ook is er kozijnfolie, die je voor het raam spant en op de kozijnen plakt. Dit kun je zelf doen.

  Meer informatie over isolerende raamfolie vind je op:
  www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/isolerende-raamfolie/


 • Isolerende gordijnen
  Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed in een vergelijking van verschillende soorten raambekleding.
  Meer informatie over isolerende gordijnen vind je op: milieucentral.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/isolerende-raambekleding/

 • Monumentenglas
  Dit glas is speciaal voor monumentale panden. Het ziet eruit als oud glas en is vrij dun, zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Er is enkelvoudig en dubbel monumentenglas.


WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK EEN OFFERTE VOOR HR++-GLAS WIL AANVRAGEN ?

Check van tevoren of je kozijnen geschikt zijn voor het plaatsen van isolatieglas. Meer tips vind je op: milieucentraal.n/media/3236/checklist-glas-nov2016-01.pdf.

meer over isolerende beglazing