AANSCHAF VAN APPARATEN

AANSCHAF VAN APPARATEN

KIES VOOR A+++

Duurzamer in 1 maand – bron: brochure ENEXIS-MILIEUCENTRAAL

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast, wasmachine of een vaatwasser? Let dan bij aanschaf op het energielabel. Dat zie je terug in een lagere energierekening.WELKE APPARATEN ZIJN ZUINIG ?

Een zuinig apparaat herken je aan energielabel A+++. Die zijn het allerzuinigst. Mensen denken vaak ten onrechte dat een apparaat me een label A of A+ ook al heel zuinig is. Maar niets is minder waar. Bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt.

HET ENERGIELABEL: WAAR MOET IK OP LETTEN ?

Je vindt het energielabel op bijna alle apparaten: witgoed, verlichting, tv’s, airconditioners, stofzuigers, ovens en afzuigkappen. Het label laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Het (standaard) jaarverbruik in kWh staat op het label vermeld. Zuinige apparaten hebben energielabel A+++ of A++. Ze zijn meestal duurder dan minder zuinige exemplaren. Maar vaak verdien je het verschil terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken.

De labels D, C en B mogen bij veel witgoed niet meer in de handel komen. In de tabel hieronder zie je wat het beste label én het minimumlabel is voor nieuw geproduceerde apparaten. In de winkel kun je nog wel oude voorraad met een minder zuinig label tegenkomen.

  Beste label Minimumlabel
Koelkast en vriezer A+++ A+
Wasmachine A+++ A+
Vaatwasser A+++ A+
Wasdroger A+++ B

IS ER NOG MEER WAAR IK OP KAN LETTEN ?

 • Behalve aandacht voor het energielabel kun je ook nog vergelijkende tests bekijken en letten op keurmerken zoals TCO en Energy Star. Kleinere apparaten verbruiken meestal minder stroom. Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers.
  Lees meer over keurmerken en ander logo’s op apparaten op keurmerkenwijzer.nl
 • Let naast het energielabel ook op de maat van het apparaat. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie. En misschien heb je helemaal niet zo’n grote koelkast nodig
 • Vervang echte energieslurpers, zoals een oude koelkast of vriezer, zo snel mogelijk door een nieuw, energiezuinig exemplaar en begin meteen met besparen. Kijk ook naar het gemiddeld verbruik per jaar in kWh; dit staat meestal op het label vermeld. Je besparing kan oplopen tot 55 euro per jaar.

WELKE APPARATEN VERBRUIKEN HET MEEST ?

Dit zijn de grootste verbruiksposten in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten en een gemiddelde zuinigheid en ouderdom:

 • Koelkast en losse vriezer: 610 kWh/jaar (120 euro)
 • Verlichting: 485 kWh/jaar (100 euro)
 • Computer met randapparatuur: 315 kWh/jaar (65 euro)
 • Televisie en stereo met randapparatuur: 300 kWh/jaar (60 euro)
 • CV-ketel: 280 kWh/jaar (55 euro)
 • Wasdroger: 275 kWh/jaar (55 euro)
 • Vaatwasser: 235 kWh/jaar (45 euro)
 • Wasmachine: 140 kWh/jaar (30 euro)